Wednesday, April 24, 2013

Salted Brown Butter-Chocolate Chip Cookies

Cookies är bra att ha hemma om man råkar få oväntat besök. De håller bra, även om det är svårt att låta bli dem i kakburken. Choklad och havssalt passar bra ihop och det brynta smöret ger en nötig smak till kakorna.

Cookies are great to have at home if you happen to get unexpected visitors. They are good, although it's hard to resist them in the cookie jar. Chocolate and sea salt go great together and browned butter gives a nutty flavor to the cookies.


Salted Brown Butter-Chocolate Chip Cookies

120 g butter
1,5 dl brown sugar
0,5 dl granulated sugar
0,5 tsp vanilla extract
1 large egg
3 dl flour
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 dl chocolate chips
0,5 dl white chocolate chips
coarse sea salt, for topping

Brown butter in a medium saucepan. Remove from heat and let cool. When the butter has cooled, add brown sugar, granulated sugar and vanilla. Stir. Add the egg and mix. Lastly add in the dry ingredients and mix just until combined. Stir in chocolate chips. Cover bowl with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.
Preheat oven to 175C. With a ice cream scoop drop dough on parchment paper lined baking sheets and bake in preheated oven for 10 - 12 minutes until golden. Remove from oven and sprinkle each cookie with a small pinch of sea salt. Allow cookies to cool.


Brynt smör-Choklad Cookies

120 g smör
1,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljextrakt
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 dl chokladchips
0,5 dl vit chokladchips
grovt havssalt, för topping

Bryn smör i en medelstor kastrull tills gyllenbrunt. Ta bort från värmen och låt svalna. När smöret har svalnat, tillsätt farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Rör runt. Tillsätt ägget och blanda. Slutligen blanda i de torra ingredienserna och rör runt tills allt är kombinerat. Rör i chokladchips. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp i 30 minuter.
Värm ugnen till 175C. Med en glasskopa fäll deg på bakplåtspappersklädda bakplåtar och grädda i ugnen i 10-12 minuter tills gyllene. Ta bort från ugnen och strö på varje kaka en liten nypa havssalt. Låt svalna.

18 comments:

  1. I think I need to bake some cookies in the morning. .. These cookies look really tasty!

    ReplyDelete
  2. kanon, jag som tänkt göra cookies av ngt slag i veckan. Här fick jag ju recept serverat! Tack för du gör livet enkelt för mig=)
    kram V

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket, så snällt av dig att säga! Kram

      Delete
  3. Replies
    1. Ja, det är verkligen en match made in heaven :)

      Delete
  4. Mmm...underbart gott! Salt och choklad är smarrig kombination! :)
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den kombinationen är oslagbar! Kram

      Delete
  5. Ah, brynt smör till småkakor var helt nytt för mig. Låter hur gott som helst. Det ska jag minsann testa nästa gång.

    ReplyDelete
  6. Vilka smarriga kakor! Jag har länge tänkt prova något med brynt smör, måste ge en härlig nötig karaktär :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, brynt smör ger en nötig smak. Tack!

      Delete
  7. Vievät varmasti kielen mennessään, nami!:) Olen oikea keksifani!:)

    ReplyDelete
  8. Å vad goda de ser ut! Du har verkligen lagt upp mycket smaskiga kakor det senaste!

    ReplyDelete