Tuesday, February 19, 2013

Buns with Multigrain Topping

Hembakat bröd är nog godast och det behöver inte ta en lång tid att baka eget. Du väljer själv vilket mjöl, vilka frön, torkade frukter m.fl du vill ha i brödet. Variationerna är många. Dessa är mjuka och luftiga och innehåller bra med fibrer. Chiafrön höjer ytterligare näringsvärdet.

Homemade buns are the best and it does not have to take a long time to bake them. You choose which flour, what seeds, dried fruits you are going to use in the buns. The variations are numerous. These are soft and fluffy and contain good fiber. Chia seeds raise additional nutritional value.


Buns with Multigrain Topping

1,5 tbsp dry yeast
2 dl water (42°)
0,5 dl vegetable oil
1,5 tbsp sugar
1 egg
1 tsp salt
3,5-4 dl wheat flour
3,5-4 dl wholewheat flour
1 tbsp chia seeds
1 dl multigrain topping + for topping the buns

Dissolve yeast in warm water. Add oil and sugar, let stand for 5 minutes. Add the egg, salt, chia, multigrain topping and enough flour to form a soft dough. Knead for 5 minutes, by hand or with machine. Divide into 10-12 pieces, shape each into a ball. Place on baking sheets lined with parchment paper. Cover and let rest for 10 minutes. Bake at 220° for 8-10 minutes or until golden brown.


Bröd med frön

2 msk torrjäst                                                        
2 dl vatten (42 °)
0,5 dl vegetabilisk olja
1,5 msk socker
1 ägg
1 tsk salt
3,5-4 dl vetemjöl
3,5-4 dl fullkornsmjöl
1 msk chiafrön
1 dl en blandning av solrosfrön, pumpafrön, havregryn, sesamfrön = multigrain topping + till att toppa bröden med

Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja och socker, låt stå i 5 minuter. Tillsätt ägg, salt, chia, multigrain topping och tillräckligt med mjöl för att bilda en mjuk deg. Knåda i 5 minuter, för hand eller med maskin. Dela degen i 10-12 bitar, forma varje till en boll. Placera på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Strö på fröblandning. Täck över och låt vila i 10 minuter. Grädda i 220 ° för 8-10 minuter eller tills gyllene bruna.

26 comments:

  1. Jag är tyvärr inte alls bra på att baka. Bakar nästan aldrig bröd... Dina ser jättefina ut.

    ReplyDelete
  2. Jag älskar sånt här bröd. Så vackra är de också! kram från ett snöigt Tidaholm

    ReplyDelete
  3. Hemgjorda bullar/bröd är alltid det bästa, dock har det gått ett tag nu sen jag gjorde bröd!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, så är det nog! Jag bakar eget ganska ofta!

      Delete
  4. Chiafrön används flitigt här med! Jag använder mig också av chiamjöl! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  5. Mmm hemgjort är verkligen godast..
    Ha en fin dag, kram

    ReplyDelete
  6. Ooh vad gott det ser ut! Hembakat är bäst! Kram! :)

    ReplyDelete
  7. Chiafrön låter gott att ha i... känner du av att fröna ger mer näring? Du har ju använt det både i bakning, dryck och matlagning har jag för mig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, jag använder chia i mycket och äter fröna nästan varje dag! Jag har svårt att säga om de ger mera energi och näring, känner mig nog som förut :) Men sjuk har jag inte varit på länge! Kram

      Delete
  8. Du är verkligen fantastisk på detta. Jag får inte till mina lika snygga. Ser otroligt gott ut!
    (Antar att jag borde fixa en bakmaskin av något slag. Det är slarv med knådningen här...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Katarina! Ja, knådningen inverkar på slutresultatet :)

      Delete
  9. Ja hembakat bröd är ju helt fantastiskt!! Det brödet ser gott ut!
    Trevlig dag önskar jag dig
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  10. De ser väldigt luftiga och fina ut! Det är så gott med nybakta frallor:) Kram

    ReplyDelete
  11. Your buns look freaking delicious! I want to make them soon!

    Always, you have the coolest & beautiful pics! xxx

    ReplyDelete
  12. Thanks for the big re-welcome on my blog! xxx

    ReplyDelete