Wednesday, June 26, 2013

Licorice Ice Cream

Lakrits är jag väldig förtjust i och under våra år i Singapore saknade jag godiset mycket. Man börjar uppskatta saker mera då de inte alltid är tillgängliga. Här i Amsterdam är det ingen brist på lakrits, en stor del av godishyllorna består av just lakrits. Nu har jag gjort lakritsglass och jag använde hela 150 g lakrits till detta recept. Man kan ta mindre, men gillar man godiset så blir det bra med den större mängden. 

I'm really fond of licorice and during our years in Singapore, I missed that a lot. You start to appreciate things more when they are not always available. Here in Amsterdam, there is no shortage of licorice, much of the candy shelves consists of just licorice. Now I've made licorice ice cream and I used 150 g licorice for this recipe. You can take less, but if you like the candy, it will be fine with the larger amount.


Lakritsglass

4 dl grädde
3 dl mandelmjölk (vanlig går också)
1 dl socker
100-150 g lakrits (jag hade både söt- och saltlakrits)
5 äggulor

Värm grädde, mjölk, socker och lakrits i en kastrull tills godiset smält. Vispa äggulorna i en bunke och häll sedan en del av den varma gräddblandningen i äggen, under ständig vispning. Häll sedan allt tillbaka i kastrullen on värm tills blandningen tjocknar. Ta bort från plattan och rör smeten sval. Ställ i kylskåpet för 6 h, gärna över natten. För att göra glass följ instruktionerna på din galssmaskin. 


Licorice Ice Cream

4 dl cream
3 dl almond milk (or cow’s milk)
1 dl sugar
100-150 g licorice (I had both sweet and salty licorice)
4 egg yolks

Heat the cream, milk, sugar and licorice in a saucepan until the candy melts. Beat the egg yolks in a bowl and then pour some of the hot cream mixture into the eggs, whisking constantly. Then pour everything back into the saucepan and heat until mixture thickens. Remove from the heat and stir the mixture cool. Set in the fridge for at least 6 h, preferably overnight. To make ice cream follow the instructions on your ice cream maker.

20 comments:

  1. Looks irresistible!
    Have a lovely day,dear Katarina!

    ReplyDelete
  2. Lakritsi on ihanaa, myös jäätelössä. Oikein hyvältä näyttää, kun lakritsia on reilusti.:)

    ReplyDelete
  3. så gott, funderade själv på att göra glass på turkisk peppar jag har liggande

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det blir gott med turkisk peppar också.

      Delete
  4. Hello Katarina.

    It is Sophie from Sophie's Foodie Files! I can't comment anymore on your blog though My mini IPad! So I wantend to say that this ice-Cream looks so tasty & apart too!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sophie. I'm sorry if you can't comment through your mini Ipad :(

      Delete
  5. Låter fantastiskt gott! När du använder dig av mandelmjölk i diverse recept, är det då mjölk du gjort själv eller köpt? Och om det är sistnämnda, vad är det för märke/variant?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Caroline! Jag använder köpt mandelmjölk av märket alpro.

      Delete
  6. Nej, lakritsglass får du mig inte att göra, hur frestande det än ser ut på bilden!! Men byter jag ut lakritsen mot något annat så slinker det säkert ned! Ha en härlig dag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alla kan inte gilla samma saker :) Men det går att ta annat godis också. Ha en fin dag.

      Delete
  7. Gott, gott!! ...och vet du? nu har jag blivit med glassmaskin!! så nu är det fritt fram för skapande...av glass:)) lakritsglass kommer det garanterat att bli och jordgubbsglass och vaniljglass och olika likörglasser, glass med kakdeg...åh, vad jag ska göra glass:))

    Vilka fina midsommarbilder!! det såg ut som en riktigt fin och god midsommar!!

    Kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurra, så gott med hemmagjord glass. Tack och kram!

      Delete
  8. I'm not a huge licorice fan but my sister would go crazy over this. I will save the recipe for her. She always picked the licorice candy when we were kids.

    ReplyDelete
  9. Oh, mandelmjölk också! Det måste vara sommarens godaste glass!

    ReplyDelete
  10. Det finns troligen inget bättre! Älskar!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, detta är nog ett av det godaste som finns :)

      Delete