Jag experimenterade häromdagen i köket och resultatet blev dessa hälsosamma, glutenfria och vegan muffins. Jag använde chia ägg, vilket är lätt att göra genom att blanda chiafrön och vatten. Men det går lika bra att använda ägg, men då passar de inte för veganer. 

I experimented the other day in the kitchen and the result was these healthy, gluten free and vegan muffins. I used chia egg, which is easy to make by mixing chia seeds and water. But it is just as easy to use eggs, but then they are not suitable for vegans.


Hälsosamma Choklad-Jordgubbsmuffins (glutenfri, vegan)
6 st

1 msk chia + 3 msk vatten (motsvarar 1 ägg)
1 msk kokosolja
4 msk soja yoghurt
5-6 msk mandelmjölk
20 droppar vanilj stevia, nunaturals
6 msk mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
jordgubbar, i bitar
jordnötssmör, valfritt

Rör ihop chia och vatten, låt stå 10 minuter. Tillsätt kokosolja, yoghurt, mjölk och stevia och rör om. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Fyll muffinsformar med smeten och klicka på jordnötssmör om du vill och grädda i 175 graders ugn i ca 15-20 minuter.


Healthy Chocolate and Strawberry Muffins (gluten free and vegan)
6 pcs

1 tbsp chia + 3 tbsp water (equivalent to 1 egg)
1 tbsp coconut oil
4 tbsp soy yogurt
5-6 tbsp almond milk
20 drops vanilla stevia nunaturals
6 tbsp almond flour
4 tbsp coconut flour
2 tbsp cocoa
1 tsp baking powder
strawberries, cut into pieces
peanut butter, optional

Stir chia and water, let stand 10 minutes. Add coconut oil, quark, milk and stevia and stir. Then add the remaining ingredients. Fill muffin cups with batter and click on peanut butter if you like and bake in 175 degree oven for about 15-20 minutes.