Saturday, December 21, 2013

Gluten Free Date Cake with Caramel Sauce

Dadelkaka kommer att finnas på mångas julbord här är min version på kakan. Kakan är inte översöt, så därför passar det bra att toppa kakan med kolasås. Det är gott att servera vispad grädde till också.

Date cake will be on many people's Christmas dinner table, and here is my version of the cake. The cake is not overly sweet, so it's great to top the cake with caramel sauce. Whipped cream could also be served with the cake.



Date Cake with Caramel Sauce

125 g pitted dates
0,5 tsp bicarbonate of soda
1,5 dl boiling water
60 g coconut oil, solid form
0,5 dl coconut sugar
0,5 tsp vanilla extract
1 egg, at room temperature
1,5 dl almond flour
1 dl buckwheat flour
0,5 tsp baking powder
0,5 tsp cinnamon

caramel sauce
0,5 dl brown sugar
3/4 dl cream
1/4 tsp vanilla extract
1 tbsp butter

Preheat oven to 180°C. Grease a 16cm cake pan and line base with baking paper.
Place dates and bicarbonate of soda in a heatproof bowl. Pour over boiling water and let stand for 15 minutes. Mix everything with a hand held mixer.
Whisk coconut oil, coconut sugar and vanilla until creamy. Add the egg, and whisk well. Stir in date mixture, flour, baking powder and cinnamon. Mix until well combined.
Pour mixture into the cake pan. Bake for 30-40 minutes or until a skewer inserted into the centre comes out clean.

Caramel sauce: Combine sugar, cream, vanilla and butter in a saucepan over medium heat. Cook, stirring until boiling. Reduce heat to low. Simmer for 5 minutes. Pour warm sauce over warm cake.


Dadelkaka med kolasås

125 g urkärnade dadlar
0,5 tsk bikarbonat
1,5 dl kokande vatten
60 g kokosnötolja, fast form
0,5 dl kokossocker
0,5 tsk vaniljextrakt
1 ägg, rumstemperatur
1,5 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel

kolasås
0,5 dl farinsocker
3/4 dl grädde
1/4 tsk vaniljextrakt
1 msk smör

Värm ugnen till 180 ° C. Smörj en 16 cm kakfrom och lägg bakplåtspapper i botten på formen.
Lägg dadlarna och bikarbonat i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå i 15 minuter. Blanda allt med en stavmixer.
Vispa kokosolja, kokossocker och vanilj tills krämigt. Tillsätt ägg och vispa väl. Rör i dadelblandningen, mjöl, bakpulver och kanel. Blanda tills väl kombinerat. Häll blandningen i kakformen. Grädda i 30-40 minuter.

Kolasås: Kombinera socker, grädde, vanilj och smör i en kastrull på medelvärme . Koka upp under omrörning. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 5 minuter. Häll den varma såsen över kakan.

4 comments: