Wednesday, July 10, 2013

Blueberry Cardamom Ice Cream

Här har vi en kombination som passar utmärkt ihop. Jag blev förvånad över hur gott det egentligen blev. Smulet går att utesluta, men ger ett trevligt tuggmotstånd. Och visst blir färgen väldigt fin av blåbär. Testa gärna, du kommer inte att bli besviken. Månadens sötsak hos Söta Saker har temat "semester", glassen är mitt bidrag.

Here is a combination that is perfect together. I was surprised how good it really was. The crumbs can be omitted, but provides a nice chewiness. And the color is lovely. Please try it, you will not be disappointed. This month's sweet at Söta Saker is "holiday". This yummy ice cream is my contribution.

 

Blueberry Cardamom Crumb Ice Cream

5 dl blueberries
2 dl sugar
a pinch of salt
2 dl cream
1 dl milk
1/4 tsp vanilla extract
1 tsp ground cardamom

In a saucepan bring blueberries, sugar, and salt to a boil over moderate heat. Simmer, stirring frequently, 5 minutes and cool slightly. In a blender purée mixture with cream and milk. Add vanilla and cardamom. Chill mixture overnight.
Freeze mixture in an ice-cream maker. Transfer ice cream to an airtight container and sprinkle with cookie crumbs, stir. Put in freezer to harden.

Cookie Crumbs

0,5 dl flour
0,5 dl rolled oats
3 tbsp brown sugar
4 tbsp slightly softened butter

Preheat oven to 175C. Combine flour, oats, brown sugar and butter in a medium bowl and mix it with a fork until it’s crumbly. Place the mixture onto a cookie sheet and pat down into 0,5 cm thick layer. Bake for 15-20 minutes until the edges are turning brown. Let cool, and break it into small pieces.



Blåbär Kardemumma Smulglass

5 dl blåbär
2 dl socker
en nypa salt
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/4 tsk vaniljextrakt
1 tsk mald kardemumma

I en kastrull lägg blåbär, socker och salt och koka över svag värme. Sjud under omrörning, 5 minuter och låt sedan svalna något. Mixa blandningen med grädde och mjölk. Blanda i vanilj och kardemumma. Kyl blandningen över natten.
Frys blandningen i en glassmaskin. Överför glassen till en lufttät behållare och strö på kexsmulor, blanda. Lägg i frysen för att stelna.

Kexsmulor

0,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
3 msk farinsocker
4 msk smör, mjukt

Värm ugnen till 175 ° C. Blanda mjöl, havregryn, farinsocker och smör i en skål och blanda med en gaffel tills den är smulig. Tryck blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 0,5 cm tjock. Grädda i 15-20 minuter tills kanterna är bruna. Låt svalna och smula i bitar.

24 comments:

  1. Verkligen, en sådan härlig färg med blåbär! Kardemumma är så gott! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, färgen blir man så glad av och av smaken också förstås :) Ha det fint, kram!

      Delete
  2. Oooo, det där låter mums! Så härlig färg det blev!

    ReplyDelete
  3. Underbar kombo, har inte testat men jag kan föreställa mig smakerna i munnen :) Kram!

    ReplyDelete
  4. Så vackert:-) kardemumma och blåbär äe en fantastisk kombo som jag fick smaka första gången förra veckan när en god väninna serverade blåbär-kardemumma glass: här i Helsingfors:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Jael. Vad kul att du också ätit blåbär-kardemumma glass :)

      Delete
  5. Åh, vad gott det ser ut! Hemgjord glass är så gott och man vet att det inte är några extra tillsatser i. Kexsmulor måste vara pricken över i:et :) Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är så gott och man vet precis vad den innehåller. Kram

      Delete
  6. Semester är väl passande som tema på en glass om nåt:)

    Kramar

    ReplyDelete
  7. Ser supergott ut! Gillar verkligen blåbär och det låter gott med kardemumma till!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lotta. Blåbär och kardemumma är fint ihop.

      Delete
  8. The recipe is glorious and so are the colors!

    ReplyDelete
  9. Dreglar, gud så gott :) kram Diana

    ReplyDelete
  10. så gott! Jag gjorde blåbärsglass här om dagen men misslyckades. Vart som en stor isklutt :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Hmm, vet du alls vad som gick fel?

      Delete