Wednesday, June 19, 2013

Rhubarb Strawberry Almond Squares

Om du inte har bestämt dig ännu vilken efterrätt som skall göras till midsommar har jag ett förslag, dessa smulrutor med en fyllning av rabarber, jordgubbar och mandelmassa. Jag lovar de är så goda och med en klick vispgrädde eller vaniljglass till blir det perfekt. 

Jag bakade en liknande paj med rabarberkompott och jordgubbar igår, som mamma tar med till jobbet idag. Jag gjorde även vaniljsås, som serveras med pajen. Hoppas den blir omtyckt.

If you have not decided yet which dessert to make for midsummer I have a suggestion, these crumb squares with a filling of rhubarb, strawberries and almond paste. I swear they are so good and with a dollop of whipped cream or vanilla ice cream it's going to be perfect.

I baked a similar pie with rhubarb compote and strawberry yesterday, which my mom will take to work today. I also made a custard to be served with the pie. I hope it will be a hit.


Rabarber Jordgubbsmandelrutor

2 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
0,5 dl farinsocker
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
180 g smör, kallt
1 ägg

fyllning
mandelmassa, riven
4 dl skivade rabarber
4 dl skivade jordgubbar
saften av en halv citron
1 tsk vaniljsocker
1-1,5 dl farinsocker
4 tsk majsstärkelse

Värm ugnen till 175 grader C och smörj en fyrkantig bakform, (22 cm).

I en skål, blanda samman mjöl, mandelmjöl, båda socker, bakpulver och salt. Tillsätt smör och ägg, och arbeta in dem i blandningen med händerna eller en gaffel. Tryck 2/3 av degen i den förberedda formen i ett jämnt lager.

Till fyllningen: I en skål, blanda citronsaft, vaniljsocker, farinsocker och majsstärkelse. Blanda i rabarber och jordgubbar.

Skeda fyllningen över degen och strö över riven mandelmassa. Smula resterande deg jämnt över toppen. Grädda i 40-45 minuter.


Rhubarb Strawberry Almond Squares

2 dl flour
1,5 dl almond meal
2 dl rolled oats
1 dl sugar
0,5 dl brown sugar
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
180 g butter, cold
1 egg

filling
almond paste, grated
4 dl sliced rhubarb
4 dl sliced strawberries
juice of half a lemon
1 tsp vanilla sugar
1-1,5 dl brown sugar
4 tsp cornstarch

Preheat oven to 175 degrees C and grease a square pan, (22 cm).

In a bowl, mix together flour, almond meal, sugars, baking powder, and salt. Add the butter and egg, and work them into the mixture using your hands or a fork. Pat  2/3 of the dough into the prepared pan in an even layer.

For the filling: In a bowl, mix lemon juice, vanilla sugar, brown sugar, and cornstarch. Gently mix in the rhubarb and strawberries.

Spoon the filling over the dough and sprinkle with grated almond paste. Then crumb the remaining dough evenly over the top. Bake for 40-45 minutes.

22 comments:

  1. Gahhh en kaka helt i min smak och stil mumma! kramar från moster Ingeborg i Tidaholm

    ReplyDelete
  2. De ser ljuvliga ut! Gott med smak av mandelmassa i! Tvivlar inte på att kakan du gjorde till din mamma bli omtyckt ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Marja, snällt av dig att säga!

      Delete
  3. Åh, vad goda de ser ut! Mm! Perfekt tips för helgen! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sara! Ja, de passar bra till midsommaren.

      Delete
  4. Så underbart goda! Skulle kunna äta upp alla på en gång! Glupsk som jag är! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  5. Vilken härlig smakkombination, perfekt kaka istället för jordgubbtårtan :D
    Hoppas du får en fin midsommar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ett gott alternativ till jordgubbstårtan. Tack det samma!

      Delete
  6. Låter som en bjudkaka till min butik. Får se om jag kan fixa hem allt till lördag.

    Kram kram

    ReplyDelete
  7. Jag tycker det är så gott att blanda jordgubbar och rabarber. Smulet piffar till kakan med ett extra gott lager:) Kram

    ReplyDelete
  8. Mmh, this looks like the perfect summer dessert treat!
    Unfortunately I can't get rhubarb here in Lima but just looking at this dessert is a delight :)

    ReplyDelete
  9. Uhm ett underbart recept! Det blir säkert bakas senare i sommar :-) Din kära mor och hennes kollegor är så lyckliga :-)

    ReplyDelete
  10. Rabarber och jordgubbar är så gott tillsammans!!! Receptet läggs i favoriterna!!
    Kram

    ReplyDelete
  11. I have made these beauties yesterday & they are so appetizing & fabulous even!!!!!!

    Kiitos, Katarina! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm so grateful that you are testing my recipes, thank you! Kiitos :)

      Delete