Saturday, August 24, 2013

Gluten-Free Chocolate Zucchini Brownies

De här brownies blev mycket goda och är dessutom hälsosamma. De innehåller inget vitt mjöl eller vitt socker. Och zucchini är bra att använda i bakverk, då det smakar inte så mycket, men ger saftighet till bakverken. Testa gärna om du vill ha nyttigare bakverk. Inspirationen kommer härifrån och härifrån.

These brownies were very good and they are healthy too. They contain no white flour or white sugar. And zucchini is good to use in baked goods, as it does not taste much, but gives moistness to the baked goodies. Please try if you want healthier baked goods. The inspiration for these comes from here and here.


Gluten-Free Chocolate Zucchini Brownies

1 dl shredded zucchini
3/4 dl applesauce, unsweetened
2 3/4 water
2 tsp pure vanilla extract
3 tbsp flaxmeal
115 g coconut oil
1 3/4 dl cocoa powder
2,5 dl coconut flour
0,5 tsp salt
0,5 tsp baking soda
1 3/4 dl tagatose or xylitol or sugar of choice
1 dl dark chocolate chips, optional

Frosting

1 dl cocoa powder
2 tbsp agave
1 dl coconut oil

Preheat oven to 175 C, and line a 25x30 cm baking dish with parchment paper. Set aside. In a mixing bowl, whisk together the first 6 ingredients and let sit at least 5 minutes. Add the rest of the ingredients ans stir until evenly mixed. Pour into the baking dish. Bake for 15-20 minutes. Let cool.
Frosting: mix all ingredients together and spread the sauce over the brownies. Put in the fridge for 20 minutes before serving. Store in the fridge.


Glutenfri Choklad Zucchini Brownies

1 dl riven zucchini
3/4 dl äppelmos, osötad
2 3/4 vatten
2 tsk vaniljextrakt
3 msk linfrömjöl
115 g kokosolja
1 3/4 dl kakaopulver
2,5 dl kokosmjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1 3/4 dl tagatose / xylitol eller socker efter önskemål
1 dl mörk choklad i bitar, valfria

frosting
1 dl kakao
2 msk agave
1 dl kokosolja

Värm ugnen till 175 C, och klä en 25x30 cm ugnsform med bakplåtspapper. Ställ åt sidan. I en bunke, vispa ihop de första 6 ingredienserna och låt sitta i minst 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills allt är blandat. Häll i ugnsformen. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna.
Frosting: Blanda alla ingredienser tillsammans och bred över brownies. Ställ i kylen i 20 minuter före servering. Förvara i kylskåp.

34 comments:

  1. Åh, så gott! Jag vet precis vilken blogg jag ska kolla i när jag behöver smarriga och hälsosamma efterrätter! :)
    Ha en underbar lördag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  2. De ser verkligen fantastiskt goda ut! Jag har längtat efter receptet sedan jag såg dem på instagram :)
    Ha en fin helg!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Louisa! Önskar dig en fin helg också.

      Delete
  3. Sheer perfection!I have also made a healthy zucchini brownies this summer and I agree that zucchini is a delicious ingredient in desserts!
    Kisses,dear!

    ReplyDelete
  4. Ett recept som passar mig bra, mums! Jag har själv bakat med zucchini idag :)

    ReplyDelete
  5. Åh så spännande det låter! Hmm, jag är ovan vid ingredienserna- finns de alla i vanlig matvaruaffär? Kram Sara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack. Jag tror att det är lättare att få tag på ingredienserna i hälsokostaffärer, Kram

      Delete
  6. It was just like you read my mind! I was just searching tasty recipes for this idea!! Now, you just made it & they look just so appetizing & beautiful too! Another must make of yours!

    The brownies look amazing & just divine too! xxx

    ReplyDelete
  7. Those look ever so luscious! A wonderful treat.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  8. Oj vad gott det lät och såg ut! Kokosmjöl och linfrömjöl finns inte i mitt skafferi. Var köper man koksmjöl? Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika! Kokosmjöl har jag köpt i en hälsokostaffär. Kram

      Delete
  9. ser så gott ut.zucchini odlar pappa ekologiskt så de får vi i överflöd men aldrig tänkt på att baka med dem..blev allt sugen nu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, ja det blir gott med zucchini i bakverk!

      Delete
  10. Chocolate-Covered KatieAugust 25, 2013 at 11:34 AM

    This is my recipe with no credit given. Please give credit where credit is due.
    http://chocolatecoveredkatie.com/2013/05/31/healthy-chocolate-fudge-zucchini-brownies/

    ReplyDelete
    Replies
    1. I had written the recipe on a paper, but forgot to write where the inspiration came from. And I usually get inspiration from al lot of different places and usually mix recipes together. So yours and this one http://www.mamalionstrong.com/gluten-free-zucchini-brownies/ is were I got the inspiration. Sorry, it was never my intention not to give you credit. It's fixed now :)

      Delete
  11. Det blir mycket gott att baka med zucchini, det blir så saftigt!!
    Den här låter riktigt god!
    Kram

    ReplyDelete
  12. Älskar att baka med zucchini, kan bara instämma med ovanstående det blir supersaftigt och gott! :) Underbara bilder du tar vännen, stor Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst blir det saftigt! Tack snälla du, kram!

      Delete
  13. Jag hade missat att du bakat zucchinibrownies! Det blev ju två bidrag till Gröna skafferiet. Måste prova ditt recept.

    ReplyDelete
  14. Åå vad goda dem ser ut, längtar så mycket tills jag ska baka dem men jag har bara en fråga. Kan man byta ut agvesirapen mot något annat sötningsmedel t.ex. som Xylitol, sukrin eller yaconsirap? Jag vill helst ha ett raw sötningsmedel som inte höjer blodsockret & har låga kalorier & kolhydrater

    Kan man dessutom sänka lite på sockret tagatose/ Xylitol jag tyckte att det var lite väl mycket. Men om man ska sänka på sockret ska man använda dig av något annat?

    Dessutom så har jag aldrig hört talas om tagatose det skulle vara spännande om du kunde förklara vad det är

    Tacksam för svar

    ReplyDelete
  15. Åå vad goda dem ser ut, längtar så mycket tills jag ska baka dem men jag har bara en fråga. Kan man byta ut agvesirapen mot något annat sötningsmedel t.ex. som Xylitol, sukrin eller yaconsirap? Jag vill helst ha ett raw sötningsmedel som inte höjer blodsockret & har låga kalorier & kolhydrater

    Kan man dessutom sänka lite på sockret tagatose/ Xylitol jag tyckte att det var lite väl mycket. Men om man ska sänka på sockret ska man använda dig av något annat?

    Dessutom så har jag aldrig hört talas om tagatose det skulle vara spännande om du kunde förklara vad det är

    Tacksam för svar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Förlåt för sent svar. Ja, du kan bra byta ut agavesirapen och ja, minska bara på mängden tagatose/xylitol. Du behöver inte ersätta det med något tycker jag. Här kan du läsa mera om tagatose http://hovkonditorn.blogspot.nl/search?q=+tagatose

      Delete