Saturday, June 1, 2013

Raw Lasagna

Jag har varit intresserad av raw food redan en längre tid, men inte testat tills nu. Raw energibollar och liknande godsaker har jag gjort många gånger och gillar dem massor, men att göra mat var nytt för mig. Så nu i veckan testade jag att göra en sådan här version av raw lasagne. Måste säga att den blir smakrik och väldigt mättande, vilket förvånade mig en aning. Raw food passar bra så här på sommaren när det är varmt ute och man kanske inte vill ha varm mat. Testa gärna för en trevlig upplevelse. 

I've been interested in raw food for some time, but not tested it until now. Raw energy balls and similar goodies I've made many times and like them a lot, but raw food was new to me. So this week I tried to make a version of raw lasagna. I must say that it is tasty and very filling, which surprised me a little. Raw food is a good option during summer when it's hot outside and you may not want hot food. Please try for a pleasant experience.



Raw Lasagna

1 zucchini
2 tomatoes, sliced

tomato sauce
2 dl sundried tomatoes
1 tomato
2 tbsp olive oil
lemon juice of half a lemon
0,5 clove of garlic
1 tsp dried oregano
1 tsp dried basil

cashew cheese
2 dl cashews, soaked 5 h
0,5 clove of garlic
1 tsp lemon juice

pesto sauce
2,5 dl of fresh basil
1 dl of spinach
1 ripe avocado
3 tbsp pine nuts
lemon juice of half a lemon
salt
water if needed

Cut both ends off zucchini. Slice into thin long strips using a sharp knife or potato peeler. Set aside. Slice tomatoes and set aside.

For the tomato sauce, blend all the ingredients in a food processor until pureed. Set aside.

Mix the cheese ingredients in a food processor until broken down. The cheese will not be completely smooth. Set aside.

For the pesto sauce put all the ingredients in a food processor and process until smooth.

To assemble the lasagna, begin with two zucchini slices side by side. Top with a layer of sauce, then a layer of cheese, and pesto sauce and top with 2-3 slices of tomato. Then repeat each layer one more time. Enjoy!


Raw lasagne

1 zucchini
2 tomater, skivade

tomatsås
2 dl soltorkade tomater
1 tomat
2 msk olivolja
citronsaft av en halv citron
0,5 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika

cashewost
2 dl cashews, blötlagda 5 h
0,5 vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft

pesto
2,5 dl färsk basilika
1 dl av spenat
1 mogen avokado
3 msk pinjenötter
citronsaft av en halv citron
salt
vatten om det behövs

Skär båda ändarna av zucchini. Skiva i tunna långa remsor med en vass kniv eller en potatisskalare. Ställ åt sidan. Skiva tomaterna och ställ åt sidan.

För tomatsåsen, blanda alla ingredienser i en matberedare tills mosat. Ställ åt sidan.

Blanda ost ingredienserna i en matberedare tills nötterna bryts ned. Osten kommer inte att vara helt slät. Ställ åt sidan.

För pestosåsen,  lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa.

För att sätta samman lasagnen, börja med två zucchini skivor sida vid sida. Toppa med ett lager sås, sedan ett lager av ost och pestosås och toppa med 2-3 skivor tomat. Upprepa sedan varje lager en gång till. Njut!

33 comments:

  1. Oj så spännande med raw lasagne! Är också intresserad av raw food men hittills är det bara sötsaker jag provat som raw, precis som du tänker jag att man kanske inte blir så mätt av sådan mat... Måste nog testa något tag, fast gissar att jag får ha den maten för mig själv. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag blev väldigt förvånad av hur mättande den var och mycket god. Ja, testa gärna, någon gång då du är ensam :)

      Delete
  2. Spännande! Och den blev ju fantastiskt vacker!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika! En annorlunda maträtt är det verkligen.

      Delete
  3. Raw food looks very appealing to me lately...and I am trying to eat as much raw as I can. I bet these lasagna are scrumptious!
    Hava a lovely month,dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's really delicious! Have a great day Lenia, hugs!

      Delete
  4. Åh vad gott! Ser helt perfekt ut!

    ReplyDelete
  5. Va spännande! Har aldrig sett något liknande :)

    ReplyDelete
  6. Ser ju väldigt fint ut också, håller med är väl prefekt en sommardag:)
    Ha en fin helg
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, ja passar bra en varm sommardag. Ha en fin helg du också. Kram

      Delete
    2. Då jag började med min blogg circa 5 år sedan hade jag många raw resepter,nuförtiden har jag mindre,fast en stor del av vad jag äter är raw.
      Raw lasagne (och pasta)är gott:)

      Delete
  7. Spännande med cashewosten och peston! // UllanBullan testar i köket

    ReplyDelete
  8. Underbart vännen, jag är också mycket intresserad av raw food :) Detta både ser och låter jättegott, lördagskramar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du! Det är kul att testa lite nytt :) Kram tillbaka!

      Delete
  9. Kul att testa lite nya matidéer. Den ser god ut! Tyvärr tror jag inte det här passar min mage eftersom jag är ganska känslig för råa grönsaker. Det blir helt enkelt för hårdsmält.

    Ha en bra fortsättning på helgen:) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena. Önskar dig en fin helg också, kram!

      Delete
  10. Så otroligt spännande recept! Snygg maten blev dessutom. Rawfood är väldigt nytt för mig. Jag har aldrig lagat något själv bara testat andras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Remsan. Det är roligt att testa nya saker och när det blir dessutom gott känns det bra.

      Delete
  11. åhhh vilket spännande recept tack snälla! kram Sofia

    ReplyDelete
  12. Raw food är inte så frestande tycker jag, men ditt recept verkar inte så dumt. Fräscht en het dag som denna.

    Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tycker att det är roligt och intressant att testa nya saker och det här var ett lyckat försök. Kram!

      Delete
  13. Det här måste jag prova! Låter väldigt gott! När vi var i Thailand så år vi på en raw-food restaurang, det var gott! :)
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana! Jag tyckte det var gott och mättande :) Kram!

      Delete
  14. Jag har t o m gått en minikurs i raw-foodmatlagning och tycker det är spännande, men skulle nog inte klara att enbart leva på det. Känns som om min kropp behöver varm mat, för jag är ofta väldigt frusen av mig. Men som komplement är det både gott och nyttigt. Och visst blir man mätt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att du gått en kurs. Jag tror att jag inte heller skulle klara mig enbart på raw food, varm mat är så gott det också.

      Delete
  15. Since its creation, millions as well as aircus.com millions of individuals Official Website have joined this Tinder App Download & Install Guide APK, iPhone, Computer new social media network due Tinder to the fact that its simplicity Tinder App stood out above the rest.

    ReplyDelete
  16. The above post is a complete fc2.com description of added information Know More on GameCIH APK which GameCIH Free Download for Android is a very valuable APK for developers Gamecih App as well as comes along with the setup procedure. Gamecih Hope you discover it simple to mount this application on your smartphones.

    ReplyDelete