Sunday, October 27, 2013

Whipped Lingonberry Porridge

Denna gröt är barndom för mig. Min mamma gjorde den ofta till mig och min syster och den är så god. Jag åt min med bara lite socker på, medan min syster ville också ha mjölk till. Idag tar jag också mjölk med gröten, konstigt hur man kan ändra sig med åldern :) Kasta inte bort massan som blir över efter att du silat den, för i morgon får du recept på vad du kan använda det till.

This porridge is childhood for me. My mother made it often to me and my sister and it is so good. I ate my with just a little sugar, while my sister also topped it with milk. Today I also add milk with the porridge, strange how your tastebuds can change with age :) Do not throw away the pulp that is left over after you strained it, for tomorrow you get a recipe with the lingonberry pulp.


Whipped Lingonberry Porridge

about 4 dl lingonberries (1,5 cups)
8 dl water (3 1/4 cups)
1 dl tagatose or other sweetener (1/2 cup)
1,5 dl semolina (2/3 cups)
a pinch of salt

Boil berries and water for 10 minutes. Strain the berries and remove the shells, if you want a smoother porridge. Add sugar and a pinch of salt and bring to a boil. Whisk semolina into the boiling juice and cook gently, stirring occasionally for 10 minutes. Let cool slightly and then beat with electric mixer until fluffy. Eat warm or cold with milk. 



Vispgröt

ca 4 dl lingon
8 dl vatten
1 dl tagatos eller annat sötningsmedel
1,5 dl mannagryn
en nypa salt

Koka bär och vatten i 10 minuter. Sila bären och ta bort skalen, om du vill ha en slätare gröt. Tillsätt socker och en nypa salt och koka upp. Vispa mannagrynen i den kokande saften och koka försiktigt under omrörning i 10 minuter. Låt svalna något och sedan vispa med elvisp tills fluffigt. Ät varm eller kall med mjölk.

20 comments:

  1. Åh det är också barndom för mig! Fast jag har för mig att vi kallade det klappgröt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, klappgröt heter den visst i Sverige :)

      Delete
  2. Vilken spännande gröt! Mannagryn används i Ryssland med till gröt!
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  3. Oi, nam. Vispipuuro <3
    Min mormor brukade göra det av äpplen också.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Av äpplen har jag aldrig smakat, men det låter mycket gott!

      Delete
  4. Vad spännande det låter! Har bara ätit klassisk mannagrynsgröt så detta vore kanske något att prova? :) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Ester! Ja, testa gärna, blir annorlunda. Kram

      Delete
  5. Så spännande och vilken härlig färg från lingonen! Mannagrynsgröt äts det en del i familjen... maken och barnen tycker om det. Söndagskram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, färgen blev så fin. Ja, mannagrynsgröt är gott. Kram till dig!

      Delete
  6. Vi åt också liknande som barn, fast med blåbär. Mina barn äter gröten utan mjölk. Får se hur det blir när de blir äldre.

    ReplyDelete
  7. Vispgröt är så gott och någonting som jag också minns från barndomen.Här har jag lagat det med hallon eftersom det är inte lätt att hitta lingon här.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, men hallon blir säkert bra det också.

      Delete
  8. Your porridge is the most beautiful color. I think if would be a wonderful start to the day to have something so lovely.

    ReplyDelete
  9. Åh, det är barndom även för mig - fast du är mycket yngre än jag! För er som liksom jag är glutenintoleranta kan jag berätta att klappgröten går utmärkt att göra på glutenfria hirsmannagryn (märke Zwicky). Gröten passar ju extra bra nu i oktober - Rosa månaden i kamp mot bröstcancer - med sin vackra djuprosa färg!

    ReplyDelete