Sunday, December 1, 2013

Licorice Gingerbread

Första advent idag och dagen till ära äter vi pepparkakor. Men inte vilka pepparkakor som helst, utan med smak av lakrits. Inte en smak som tar helt över, utan man anar en liten smak av lakrits i kakorna. Vill du ha mera smak öka på mängden lakritspulver och vill du inte ha lakritssmak alls, utesluter du pulvret bara. Jag använde dadelsirap i smeten, men det går bra att ta vanlig sirap. Hur firar du första advent?

First Advent today and to honor the day, we eat gingerbread. But not just any gingerbread, but with the taste of licorice. Not a flavor that completely takes over, but you sense a little taste of licorice in the cookies. If you do not like the licorice flavor of gingerbread, you can exclude the powderI used date syrup in the batter, but you can use regular syrup as well. How do you celebrate First Advent?



Lakrits Pepparkakor

1 dl dadelsirap
1,5 dl socker
180 g smör
1 msk pepparkakskrydda
1 msk lakritspulver
0,5 tsk salt
1 ägg
1,5 tsk bikarbonat
6,5 dl mjöl

Mät sirap, socker, smör och kryddor i en kastrull. Koka under omrörning tills blandningen är slät och blank. Låt svalna.
Vispa ner äggen och blanda i bikarbonat och mjöl. Blanda degen slät. Ställ i kylskåp för att stelna, gärna över natten.
Kavla degen tunt och använd pepparkaksformar. Lägg pepparkakorna på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 C, ca 6-9 minuter. Låt svalna.


Licorice Gingerbread

1 dl date syrup
1,5 dl sugar
180 g butter
1 tbsp gingerbread spice
1 tbsp licorice powder
0,5 tsp salt
1 egg
1,5 tsp baking soda
6,5 dl flour

Measure syrup, sugar, butter and spices in a pan. Cook, stirring until mixture is smooth and shiny. Allow to cool.
Beat in the eggs and mix in baking soda and flour. Mix dough smooth. Place in the refrigerator to set, preferably overnight.

Roll the dough thinly and use cookie cutters. Put the cookies on a baking tray with baking paper. Bake at 175 C, about 6-9 minutes. Allow to cool.

25 comments:

  1. Vilka fina och perfekta pepparkakor! Du är så duktig på att baka! :)
    Trevlig 1:a advent!
    Kika gärna in sedan hos mig under dagen, då jag ska bjuda på en jullåt jag spalade in i fredags! :)
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du och tack det samma. Jag skall kika in hos dig :) Kram

      Delete
  2. Vilken fin ide att ha lakritsmak i pepparkakor:)

    ReplyDelete
  3. Så gott det låter med den kombinationen... har jag aldrig smakat :) Vi tänkte baka pepparkakor denna helgen men sen bestämde jag med barnen att vi gör det nästa helg istället. Jättevackra foton, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, en lite annorlunda kombination :) Men det är kul att testa nytt. Tack snälla, kram!

      Delete
  4. mums vilken häftig kombination. Trevlig advent kram Sofia

    ReplyDelete
  5. Vilken kul smakbrytning. jag älskar lakrits!

    ReplyDelete
  6. Men vad spännande med lakrits i pepparkakorna!! Alltid roligt med något annorlunda!!
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det. Roligt att testa något nytt :) Kram

      Delete
  7. Jag har också pepparkakdegen i kylkap! Jag ska baka ensam när barnen sover. Lite tid för mig själv :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det kan vara skönt med egentid. Det är så terapeutiskt att baka :)

      Delete
  8. Spännande med lakrits! Idag har jag firat advent med julskyltning, några muggar glögg och en lussebulle. Och lussete till frukost! ;)

    ReplyDelete
  9. Spännande! Har jag aldrig sett innan :)

    /Evelina - Evelinas Ekologiska
    http://www.evelinasekologiska.se/

    ReplyDelete
  10. Jag kan inte se mig mätt på dessa. Inbillar mig att de smakar gudomligt! Något att göra till jul antar jag :) Får ha dom i fred för mannen också. Han gillar inte lakrits..
    Mmm!
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla! Bra, mera till dig då alltså :) Kram!

      Delete
  11. Oh yes, ja att vi föll som furor för dessa vet du ju redan, det är ju som det bästa av två världar i en och samma kaka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, en god kombo :) Men ta ordentligt med lakritspulver om ni vill att den skall dominera :)

      Delete
  12. Åh, de måste vara ljuvliga! Kan bara tänka mig hur gott det blir med en liten hint av lakrits.

    ReplyDelete