A moister cake than this, one might have to look for :) With the taste of cardamom and orange makes it suitable for afternoon tea. Quark is a contributing factor to the moistness, but I can imagine that thick Greek yogurt can be used as well.
Orange Cardamom Quark Cake
2,5 dl sugar
0,5 tsp vanilla sugar
1,5 tsp orange zest
1 tsp ground cardamom
2 dl quark / Greek yogurt
120 g melted butter
2 eggs
2 dl flour
1 ¾ dl almond meal
2 tsp baking powder
0,5 tsp salt
Preheat oven to 180°. Butter and flour a loaf pan well. Rub
the orange zest into the sugar and vanilla sugar with your fingers, then add
quark, butter, and eggs.
Whisk until well blended. Fold in flour, almond meal, baking
powder and salt just until they’re combined.
Pour the batter into prepared pan and smooth the top. Bake
in the center of the oven until top of cake is golden brown and a tester poked
into center comes out clean, about 50–55 minutes. Let the cake cool in pan for
15 minutes. Then, run a knife around the edges to loosen it, invert it onto a
cooling rack and allow to cool completely.
Apelsin Kardemumma Kvargkaka
2,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk apelsinskal
1 tsk mald kardemumma
2 dl kvarg / grekisk yoghurt
120 g smalt smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 ¾ dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Värm ugnen till 180 °. Smörj och mjöla en brödform väl. Gnid
apelsinskalet i socker och vaniljsocker med fingrarna, tillsätt sedan kvarg,
smör och ägg.
Vispa tills välblandat. Blanda i mjöl, mandelmjöl, bakpulver
och salt.
Häll smeten i den förberedda formen och jämna ytan. Grädda i
mitten av ugnen tills toppen av kakan är gyllenbrun ca 50-55 minuter. Låt kakan
svalna i formen i 15 minuter. Kör sedan en kniv runt kanterna för att lossa
kakan, och låt svalna helt.
23 Comments
Så gott, den måste jag testa, kardemumma är himla got :-)
ReplyDeleteJa, kardemumma är så gott!
DeleteDen ser ju sååå saftig ut! Och kardemumma? Mums!
ReplyDeleteTack, ja den är jätte saftig :)
DeleteMums! Ser så gott ut! :)
ReplyDeleteSå gott med apelsin och kardemumma i kakan! :)
ReplyDeleteJa, det blir mycket gott!
DeleteKylläpä näyttää ja kuulostaa hyvältä :-) Saispa maistaa palan!
ReplyDeleteKiitos! Kakku on oikein maukas :)
DeleteMmm,gott :) kram Diana
ReplyDeleteTack Diana! Kram
DeleteHärliga smaker med kardemumma och apelsin, kan riktigt känna dom ända hit :) Kram!
ReplyDeleteJa, det doftar och smakar så gott! Kram
DeleteMm ser fantastiskt gott ut:)
ReplyDeleteHa en fin dag
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack Victoria! Ha en fin dag du också, kram!
DeleteMmm...det blir verkligen mycket saftig kaka med kvarg! God kombo, apelsin och kardemumma! :)
ReplyDeleteHa en toppen måndag!
Kram
//Lana
Ja, det blir så gott! Ha en fin måndag du också, kram!
DeleteHär sitter jag med fikasuget XL, det är inte bra att surfa matbloggar och se sånt här fina kakor då! :-O
ReplyDeleteTack! Ja, det kan vara farligt :)
DeleteEtt annat läckert recept och din kaka låter som en fantastisk känsla! du har varit så produktiv i köket som alltid, kan jag se att jag har missat en hel del när jag har varit på semester. tack för en underbar recept! Jag kan inte hitta dig på foodgawker, är det sant?
ReplyDeleteTack Mette! Ja, jag finns på foodgawker också :)
DeleteAh, så gott! Kardemumma är ju bara så smarrigt. Mer mjukkaka i form till folket=)
ReplyDeleteJa, exakt :) Tack!
Delete