Tuesday, February 5, 2013

Finnish Runeberg's Torte

Runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet.
Jag har i högstadiet haft rollen som Fredrika, då vi firade dagen med fest, dans och tårta.

Vanligtvis är tårtan grov i konsistensen, gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd och indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Jag använder mig av mandelmjöl, pepparkakssmulor och mandelarom i smeten. 

Runeberg's torte is a cake which is eaten on Runeberg Day on February 5. It is named after the Finnish national poet Johan Ludvig Runeberg, who claimed to have eaten every day such a torte. It is also said that it was his wife Fredrika Runeberg who invented the torte in the 1850s.
  
In high school we celebrated Runeberg Day with celebration, dancing and the torte. One year I had the role of Fredrika on Runeberg's Day!

Usually the cake is coarse in texture, made ​​with almonds or hazelnuts and breadcrumbs and soaked in rum or punch and garnished with icing and raspberry jam. I use almond flour, gingerbread crumbs and almond flavoring in the batter.


Runebergstårta

200 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 dl pepparkakssmulor
1,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk mandelarom
1 tsk kardemumma
1,5 dl mjölk
hallonsylt

fukta med
1 dl vatten
0,5 tsk mandelarom

1 - 2 dl hallonsylt

glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Vispa det mjuka margarinet och socker. Tillsätt äggen ett i taget, och vispa samtidigt. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt sedan i degen. Häll i mandelarom och kardemumma. Rör till sist ner mjölken. Fördela smeten i muffinsformar. Gör ett litet hål i smeten och lägg en klick hallonsylt i varje hål. Grädda tårtorna i 200 grader i 20-25 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna.

Fukta de svala tårtorna med vatten-mandelaromblandningen och lägg på hallonsylt. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.


Runeberg's Torte

200 g margarine
2 dl sugar
2 egg
3 dl flour
1 dl cookie crumbs
1,5 dl almond flour
2 tsp baking powder
0,5 tsp almond essence
1 tsp cardamom
1,5 dl milk
raspberry jam

moisten with
1 dl water
0,5 tsp almond essance

1 - 2 dl raspberry jam

glaze
1 dl icing sugar
2 tsp water

Beat the soft margarine and sugar. Add eggs one at a time, and whisk together. Combine the dry ingredients in another bowl and then add to the batter. Pour in the almond essence and cardamom. Finally, stir in milk. Divide batter into muffin cups. Make a small hole in the batter and add a dollop of raspberry jam into each hole. Bake cakes at 200 degrees for 20-25 minutes depending on size. Let them cool.

Soak the cakes with water-almond essance mixture and mix icing sugar and water and pour the glaze around the jam.



26 comments:

  1. Godmorgon!:)
    Synd att jag bakade igår kväll...du vet, min tisdagskaka (sverigekaka blev det) kanske ska bli finskt vid nästa bak då för de små bakelserna ser väldigt goda ut. Visst borde man kunna använda en stor form istället, jag vill ju alltid att det ska gå fort att göra;)
    Receptet på rotfruktsgratängen lånar jag också:) jag brukar göra nåt liknande men ha grönsakerna i bitar istället, det här var mycket smartare och blir förmodligen mycket godare.

    Jag hoppas att Du får en riktigt bra dag!
    kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, man kan baka dessa i en stor form, gott så också! Roligt om du gillar mina recept, tack Lisa-Maja!
      Önskar dig en fin dag, kram!

      Delete
  2. Vad kul att läsa historien bakaom den här bakelsen! Du får ta rollen som Fredrika idag och njuta av en bekelse. Den ser god ut!:)
    Ha det bra! Kram

    ReplyDelete
  3. Vilken spännande tårta! Den känner jag faktiskt inte igen!

    ReplyDelete
  4. This torte looks wonderful and so soft! A delicious treat.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  5. Vilka fina små bakverk:) ser riktigt gott ut!
    Ha en fin dag!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  6. De ser jättefina ut;jag måste nog göra några också.De är ju så goda:)

    ReplyDelete
  7. Låter gott och är väldigt fina..
    Ha en fin kväll, kram

    ReplyDelete
  8. Minns att du förra året också gjort sådana här... låter fortfarande spännande ska du veta och dina bilder är så fina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, dessa bakar jag varje år på Runebergsdagen! Tack!

      Delete
  9. Låter som en god blandning med pepparkakssmak och hallon, bra sätt att ta hand om eventuella rester från julen:)
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de här har en mycket god smak! Kram

      Delete
  10. herkullista =P tämä päivä meni itseltä ihan ohi,huomasin vasta kun oli lippu salossa ;D

    ReplyDelete
  11. Uhm, de ser så trevlig ut! Jag älskar att baka med mandel mjöl och ljud recept stor aromatisk! Tack så mycket för receptet och har en vacker vecka, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Mandelmjöl gillar jag också att baka med! Ha en fin dag, kram!

      Delete
  12. Men åh, mina som jag köpte i Helsingfors hann jag aldrig äta i tid! Kan du skeppa hit en till mig så att jag får smaka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj, nej vad synd, för tårtan är verkligen god! Jag skulle gärna skicka en till dig :)

      Delete
  13. så goda de ser ut,nåt ja aldrig testat men skulle lätt vilja äta ett par såna.

    ReplyDelete