Vaniljglass i all ära, men ibland vill man ha glass med något extra i. Så nu har jag gjort glass med choklad-kakdegsbitar och den blev riktigt god och söt!

Vanilla ice cream is delicious, but sometimes you want to have ice cream with something little extra in it. So now I've made ice cream with chocolate-cookie dough pieces and it was really good an sweet!


Chocolate Chip Cookie Dough Ice Cream

5 dl heavy cream
2,5 dl milk
2,5 dl granulated sugar
100 g cream cheese
100 g ricotta
1 vanilla bean, seeds
pinch of salt

cookie dough
80 g butter
¾ dl brown sugar
1 tsp vanilla
2-2,5 dl flour
2,5 dl chocolate chips, dark and white chocolate

Combine cream, milk, sugar, cheese and vanilla in a saucepan over medium-low heat. Whisk continuously until sugar has dissolved and cheese has completely melted. Remove from heat and add salt. Pour into an airtight container and chill in the refrigerator overnight. Sieve the mixture to get rid of the vanilla bean.

Beat butter, brown sugar and vanilla. Mix in the flour and then add chocolate pieces. Shape the dough into balls and place on a plate. Cover and place in the fridge.

Just before churning the ice cream, place the cookie balls in the freezer. Churn the ice cream according to the manufacturer's instructions. When finished churning, fold in the chunks of cookie dough and transfer to an airtight container. Freeze until firm, at least 4 hours.



Choklad-kakdegsglass

5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
2,5 dl strösocker
100 g färskost, philadelphia
100 g ricotta
1 vaniljstång, frön
nypa salt

kakdeg
80 g smör
¾ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2-2,5 dl vetemjöl
2,5 dl chokladbitar, mörk- och vit choklad

Kombinera grädde, mjölk, socker, ost och vanilj i en kastrull på medellåg värme. Vispa hela tiden tills sockret har lösts upp och osten har smält. Ta bort från värmen och blanda i salt. Häll i en lufttät behållare och ställ i kylskåpet över natten. Sila blandningen innan du häller den i glassmaskinen för att ta bort vaniljstången.

Vispa smör, farinsocker och vanilj. Blanda i mjölet. Rör ner chokladbitarna. Forma degen till bollar och lägg på en tallrik. Täck och ställ i kylskåpet.

Då du skall göra glassen, ställ kakdegsbollarna i frysen. Frys glassen enligt tillverkarens anvisningar. När glassen är klar blanda i kakdegsbollarna och överför glassen till en lufttät behållare. Frys tills glassen stelnat, minst 4 timmar.