Friday, December 6, 2013

Gluten-Free Gingerbread "Tiger" Cake

Idag firas Finlands självständighetsdag. 6 December 1917 förklarade Finland sig självständigt från RysslandDagen till ära blir det en kaka med smak av jul i form av en pepparkakstigerkaka. 

Vilken storm vi hade igår, både tåg och flygtrafiken var inställd. Idag blåser det ännu friskt och i morse haglade det. 


Today, Finland's Independence day is celebrated6 December 1917 Finland declared its independence from Russia. To mark the occasion I'm serving a cake with a flavor of Christmas in the form of a gingerbread "tiger" cake. Tiger comes from the pattern that is formed from the light and the dark batters. 

What a storm we had yesterday, both the rail and air traffic was canceled. Today the wind is still considerably and this morning it was raining.


Pepparkakstigerkaka

200 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 msk kakaopulver
2 tsk pepparkakskrydda

Smörj och mjöla en 1,8-liters ringform. Värm ugnen till 175 C.
Vispa smör och socker till ett skum. Tillsätt äggen ett i taget, vispa väl.
Blanda ihop alla torra ingredienser, förutom kakaopulvret och pepparkakskryddan. Rör ner i ägg-sockersmeten växelvis med mjölken. Ta 1/3 av kaksmeten i en annan bunke och blanda i kakaopulver och pepparkakskrydda.
Häll hälften av den ljusa kaksmeten i botten på kakformen och häll på choklad-pepparkakssmeten. Häll sedan resterande smet på. Nagga smeten med en gaffel för att få ett swirl i kakan. Grädda kakan i ugnen ca 50-55 minuter. Låt svalna.


Gingerbread "Tiger" Cake

200g butter
2 dl sugar
3 eggs
2 dl buckwheat flour
2 dl almond flour
2 tsp baking powder
2 tsp vanilla
1 dl milk
2 tbsp cocoa powder
2 tsp gingerbread spice

Grease and flour a 1.8-liter cake tin. Preheat oven to 175 C.
Beat butter and sugar to a foam. Add the eggs one at a time, beating well.
Mix all dry ingredients, except the cocoa powder and gingerbread spice. Stir into the egg-sugar batter alternately with the milk. Take 1/3 of the cake batter in a separate bowl and mix in cocoa powder and gingerbread spice.

Pour half of the light cake batter into the bottom of the cake tin and pour over the chocolate- gingerbread batter. Pour the remaining batter on. Prick the dough with a fork for a swirl in the cake. Bake in the oven for about 50-55 minutes. Allow to cool.

16 comments:

  1. Vilken fin kaka, längesedan jag gjorde en tigerkaka nu. Grattis på självständighetsdagen, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Det var väldigt länge sedan sist jag bakade tigerkaka. Kram

      Delete
  2. Happy Independence Day!!! This cake looks delicious. Wishing you better weather soon. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear! It seems like the weather is calming down now.

      Delete
  3. Replies
    1. Jag är väldigt förtjust i pepparkakssmak just nu :)

      Delete
  4. ååh! jätte fin blogg du har! :) följas via bloglovin :)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla! Här kan du följa mig http://www.bloglovin.com/blog/2280015/hovkonditorn

      Delete
  5. Vilken härlig kaka. Glutenfri dessutom, det tackar vi för! Ha en fin helg! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Kjersti! Önskar dig också en fin helg, kram!

      Delete
  6. Bra recept, jag tar en print screen och testar så fort jag får tillfälle. Tack för receptet :) Heja Finland!

    ReplyDelete
  7. Made your divine creation but used coconut oil in here instead of butter,...it was divine, Katarina. Xx 😉

    ReplyDelete