Wednesday, December 18, 2013

Liquorice Fudge

För att lyckas med fudge är det bra att använda sig av en termometer. Men har man ingen går det också att göra kulprovet. Om du använder dig av en termometer skall temperaturen på smeten nå 114-116 grader och gör du kulprovet skall smeten kunna formas till en mjuk boll. Jag tog även tid när jag gjorde fudgen och den kokade i 18 minuter och 15 sekunder :) Men tiden kan variera beroende på storleken på kastrullen. 

To succeed with fudge, it's good to use a candy thermometer. But if you don't have one, you can also drop some batter into a glass of cold water, and it's ready if if can easily be rolled into a soft ball. If you are using a thermometer, the temperature of the batter should reach 114-116 degrees C when ready. I even took time when I made fudge and boiled it for 18 minutes and 15 seconds :) But the time may vary depending on the size of the pan you are using.



Liquorice Fudge

1,5 dl cream / milk
1,5 dl sugar
2 tbsp cocoa
a pinch of salt
1 tbsp butter
30 pcs turkish pepper or 1 tbsp licorice powder

Mix milk, sugar, cocoa, turkish pepper / powder and salt in a heavy saucepan. Bring to a boil, stirring occasionally and cook for about 20 min (depends on the size of your pan, mine took 18 minutes). Stir a few times during the cooking. You know it’s ready when a small sample dropped into a bowl of cold water can easily be rolled into a soft ball. It should flatten when pressed between your fingers. The temperature should reach 114-116 degrees C. Add the butter and beat with a wooden spoon. Pour the mixture into a small baking pan lined with parchment paper. Allow to cool. Cut into pieces.


Lakritsfudge

1,5 dl grädde / mjölk
1,5 dl socker
2 msk kakao
en nypa salt
1 msk smör
30-40 st turkisk peppar eller 1 msk lakritspulver

Blanda mjölk, socker, kakao, turkisk peppar / lakritspulver och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka i ca 20 minuter (beroende på storleken på din kastrull, det tog 18 minuter för mig). Rör några gånger under tillagningen. Gör kulprovet. Kan du forma smeten till en mjuk boll, är den klar. Om du använder termometer skall temperaturen nå 114-116 grader C. Vispa därefter ner smöret. Rör smeten blank. Häll smeten i en liten form med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

14 comments:

  1. Vad gott! Lakrits är ju bland det bästa som finns :)

    ReplyDelete
  2. Ser underbart goda ut! Lakrits är så gott! Kram

    ReplyDelete
  3. Fy tusan så läcker din fudge ser ut!

    ReplyDelete
  4. Ser himla gott ut! Jag tänkte ge mig på lakritstryffel imorgon. Har du använt dig av lakritssirap någon gång? Ps. Min blogg är tillbaka på ursprunglig adress igen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Tryffel låter gott det också. Nej, jag har aldrig testat lakritssirap.

      Delete
  5. Hjälp! Listan över julgodis-jag-vill-göra bara växer ... och sen ska allt ätas upp också ;-) Älskar lakrits!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ja man måste välja de godaste :)

      Delete
  6. Två gånger har jag misslyckats med fudgen i år. Receptet på arla var nog fel, det blev kola. Nästa recept jag testade blev halva smeten fudge och resten kolasås.Så jag gick till affären och köpte istället.
    Lakrits låter som en goding:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, ja det är inte alltid så lätt, men en digital termometer underlättar en hel del. Du gjorde helt rätt att köpa istället )

      Delete