Sunday, July 21, 2013

Lemon-Licorice Curd

Igår besökte vi Rijksmuseum och Van Gogh museum med min svärmor. Ett tips är att boka biljetter online och att besöka dessa tidigt på morgonen. Då behöver du inte köa och kan gå fritt och titta på konstverken. Idag skall vi till Anne Franks Hus. 

När vi var i juni i Finland, köpte jag Kung Markatta lakritspulver. Så nu har jag gjort en fräsch curd med smak av citron och lakrits. Jag tog två teskedar lakritspulver, men kan tycka att lite till skulle ha passat för att få en mer tydlig smak av lakrits. Men testa själv, den blev mycket god.


Yesterday we visited the Rijksmuseum and the Van Gogh museum with my mother-in -law. One tip is to book tickets online and visit these early in the morning. Then you do not have to queue and have plenty of space to walk around. Today we are going to Anne Frank House.

When we were in Finland in June, I bought Kung Markatta licorice powder. So now I've made a fresh curd flavored with lemon and licorice. I took two teaspoons of licorice powder, but if you want a more distinct taste of licorice, take some more. But try for yourself, it was very good.


Citron-Lakritscurd

3 ägg
2 dl socker
80 ml citronjuice
60 g smör
2-2,5 tsk lakritspulver, eller efter smak

Koka upp ägg, socker och citronjuice under omrörning, tills blandningen tjocknar, ca 10 minuter. Blanda sedan i smör och lakritspulver. Låt svalna och ställ kallt.


Lemon-Licorice Curd

3 eggs
2 dl sugar
80 ml lemon juice
60 g butter
2-2,5 tsp licorice powder, or to taste

Boil the eggs, sugar and lemon juice, stirring, until mixture thickens, about 10 minutes. Then mix in the butter and licorice powder. Let cool and refrigerate.


32 comments:

  1. Genialt säger jag utan att ha hunnit prova :)

    ReplyDelete
  2. Vilken bra idé! Jag ska göra lemon curd på sambons begäran, och även han älskar lakrits. Det blir perfekt detta! Tack för all inspiration du alltid bjuder på. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men så bra då, smaka dig fram med pulvret :) Tack fina du! Kram

      Delete
  3. Oh my, så gott! Hur länge håller det i kylen/frysen tror du? Eller man kanske måste använda upp det direkt?

    Mums mums... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, mycket gott. Curden håller nog en vecka åtminstone, men den är så god att den kommer ta slut tidigare :) Jag har inte testat att frysa curd, men det borde väl funka? Ha det bra.

      Delete
    2. Jag har iaf testat att frysa blåbärscurd och det funkade finfint.

      Katarina, detta recept låter makalöst gott. Nu sitter jag och tänker på finska lakrispinnar med citronfyllning..

      Vad använde du detta till? Åt med sked och log nöjt? :-)

      Delete
    3. Tack! Jag använde den bl.a. i dessa pajer http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/07/lemon-licorice-curd-tart.html
      och så är den god bara så där :) och på vaniljglass.

      Delete
  4. Lucky you!I visited Amsterdam 2 years ago and it was love at first sight!I am sure you enjoy living in this colorful lively city!
    Hugs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's a really lively and nice city. And it's a great summer city. Hugs!!

      Delete
  5. Just mouthwatering...looks delicious!

    ReplyDelete
  6. Jag började dregla bara jag läste rubriken. Åh, så gott! Jag älskar kombinationen citron och lakrits.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, det är en så god kombination :)

      Delete
  7. Men nej, vad gott! Citron och lakrits - mums!

    ReplyDelete
  8. Men gud vad gott, det passar ju så bra ihop citron och lakrits.
    Kram

    ReplyDelete
  9. Such a neat idea! I didn't even know such a thing as licorice powder existed, cool!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Koko! Licorice is very common in Finland and Sweden :)

      Delete
  10. Muuuums! Vad ska man ha den till?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du kan använda den på samma sätt som vanlig citroncurd. Idag har jag ett pajrecept på bloggen med just citron-lakritscurden. Att ha på glass, till scones i rulltårta passar också bra.

      Delete
    2. Men vad smarrigt! Måste jag testa. Tack för alla suveräna recept!

      Delete
  11. Måste säga att här sitter jag med morgonkaffet och tycker att det kanske inte var så snällt . Jag känner smaken i munnen och den känns ljuvlig. // Tack för att du delar med dig

    ReplyDelete
    Replies
    1. Måste säga att smaken är ljuvlig och den är riktigt len och fin :) Tack!

      Delete
  12. Låter himmelskt gott för en som gillar citron- lakritskombon! :-)

    ReplyDelete