En saftigare kaka än denna får man nog leta efter :) Med smak av kardemumma och apelsin passar den bra till eftermiddagsteet. Kvargen är en bidragande faktor till saftigheten, men jag kan tänka mig att tjock grekisk yoghurt passar likväl.

A moister cake than this, one might have to look for :) With the taste of cardamom and orange makes it suitable for afternoon tea. Quark is a contributing factor to the moistness, but I can imagine that thick Greek yogurt can be used as well.


Orange Cardamom Quark Cake

2,5 dl sugar
0,5 tsp vanilla sugar
1,5 tsp orange zest
1 tsp ground cardamom
2 dl quark / Greek yogurt
120 g melted butter
2 eggs
2 dl flour
1 ¾ dl almond meal
2 tsp baking powder
0,5 tsp salt

Preheat oven to 180°. Butter and flour a loaf pan well. Rub the orange zest into the sugar and vanilla sugar with your fingers, then add quark, butter, and eggs.
Whisk until well blended. Fold in flour, almond meal, baking powder and salt just until they’re combined.
Pour the batter into prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven until top of cake is golden brown and a tester poked into center comes out clean, about 50–55 minutes. Let the cake cool in pan for 15 minutes. Then, run a knife around the edges to loosen it, invert it onto a cooling rack and allow to cool completely.


Apelsin Kardemumma Kvargkaka

2,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk apelsinskal
1 tsk mald kardemumma
2 dl kvarg / grekisk yoghurt
120 g smalt smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 ¾ dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Värm ugnen till 180 °. Smörj och mjöla en brödform väl. Gnid apelsinskalet i socker och vaniljsocker med fingrarna, tillsätt sedan kvarg, smör och ägg.
Vispa tills välblandat. Blanda i mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt.
Häll smeten i den förberedda formen och jämna ytan. Grädda i mitten av ugnen tills toppen av kakan är gyllenbrun ca 50-55 minuter. Låt kakan svalna i formen i 15 minuter. Kör sedan en kniv runt kanterna för att lossa kakan, och låt svalna helt.