Saturday, February 16, 2013

Blueberry Crumb Cake

Har du blåbär i frysen och vill baka något, kan denna kaka vara något för dig. Saftig och god och med smul som ger kakor det där lilla extra.

Do you have blueberries in the freezer and want to bake something, this cake can be something for you. It's moist and delicious and the crumb gives cakes that little extra.


Blueberry Crumb Cake

cake
1 3/4 dl sugar
60 g butter, soft
1 egg
1 3/4 dl milk
5 dl flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
5 dl blueberries (fresh or frozen)

crumb
1 dl sugar
3/4 dl flour
0,5 tsp cinnamon
60 g butter

Preheat the oven to 200 degrees. In a mixing bowl, whisk together the sugar and butter until fluffy. Add the egg and mix until blended. Then add the milk and mix.
In a separate bowl, stir together flour, baking powder and salt. Pour the dry mixture into the wet mixture and stir until blended. Fold in the blueberries.
Grease and flour a 22 x 22 cm baking pan. Spread the batter evenly into the pan.
To make the crumb, combine the sugar, flour, and cinnamon, then add the butter and mix with your hand until it's crumbly. Sprinkle over the cake.
Bake for 35-40 minutes. Serve with vanilla ice cream.


Blåbär-Smulkaka

kaka
1 3/4 dl socker
60 g smör, mjukt
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
5 dl blåbär (färska eller frysta)

smul
1 dl socker
3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel
60 g smör

Värm ugnen till 200 grader. I en bunke, vispa ihop socker och smör tills fluffigt. Tillsätt ägget och blanda. Tillsätt sedan mjölk och blanda. I en separat skål, rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Häll den torra blandningen i den våta blandningen och rör tills allt är blandat. Blanda i blåbären.
Smörj och mjöla en 22 x 22 cm bakform. Bred ut smeten jämnt i formen.
För att göra smulet, blanda socker, mjöl och kanel, tillsätt sedan smöret och blanda med fingrarna tills du har en smulig massa. Strö över kakan. Grädda i 35-40 minuter. Servera gärna med vaniljglass.


16 comments:

  1. Ja jag har blåbär i frysen! De bör sedan användas för ditt recept! Jag älskar din smulkakor :-) tack för receptet, de ser så trevligt ut! Ha en mycket trevlig helg, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra :) Tack Mette, önskar dig en fin helg!

      Delete
  2. Alltid gott med blåbär! Och speciellt gott är det med sådan topping! Mums!
    Ha en fin helg!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det! Ha en fin helg Lana! Kram

      Delete
  3. Mitt blåbärslager har just tagit slut. Tyvärr. Det här låter ju jättegott!

    ReplyDelete
  4. Så gott, du är en sann fresterska kram! ;)

    ReplyDelete
  5. Har varit sugen på att göra något med blåbär.. Nu blev jag ännu mer sugen! :D

    ReplyDelete
  6. Det var länge sedan jag gjorde en blåbärskaka! Blir riktigt frestad att göra en nu!

    ReplyDelete
  7. har inga blåbär, men hallon.. får testa med det istället :)

    ReplyDelete
  8. Åhhh, den här måste passa mig perfekt! Blåbär ligger i frysen och jag älskar mjuka kakor med bär!:) Kram

    ReplyDelete