Mamma frågade mig om det är något jag vill att hon lagar till mig. Svaret var enkelt: snålsoppa. En favorit sedan jag var liten och mammas smakar alltid bäst. Mamma använder  som grund receptet från boken Hushållslära för Hem och Skola, men gör ändå på sitt eget vis. Boken är från 1966 och jag har här skrivit av receptet, som det står i boken. 

Vi har haft en lugn semester i Finland, umgåtts med familjen, släkt och vänner och ätit gott. Idag åker vi hem till Amsterdam.

Mom asked me if there is something I want her to make to me. The answer was simple: summer soup. A favorite since I was little and mom's soup is always the best. Mom uses a recipe from the book Home Learning for Home and School, but does a few changes to the recipe. The book is from 1966 and I am posting the recipe, as it is in the book. 

We enjoyed a calm holiday in Finland, spent time with family, relatives and friends and ate well. Today we are going back to Amsterdam.


Snålsoppa

2 mindre morötter
1 bit selleri
1 mindre purjolök
1 msk smör
1 litet knippe persilja
2 dl spritade ärter
1 blomkålshuvud
1-1,5 l god mjölk
2 msk mjöl
salt
socker
(1 äggula, 3/4 dl grädde)

Skär rotsaker och purjolök i strimlor, dela blomkålen i bitar, koka allt jämte ärterna i litet saltat vatten. Koka upp mjölken tillsätt mjölet utrört med litet kallt vatten och låt den koka 5 minuter. Tillsätt de färdigkokta rotsakerna och grönsakerna jämte spad och finklippt persilja. Tillsätt smöret och avsmaka. (Vispa äggula och grädde i soppskålen och tillsätt soppan under kraftig vispning).


Summer Soup

2 small carrots
1 piece of celery
1 small leek
1 tbsp butter
1 small bunch of parsley
2 dl shelled peas
1 cauliflower head
1-1.5 l good milk
2 tbsp flour
salt
sugar
(1 egg yolk, 3/4 dl cream)

Cut root vegetables and leek into strips, divide the cauliflower into pieces, cook all together with the peas in a little salted water. Bring the milk to boil and add the flour (mix the flour with a little cold water) and cook for 5 minutes. Add the pre-cooked root vegetables and vegetables along with broth and finely chopped parsley. Add the butter and season. (Beat the egg yolk and cream in a soup bowl and add the soup while whisking).