My favorite flavor of ice cream as a child was pear. I like it still today, but it now competes with vanilla and licorice. I wanted to try to make my own pear ice cream, like the one I use to buy from the ice cream store, although I sensed that I was not going to get the right taste and the color :) I chose to roast the pears to get the most of the flavor from them, but it does not taste like the store bought pear ice cream. It was delicious, but the pear flavor is mild. Do you have tips on how to get the pear ice cream tasting more of the pears without unnecessary additives?
Roasted Pear Vanilla Ice Cream
4 pears, diced
5 dl cream
2 dl milk
1 3/4 dl agave nectar
2 tsp whiskey
1 vanilla bean, seeds
1 tsp pure vanilla extract
1/4 tsp sea salt
Preheat oven to 225C and line a
baking sheet with parchment paper. Put pears on the sheet and roast until
tender, about 20 minutes. Allow the pears to cool, then mix them to a smooth
consistency and place in the refrigerator for 30 minutes. Combine all ingredients
including pears in a blender, and process until well blended. Freeze mixture in
an ice-cream maker. Pour into a freezable container with a lid and place in the
freezer for at least a few hours to firm up.
Rostad Päron Vaniljglass
4 päron, tärnade
5 dl grädde
2 dl mjölk
1 3/4 dl agavenektar
2 tsk whisky
1 vaniljstång, frön
1 tsk vaniljextrakt
1/4 tsk havssalt
Värm ugnen till 225C och klä en
plåt med bakplåtspapper. Lägg päronbitarna på plåten och rosta tills de är
mjuka, ca 20 minuter. Låt päronen svalna, mixa dem sedan till en slät
konsistens och ställ i kylskåpet i 30 minuter. Blanda alla ingredienser
inklusive päron i en mixer, och mixa väl. Häll blandningen i en glassmaskin och
kyl glassen enligt maskinens instruktioner. Häll i en burk med ett lock och
ställ in i frysen i minst ett par timmar för att stelna.
15 Comments
Delish! Päron är så gott! :)
ReplyDeleteJa, visst är det det :)
DeleteMMM8 Your pear vanilla ice-cream looks so creamy & lovely smooth,...Yummmm!
ReplyDeleteThanks Sophie :)
DeleteVilken lyxig glass! Mums!
ReplyDeleteha en fin lördagskväll!
Kram
//Lana
Tack Lana! Kram
DeleteNär jag tänker på barndomens päronglass så minns jag den illgröna färgen och den alldeles speciella päronsmaken. Mycket, mycket smak var det i den men säkert inte en gnutta av riktig frukt.
ReplyDeleteSv; Även om det var mycket jobb med all matlagning och bakning var det fantastiskt roligt:)
Kram vännen!
Ja, så var det säkert. God, men inte kanske riktiga päron i den :) Kram vännen!
DeleteÄlskar också päronglass! =)
ReplyDeleteJa, så gott!
DeleteDet är väl just det att barndomens päronglass knappt innehöll några päron utan smakämnen eller i alla fall smakförstärkare. När jag tänker på päronglassen från min barndom så minns jag inte att glassen smakade päron även om vi älskade den.
ReplyDeleteLåter betydligt godare med en smak av rostade päron i. Ser att du haft i liten skvätt sprit för just det är det enda jag kan komma på som skulle kunna ta fram fruktsmaken, men i detta fallet kanske Xantè istället.
Ja, det är väl så, tyvärr. Xantè har jag aldrig testat, men den kunde ge en mer päronaktig smak :)
DeleteÅhhh nom nom nom säger jag....!
ReplyDeletemums du kan du finis kram Sofia
ReplyDeleteTack snälla du. Kram!
Delete