Sunday, September 1, 2013

Tea Bread with Carrot and Seeds

Saftiga och goda bröd får man när man blandar ihop bl.a. morot och frön. Dessa bröd får även en fin färg av moroten. Glädje för både ögon och mun :)

Moist and delicious bread you get when you mix carrots and seeds. These breads also get a nice color of the carrot. Joy to both eyes and mouth :)



Tebröd med morot och frön

2 morötter, fint rivna
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
5-6 dl mjöl ( jag hade flerkorns- och fullkornsmjöl)
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk sirap
2 msk solrosfrön
2 msk pumpafrön
2msk hampafrön

Skala morötterna och riv dem fint. Värm mjölken till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 min.
Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera tekakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Pensla med vatten och strö på frön. Grädda i 225 grader mitt i ugnen 10-12 min


Tea Bread with Carrot and Seeds

2 carrots, finely grated
2,5 dl milk
2 tsp dry yeast
5-6 dl flour (I used multigrain- and whole wheat flour)
0,5 tsp salt
2 tbsp olive oil
1 tbsp syrup
2 tbsp sunflower seeds
2 tbsp pumpkin seeds
2 tbsp hemp seeds

Peel the carrots and grate them finely. Heat milk to 42 degrees. Place all ingredients in a bowl and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth. Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with cookie cutters. Place them on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Brush with water ans sprinkle with seeds. Bake in 225 degrees oven for 10-12 minutes.


24 comments:

  1. Startar gärna dagen med dessa kram Diana

    ReplyDelete
  2. Låter jättegott! Det blir verkligen saftigt bröd med morötter!
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack. De är saftiga och goda. Önskar dig en fin dag, kram!

      Delete
  3. Vi äter oerhört lite bröd härhemma sedan yngsta dottern flyttade. Min sambo ät Lltid gröt på morgonen och jag knäckebröd eller soygurt. Jag blir så sugen när jag ser dina vackra bilder men när jag bakar blir brödet bara liggande. Konstigt, va!?

    Jag önskar dig en härlig bak-söndag. Själv ska jag baka lakrits- och hallonmaränger med chokladrippel. Hihi! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack. Jag är väldigt förtjust i bröd och borde säkert äta mindre av det :) Lycka till med baket, kram!

      Delete
  4. Sounds delicious!Happy Autumn,dear!

    ReplyDelete
  5. Dina sämlor ser mycket lockande ut:)

    ReplyDelete
  6. Så fina bröden ser ut och det blir verkligen så saftigt med morot i :) Kramar!

    ReplyDelete
  7. Men åh, vad gott! Ser verkligen så gott ut. MÅSTE prova det!

    Tack för receptet.
    Kram

    ReplyDelete
  8. Nu äter jag inte bröd längre men innan bakade jag ofta bröd av den här typen. Så jättegott! Moroten ger också brödet lite längre hållbarhet tycker jag. Blir inte torrt lika fort.

    ReplyDelete
  9. Grymt goda ser de ut dina fina frallor! Jag gillar verkligen morot i bröd och kakor med den fina färg och saftighet det ger.

    Nu får vi hålla tummarna för att det blir lite skönt sensommarväder som de har lovat:)
    Kram vännen och njut av solen i morgon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla! Ja, vi får hoppas på sol och värme. Kram, ha en fin dag du också!

      Delete