Sunday, July 7, 2013

Chocolate Coffee Cake with Coffee Glaze

Vilket fint sommarväder vi hade igår. Det var varmt och då vaknar hela staden till liv. Alla verkade allmänt glada och många hade tagit båten och åkte runt i kanalerna här i Amsterdam. De flesta spelar musik högt och har picknickkorgar med, fulla med god mat och dryck. Dagens väder ser också ut att bli sol och varmt. Kanske denna kaka med smak av kaffe i själva kakbotten och glasyren är något att ta med på picknicken? Önskar er alla en skön söndag. 

What a fine summer weather we had yesterday. It was hot and the whole town wakes up to life. All seemed generally happy and many had taken the boat and toured the canals here in Amsterdam. Most of them plays music loud and have picnic baskets with them, filled with good food and drink. Today's weather also looks to be sunny and warm. Maybe this cake with the taste of coffee in the cake base as well as in the glaze is something to take on a picnic? Wish you all a good Sunday.



Chokladkaffekaka med kaffeglasyr

200 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl kaffe

Glasyr:
40 g smör eller margarin
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe

Värm ugnen till 175C. Rör smör och socker vitt. Tillsätt ägg och blanda. Blanda i mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och kaffe och rör om till en smet. Häll smeten i en rund form med bakplåtspapper. Grädda i 15–20 minuter. Smält smöret till glasyren. Rör i florsocker, vaniljsocker och kaffe, och bred över den halvvarma kakan. Låt kakan stelna och skär sedan i bitar.


Chocolate Coffee Cake with Coffee Glaze

200g butter, room-temperature
2 dl sugar
2 eggs
3 dl flour
1 dl cocoa powder
1 tsp baking powder
1 tbsp vanilla sugar
1,5 dl coffee

Glaze:
40 g butter or margarine
2,5 dl powdered sugar
1 tsp vanilla
1 tbsp cold coffee

Preheat the ove to 175C. Cream butter and sugar until fluffy. Add the eggs and stir. Mix in flour, cocoa, baking powder, vanilla sugar and coffee and stir. Pour into a springform lined with parchment paper. Bake for 15-20 minutes.
Melt the butter for the icing. Stir in powdered sugar, vanilla sugar and coffee, and spread over the cooled cake. Allow the cake to solidify and then cut into pieces.

15 comments:

  1. Haha på tal om kaffet ja, jag skulle förmodligen äta upp den glasyren med sked!

    ReplyDelete
  2. Jag instämmer, vilket underbart väder man kan inte annat än att bli glad! :) Årstider i all ära men jag gillar när det är varmt. Då hade vi kaffe i bakverk vännen... vi som precis pratade om detta ;) Ser jättegott ut och min man hade älskat denna kan jag lova dig, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, varmt är bäst! Tack, ja kaffe i bakverk funkar för mig :)

      Delete
  3. Hoppas ni fick en fin dag, här har vi haft en riktigt härlig sommardag.
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, en skön och lugn dag ute i solen blev det :) Kram

      Delete
  4. Också här har det varit fantastiskt väder, äntligen. Din kaka ser oemotståndligt god ut. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, äntligen :) Tack och kram tillbaka!

      Delete
  5. Vad härligt att vi också har skönt sommarväder! Kakan ser inte så tokig ut:) Den hade jag gärna tagit en smakbit av och en fika hos dig! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den var god och jag hade gärna bjudit dig på en bit. Kram

      Delete
  6. Sounds like a fun day and a fun treat! Very yummy!

    ReplyDelete
  7. Mums! Jag gillar kaffesmak i bakverk. Det ser hur gott ut som helst.

    ReplyDelete
  8. Och det är livsfarligt att titta in här mitt i natten. Ser väldigt gott ut. Och kaffe! Nu vet jag att du inte älskar det som jag gör, men allt med kaffe i är ljuvligt!
    Du är så inspirerande!
    Kramar

    ReplyDelete