Here is a combination that is perfect together. I was surprised how good it really was. The crumbs can be omitted, but provides a nice chewiness. And the color is lovely. Please try it, you will not be disappointed. This month's sweet at Söta Saker is "holiday". This yummy ice cream is my contribution.
Blueberry Cardamom Crumb Ice Cream
5 dl blueberries
2 dl sugar
a pinch of salt
2 dl cream
1 dl milk
1/4 tsp vanilla extract
1 tsp ground cardamom
In a saucepan bring blueberries,
sugar, and salt to a boil over moderate heat. Simmer, stirring frequently, 5
minutes and cool slightly. In a blender purée mixture with cream and milk. Add
vanilla and cardamom. Chill mixture overnight.
Freeze mixture in an ice-cream
maker. Transfer ice cream to an airtight container and sprinkle with cookie crumbs, stir. Put in freezer to
harden.
Cookie Crumbs
0,5 dl flour
0,5 dl rolled oats
3 tbsp brown sugar
4 tbsp slightly softened butter
Preheat oven to 175C. Combine flour, oats, brown sugar and butter in a medium bowl and mix it with a fork until it’s crumbly. Place the mixture onto a cookie sheet and pat down into 0,5 cm thick layer. Bake for 15-20 minutes until the edges are turning brown. Let cool, and break it into small pieces.
Blåbär Kardemumma Smulglass
5 dl blåbär
2 dl socker
en nypa salt
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/4 tsk vaniljextrakt
1 tsk mald kardemumma
I en kastrull lägg blåbär, socker
och salt och koka över svag värme. Sjud under omrörning, 5 minuter och låt
sedan svalna något. Mixa blandningen med grädde och mjölk. Blanda i vanilj och
kardemumma. Kyl blandningen över natten.
Frys blandningen i en glassmaskin.
Överför glassen till en lufttät behållare och strö på kexsmulor, blanda. Lägg i frysen för att stelna.
Kexsmulor
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
3 msk farinsocker
4 msk smör, mjukt
Värm ugnen till 175 ° C. Blanda
mjöl, havregryn, farinsocker och smör i en skål och blanda med en gaffel tills
den är smulig. Tryck blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 0,5 cm tjock. Grädda i 15-20 minuter tills kanterna är bruna. Låt svalna och smula i bitar.
23 Comments
Verkligen, en sådan härlig färg med blåbär! Kardemumma är så gott! :)
ReplyDeleteHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Ja, färgen blir man så glad av och av smaken också förstås :) Ha det fint, kram!
DeleteOooo, det där låter mums! Så härlig färg det blev!
ReplyDeleteJa, den är så god!
DeleteUnderbar kombo, har inte testat men jag kan föreställa mig smakerna i munnen :) Kram!
ReplyDeleteJa, en finfin kombo :) Kram
Deleteoj så gott, vilken härlig färg
ReplyDeleteTack! Ja, visst är färgen fin.
DeleteSå vackert:-) kardemumma och blåbär äe en fantastisk kombo som jag fick smaka första gången förra veckan när en god väninna serverade blåbär-kardemumma glass: här i Helsingfors:-)
ReplyDeleteTack Jael. Vad kul att du också ätit blåbär-kardemumma glass :)
DeleteÅh, vad gott det ser ut! Hemgjord glass är så gott och man vet att det inte är några extra tillsatser i. Kexsmulor måste vara pricken över i:et :) Kramar
ReplyDeleteJa, det är så gott och man vet precis vad den innehåller. Kram
DeleteDet där ser så sjukt gott ut!!
ReplyDeleteSemester är väl passande som tema på en glass om nåt:)
ReplyDeleteKramar
Ja, visst är det :) Kram
DeleteSer supergott ut! Gillar verkligen blåbär och det låter gott med kardemumma till!
ReplyDeleteTack Lotta. Blåbär och kardemumma är fint ihop.
DeleteThe recipe is glorious and so are the colors!
ReplyDeleteThank you :)
DeleteDreglar, gud så gott :) kram Diana
ReplyDeleteTack Diana :) Kram
Deleteså gott! Jag gjorde blåbärsglass här om dagen men misslyckades. Vart som en stor isklutt :(
ReplyDeleteTack! Hmm, vet du alls vad som gick fel?
Delete