Friday, September 13, 2013

Licorice Toffee

En favorit bland hemmagjord godis är lakritskola doppad i choklad. Jag gör denna nästan alltid till jul, men gärna annars också. Lakrits och choklad är den bästa kombon. Och så det där saltet, som är som pricken på i:et.

A favorite homemade candy is licorice toffee dipped in chocolate. I make these almost always for Christmas, but also throughout the year. Licorice and chocolate is the best combo. And try to sprinkle some sea salt on top, it makes a huge difference to the taste. 



Lakritskola
ca 40 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

havssalt
  
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid kastrull. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro) och låt den svalna Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


Licorice Toffee
approx. 40 pieces

3 dl cream
3 dl sugar
1 dl suryp
1 tbsp cacao
3/4 dl turkish pepper sweets
2 tsp butter
200 g dark chocolate

sea salt
  
Mix cream, sugar, syrup, cocoa and turkish pepper sweets in a saucepan. Let it boil while stirring. Then let cook quite strongly uncovered until thermometer shows 120 C degrees. It takes about 15 minutes in a wide saucepan. Stir occasionally. Stir in the butter and pour the batter into a  form with parchment paper, about 20 x 20 cm. To solidify put in the refrigerator. Melt the chocolate in the meantime (in microwave) and let it cool cutting toffee to pieces. Dip each piece into the chocolate and place on a baking sheet. Sprinkle a little sea salt on top before the chocolate has hardened.

18 comments:

  1. Åh, detta vill jag ha som fredagsgodis! Vilken grym kombination, sött, lakrits, choklad och salt!!

    Trevlig helg!!
    kram lisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ett av de godaste godiset som finns! Ha en fin helg, kram!

      Delete
  2. Min favorit också :) kram Diana ps underbara bilder ds

    ReplyDelete
  3. Gott med choklad, men utan lakrits! För mig i alla fall! ;)
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, alla kan inte tycka om samma saker :) Kram

      Delete
  4. Salt, lakrits och choklad! Det smälter i munnen på mig!
    Trevlig helg!

    ReplyDelete
  5. Åh, så är det fredag och jag får syn på din lakritskola. Blandat med kakao kan det inte bli annat än ljuvligt ju. Den ser och låter helt oemotståndlig. Tur att jag ska till Chokladfabriken på tisdag!! Varm Helgkram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Linda! Chokladfabrikens praliner är ju så goda. Kram

      Delete
  6. Riktigt gott med lakritskola och choklad!!
    Kram

    ReplyDelete
  7. Sött och salt, det tackar vi inte nej till. Flingsalt på choklad provade vi i Göteborg men det hade fått vara lite mer salt, då är ju lakrits perfekt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, saltet skall man smaka, det är viktigt!

      Delete