Sunday, September 8, 2013

Gooseberry Curd

Receptet till krusbärscurd hittade jag hos Bakverk och Fikastunder och den blev så len och god. Den bara smälter i munnen, mums. Imorgon får ni ett recept på en paj med krusbärscurd och ricotta.

I found the recipe for gooseberry curd at Bakverk och Fikastunder and it was so smooth and good. It just melts in your mouth, yummy. Tomorrow you will get a recipe for a pie with gooseberry curd and ricotta.



Krusbärscurd

450 g krusbär
1 dl vatten
1 dl socker
50 g smör
3 msk maizena majsstärkelse
2 äggulor

Koka upp krusbär och vatten, låt det koka tills bären gått sönder. Sila bort kärnor och skal. Häll i sockret och smöret och gör ett uppkok. Tag av kastrullen ifrån plattan och låt svalna någon minut medan du separerar äggen och mäter upp maizenan. Sikta ner maizena i kastrullen under omrörning. Placera kastrullen på plattan och rör ner äggulorna. Rör hela tiden tills curden blir tjock, den skall sjuda, men inte koka. Häll upp i en burk med lock. Förvara i kylskåpet.


Gooseberry Curd

450g gooseberries
1 dl water
1 dl sugar
50 g butter
3 tbsp cornstarch
2 egg yolks

Boil gooseberries and water, let it cook until the berries are broken. Strain the seeds and peel. Pour in the sugar and butter and cook to a simmer. Remove the saucepan from the heat and leave to cool for a minute while you separate the eggs and measure up cornstarch. Sift the cornstarch in the saucepan, stirring. Place the pan back on the heat and stir in the egg yolks. Stir constantly until the curd thickens, let it simmer, but not boil. Pour into a jar with a lid. Store in the refrigerator.

26 comments:

  1. Åh, så gott med krusbär! :)
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Röda krusbär är min favorit. Hade en buske i kruka i min förra lägenhet men den fick flytta till mina föräldrars trädgård. Där trivs den ypperligt.

    Det ser väldigt gott ut :-)

    ReplyDelete
  3. Näyttää oikein suussasulavan herkulliselta!:)
    Harmillista, että kettu söi meidän karviaisemme, niin on tapahtunut jo kahtena kesänä.

    ReplyDelete
  4. Men oj vad gott det ser ut! Undrar om jag kan hitta krusbär nu bara då jag inte har egna buskar.

    Lena från make a head food

    ReplyDelete
  5. Den curden skulle jag vilja fylla en tårta med! Så synd att mina röda krusbär på busken redan är slut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den skulle passa perfekt i en tårta.

      Delete
  6. Wow, how fun is this! I love curds but would have never thought about using gooseberries, love it!

    ReplyDelete
  7. Ser gott ut, jag gör krusbärschutney och min mamma gör indiska pickles med krusbär i.... supersmarrigt minsann! Hoppas din helg varig bra, många kramar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, det låter så gott. Tack, helgen har varit fin, varm kram!

      Delete
  8. Älskar krusbär just de fina röda. Krusbärcurd låter så gott!

    Kram Gosia

    ReplyDelete
  9. Löysin juuri blogisi, joka vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Ihania reseptejä!

    ReplyDelete
  10. Åh, vilken curd! Krusbär är ungen favorit annars, det är ju så surt att tungan krullar ihop sig. I en sötsmörig curd passar den säkert helt perfekt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, jag gillar att äta dem som sådana också, men så gillar jag syrligt :)

      Delete
  11. Vilken härlig färg på curden! Där jag bor nu har jag inte tillgång till några krusbär. Synd för det hade varit spännande att testa den.

    Promenader är ett av mina beroenden för att rensa huvudet från allt som hänt under dagen.
    Hoppas du haft en bra helg!
    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, den blev mycket god. Ja, jag kan förstå att det är skönt att rensa huvudet på tankar och promenader är ett bra sätt att göra det på. Kram

      Delete
  12. Curd på krusbär måste bli supergott! Mina plantor ger än så länge inte mer än någon dl per år, men mina föräldrar ger oss litervis och det är alltid samma funderingar vad vi ska göra med alla bär.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den blir så god. Du får ta och testa :)

      Delete