Tuesday, February 12, 2013

Shrove Tuesday Buns

Fastlagsbullor är ett måste på fastlagstisdagen! Jag fyller mina med mandelmassa, vilken jag gör själv. Hur man gör egen mandelmassa beskriver jag i receptet nedan. Jag börjar alltid med att äta hatten och sedan resten av bullan. Hur gör ni?

Shrove Tuesday Buns are a must on Shrove Tuesday! I fill mine with almond paste, which I make myself. How to make your own almond paste I describe in the recipe below. I always start with eating the hat and then the rest of the bun. How do you eat yours?

 

Shrove Tuesday Buns

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
11 g dry yeast
2 tsp ground cardamom
1 tsp salt
100 g unsalted butter
3 dl milk (42°)

filling
almond paste / jam
whipped cream

Mix flour, sugar, yeast, cardamom, salt and butter in a food processor into a crumbly mass. Add the warm milk and work together to form a dough.
Shape the dough into round balls and put them on a parchment paper lined sheet. Let rise for 1-2h. Brush with egg and bake in 225 degree oven for about 10 minutes. Let cool.

Cut the tops of the buns and using a spoon scoop a bit from inside the bun. Fill the cavity with a spoonful of almond paste or jam, the crumbs and top with whipped cream. Put the top back on and dust with icing sugar.

You can easily make your own almond paste by mixing equal parts almond meal and powdered sugar, add a splash of water to get a smooth consistency.



Fastlagsbullor

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 påse torrjäst (11g)
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk (42°)

fyllning
mandelmassa / sylt
vispgrädde

Blanda vetemjöl, socker, jäst, kardemumma, salt och smör i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.
Forma till runda bullar och låt jäsa 1-2h. Pensla med ägg och grädda i 225 graders ugn ca 10 minuter. Låt svalna.

Skär toppen av bullorna så du får ett lock och fyll bullorna med mandelmassa eller sylt och vispgrädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

Du kan enkelt göra din egen mandelmassa genom att blanda lika delar mandelmjöl och florsocker, tillsätta en skvätt vatten för att få en smidig konsistens. 

15 comments:

  1. Semlor är gott, men jag hoppar över i år. Dina ser väldigt fina och goda ut.

    ReplyDelete
  2. What gorgeouzs buns! They look so pretty and delicious.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  3. Fina bullar! Jag har alltid ätit mina med sylt, men nu på "äldre" dagar tycker jag nog lika mycket om fastlagsbullar med mandelmassa! Trevlig fortsättning på dagen Katarina!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, samma med mig, som barn med sylt, nu helst med mandelmassa :) Tack det samma Lisa!

      Delete
  4. Vilka mumsiga! Nästan att jag blir sugen också på en sån... när jag tittar på den perfekta bilden! :) Annars är jag inte så fötjust i semlor!
    Perfekt recept att göra egen mandelmassa! :)
    ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana! Ja, att göra egen mandelmassa är enkelt. Ha en fin dag, kram!

      Delete
  5. Semlor överallt idag, dina var snygga! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir så, en dag som denna :) Tack!

      Delete
  6. Japp, hatten först och sen resten! ;) Kram!

    ReplyDelete
  7. dina semlor ser naturligt fantastisk ut! Jag älskar den svenska versionen eftersom mandelmassa i mitten :-) tack för receptet! Och naturligtvis hatten först :-) ha en riktigt härlig vecka, kram Mette

    ReplyDelete
  8. Toppenbullar! Jag är inte en gräddfantast, synd nog. Däremot älskar jag mandelmassa, så det här är My type of fat day buns:-) Kram!

    ReplyDelete