Wednesday, February 6, 2013

Cinnamon-Orange Coffee Cake with Crumbs

Kaffekakor är goda och de kan varieras i smak efter eget tycke. Dagens kaka har jag smaksatt med apelsin och kanel. Jag använde farinsocker för att även få en karamellsmak på kakan. 

Coffee Cakes are good and you vary the taste after your satisfaction. Today's cake, I flavored with orange and cinnamon. I also used brown sugar to get a caramel flavor to the cake.

 

Cinnamon-Orange Crumb Coffee Cake

60 g butter, at room temperature
1,5 dl brown sugar, packed
0,5 tsp vanilla sugar
2 dl flour
0,5 tsp cinnamon
orange zest of half an orange
0,5 tsp baking soda
a pinch of salt
1 large egg
¾ dl Greek yogurt

crumb topping:
0,5 dl brown sugar
1 tsp cinnamon
orange zest of half an orange
a pinch of salt
50 g butter, melted
1,5 dl flour

Preheat oven to 180 degrees C. Lightly butter a baking dish.
To make the crumb topping, combine sugar, cinnamon, orange zest and salt in a medium bowl. Whisk in melted butter. Add flour and stir just until moist. Spread out mixture on parchment paper to dry until ready to use.

Beat butter, brown sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Beat in the egg, until well combined. Add dry ingredients and Greek yogurt and stir.

Scoop the batter evenly into prepared baking dish. Sprinkle with crumb topping. Bake for 30-35 minutes, or until a tester inserted in the center comes out clean.


Kanel-Apelsin Kaffekaka med smultopping

60 g smör, rumstemperatur
1,5 dl farinsocker, packat
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel
apelsinskal en halv apelsin
0,5 tsk bikarbonat
en nypa salt
1 stort ägg
3/4 dl grekisk yoghurt

smultopping:
0,5 dl farinsocker
1 tsk kanel
apelsinskal av en halv apelsin
en nypa salt
50 g smör, smält
1,5 dl vetemjöl

Värm ugnen till 180 grader C. Smörj en bakform.
Börja med att göra smulet. Kombinera socker, kanel, apelsinskal och salt i en skål. Rör i smält smör. Tillsätt mjöl och blanda. Sprid ut blandningen på ett bakplåtspapper för att torka en aning tills den ska användas.

Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker tills ljust och fluffigt. Vispa i ägget. Blanda i de torra ingredienserna och yoghurt och rör om.

Skeda smeten jämnt i bakformen. Strö på smulet. Grädda i 30-35 minuter, eller tills en provsticka som införs i mitten av kakan kommer ut ren.


28 comments:

  1. Wow...I think this must have smelled so good while it cooked! Yum!

    ReplyDelete
  2. Det är bra recept du alltid levererar, tack för en annan bra recept som ska testas! Ha en härlig dag kram!

    ReplyDelete
  3. Åh, jag älskar såna där kakor med smultopp! Din ser jättegod ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, smulet brukar göra det lilla extra! Tack!

      Delete
  4. Kaffe är gott i kakor! Dock har jag själv ofta blandat chokla doch kaffe. Ska nog testa med en annan smak till, såsom just kanel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javisst är det! Det är roligt att testa olika smakkombinationer.

      Delete
  5. MMMM Härlig blogg du har:) har du bloglovin eller twitter??

    Om du gillar inredning kan du kolla in min blogg:)

    ha en kanondag

    LOVE Maria från inredningsvis.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Maria! Tack, jag har både bloglovin och twitter:
      http://www.bloglovin.com/en/search/hovkonditorn
      https://twitter.com/#!/hovkonditorn

      Skall kolla in hos dig!

      Delete
  6. Så snygg och det låter så gott. Här försöker jag snåla på sötsaker och godheter för att hålla formen. Men det går inte alltid;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Ann-Sofi! Jag förstår att det kan vara svårt.

      Delete
  7. What a lovely cake. The combination of cinnamon and orange sounds really delicious. I'll have to give this a try. I hope your week is going well. Have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  8. Vilka härliga smakkombinationer! Låter väldigt gott!
    kram
    //Lana

    ReplyDelete
  9. Apelsin och kanel, en finfin kombination in deed vännen, kram!

    ReplyDelete
  10. Åh så god! Skulle verkligen inte sitta fel med en stor bit av kanel-apelsin kaffekakan. Mums!Som vanligt så spännande och rätt kombinerat.

    ReplyDelete
  11. Oh yummm! When I was young, my mom would often prepare coffee cake for when I got home from school. I loveddd the crumb streusel topping....it was favourite part!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. The crumbs are always the best thing :)

      Delete