Jag lagar ofta granola/müsli och när jag såg blåbärsmüsli hos lilla matdériven, var jag tvungen att testa. Mycket god och roligt med blåbär i. För att lyxa till den ännu en aning kan man ha i kardemumma också. Jag gillar blåbär och kardemumma ihop.

I often make granola / muesli and when I saw the blueberry granola at lilla matdériven, I had to try it. Very good and fun with the addition of blueberries. For an extra treat you could add cardamon, I like the combination of blueberries and cardamom.


Blåbärsmüsli

3 dl havregryn
1,5 dl bovete, rå
0,5 dl quinoaflingor
2 dl nötter, grovt hackade
3 msk solrosfrön
3 msk pumpafrön
2 msk linfrön
1 tsk kanel, malen
1 tsk vaniljpulver
nypa kardemumma
nypa salt
nypa muskot

1,5 dl frysta blåbär
2 msk agave-lönnsirap
1 msk kokosolja

1 dl kokos

Värm ugnen till 125 C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop havregryn, bovete, quinoaflingor, nötter, solrosfrön, pumpafrön, linfrön, kanel, vanilj, cardamom, salt och muskot i en stor skål. Ställ åt sidan.

Värm blåbären i micron eller i en kastrull. Mixa blåbären till en slät puré med en stavmixer. Blanda sedan i kokosolja och agave-lönnsirap. Låt småkoka i någon minut på svag värme. Häll blåbärsröran över grynblandningen och blanda ihop allt väl. Fördela blandningen på plåten. Rosta i ugnen i en timme. Rör runt var 15:onde minut. När den är klar blanda i kokos och låt svalna. Förvara müslin i en glasburk med lock.


Blueberry Muesli

3 dl rolled oats
1,5 dl buckwheat groats, raw
0,5 dl quinoa flakes
2 dl nuts, coarsely chopped
3 tbsp sunflower seeds
3 tbsp pumpkin seeds
2 tbsp flax seeds
1 tsp cinnamon, ground
1 tsp vanilla powder
pinch of cardamom
pinch of salt
pinch of nutmeg

1,5 dl of frozen blueberries
2 tbsp agave maple syrup
1 tbsp coconut oil

1 dl coconut

Preheat oven to 125 C. Line a baking sheet with parchment paper. Mix oatmeal, buckwheat, quinoa flakes, nuts, sunflower seeds, pumpkin seeds, flax seeds, cinnamon, vanilla, cardamom, salt and nutmeg in a large bowl. Set aside.

Heat blueberries in the microwave or in a pan. Mix blueberries into a smooth puree with a hand blender. Then mix in coconut oil and agave maple syrup. Let simmer for a few minutes over low heat. Pour blueberry mixture into the oatmeal mixture and mix everything together well. Spread the mixture on the baking sheet. Toast in oven for one hour. Stir every 15 minute. When ready add the coconut. Let cool, and store in a glass jar with a lid.