Monday, February 4, 2013

Energy Bites with Pistachio and Cranberries

These bites are packed with delicious flavor and nutrition. They are crispy and chewy, which I like. And the color of these makes me happy.

Dessa bollar är packade med god smak och näring. De är krispiga och har tuggmotstånd, vilket jag gillar. Dessutom har de en färg man blir glad av.


Energy Bites with Pistachio and Cranberries

2,5 dl dates, chopped
2-3 tbsp agave nectar
1 tbsp chia seeds
1 tbsp wheat germ
pinch of salt
3,5 dl rye flakes / rolled oats
2,5 dl shelled pistachio nuts
2,5 dl dried cranberries / dried blueberries
0,5 dl white chocolate chips

Mix the dates, agave, chia seeds, wheat germ and salt in a food processor, until smooth and combined.

Transfer the mixture to a large bowl, and stir in the oats, pistachios, dried cranberries, and white chocolate chips until evenly combined. Refrigerate for at least 30 minutes.
Once the mixture is cool, it's easier to work with, use a spoon to shape it into your desired size of energy balls. Store in the fridge.


Energibollar med pistasch och tranbär

2,5 dl dadlar, hackade
2-3 msk agave nektar
1 msk chiafrön
1 msk vetegroddar
nypa salt
3,5 dl rågflingor / havregryn
2,5 dl skalade pistagenötter
2,5 dl torkade tranbär / dried blueberries
0,5 dl vit chokladknappar

Blanda dadlar, agave, chiafrön, vetegroddar och salt i en matberedare, tills slätt och blandat.

Överför blandningen till en stor skål och rör i havre, pistagenötter, torkade tranbär och vit choklad till en jämn blandning. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter.

När blandningen är kyld, den är lättare att arbeta med, använd en sked för att forma till önskad storlek av energibollar. Förvara bollarna i kylskåp.

44 comments:

  1. Vad goda dom verkar, kul att du blandat i vit choklad i dem!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja,lite lyxigare med vit choklad i.

      Delete
  2. Ja sparar receptet direkt! Vilka smarriga bollar! Perfekt som mellanmål för min hårdtränande dotter! :)
    Ha det fint!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana! Ja, dessa tillför bra med energi! Kram

      Delete
  3. I just saw this on foodgawker and thought, this photo looks familiar! And then I noticed my photo is 3 photos next to yours. Small food-blogging world huh?!

    I was checking out these delicious looking bites earlier today, very nice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, that's funny! I had to go and check it out myself. Yes, there we are :)

      Delete
  4. Pistage är en av mina favoritsmaker. Jag har en mumsig pistagekaka hemma som jag fick på restaurang i lördags, men som jag inte orkade äta upp. Den kanske får bli dagens belöning till kaffet!? Dina bollar ser jättegoda ut och funkar säkert fint som både mellanmål, utflyktsmat och godis. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, dessa funkar när som helst :) Låter som du kommer ha en godbit till kaffet idag! Kram

      Delete
  5. Ah, perfekta som mellanmål! Det värsta är bara, när jag gör energistinna bollar liknande dessa, att jag äter alldeles för många på en och samma gång! Luras av dess "nyttighet" och innan jag vet ordet av det har jag satt i mig minst halva dagsbehovet av kalorier:/

    ReplyDelete
  6. Vilka härliga bollar, de är urtjusiga! Perfekta att äta för att hålla humöret uppe ;)

    ReplyDelete
  7. Mums! Väldigt fina och säkert galet goda.

    ReplyDelete
  8. Gör ofta något liknande.Gott:)

    ReplyDelete
  9. Ooooh, these look so yummy! Those white chocolate chips look like the perfect treat tucked in there!

    ReplyDelete
  10. Sånt här kan man ju inte få för mycket av men det är synd att ingredienserna ibland inte är de vanligaste i hyllorna. Agave what? Kan man ersätta med något annat kanske?

    Man blir ju piggare bara av att titta på dem, vad ska de då inte göra när man äter ett par stycken framåt eftermiddagen på jobbet när blodsockret och energin dalar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du kan ta honung istället för agave! Agave har ett lägre GI än socker och honung och är ett veganskt alternativ i bakning.

      Delete
  11. Härligt goda ser de ut dessa måste jag testa:)

    ReplyDelete
  12. gahhhh vill ha : ) kram på dig! Sofia

    ReplyDelete
  13. Sådana skulle ju legat på lager i kylarna på våra jobb, kanon som snabbenergi på eftermiddagen där energin börjar dala...

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis. De är goda, ger snabbt energi och en aning nyttigare än andra bakverk. Kram

      Delete
  14. I love your tasty looking energy bites! They rock!

    I would love them even more by dipping them into vegan chocolate!

    ReplyDelete
  15. Hej Katarina. Så vackra läckerheter! och som vanligt stora bilder, tack så mycket för receptet, måste de försökt! Kram :-)

    ReplyDelete
  16. wow what beautiful pistachio bites....must try....love the pictures.

    I am giving away a lovely CookBook this month . For a chance to win. Enter here.
    http://bit.ly/XE2xNp

    ReplyDelete
  17. Yum yum vännen, detta sparas! Ska göra fast kanske en lite egen variant :) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Ja, dessa kan varieras efter egen smak! Kram

      Delete
  18. Om inte dessa små färgglada bollar ger extra energi ja då vet jag inte vad. Låter jättegoda.

    ReplyDelete