Rött är temat i månadens sötsak hos Söta Saker. Jag bidrar med en hallon-färskostkaka, som smakar mycket gott med det lite syrliga från hallonen.  

Red is the theme in this month's sweet at Söta Saker. My contribution is a fresh raspberry cream cheese cake that tastes really good with a little tart from the raspberries.


Raspberry Cream Cheese Cake

cream cheese mixture
125 g cream cheese
2 tbsp sugar
0,5 tsp vanilla sugar
1 tbsp raspberry jam

cake
120 g butter, soft
120 g brown sugar
2 eggs
0,5 tsp vanilla sugar
140 g flour
1/4 tsp baking powder
200 g raspberries

To make the cream cheese mixture, stir all the ingredients together, set aside. To make the cake, cream butter and sugar, then add the eggs one at a time, beat well after each addition. Add the flour, baking powder, stir until combined. Pour half of the butter in a square pan (20 cm) with parchment paper. Then spread half of the cream cheese mixture and half of the raspberries on top of the batter. Spread the remaining batter over, and then the remaining cream cheese mixture and raspberries. Bake in 175 degree oven for 35 minutes.


Hallon-Färskostkaka

färskostblandning
125 g färskost
2 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk hallonsylt

kaka
120 g smör, mjukt
120 g farinsocker
2 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
140 g mjöl
1/4 tsk bakpulver
200 g hallon

Börja med att göra färskostblandningen, rör alla ingredienser ihop och ställ åt sidan. För att göra kakan, visp smör och socker, tillsätt sedan äggen ett i taget, vispa väl efter varje tillsats. Tillsätt mjöl och bakpulver, och rör om till allt är blandat. Häll hälften av smeten i en fyrkantig kakform (20 cm) med bakplåtspapper. Bred hälften av färskostblandningen och hälften av hallonen ovanpå smeten. Bred ut resterande smet över och sedan återstående färskostblandning och hallon. Grädda i 175 graders ugn i 35 minuter.