Monday, January 7, 2013

Green Lentil Stew

Även om det alltid är varmt i Singapore får jag sug efter värmande grytor. Kanske min kropp lever i vintertid och vill ta del av kylan som upplevs i Norden som bäst? Hursom, en mycket god gryta, som kan ätas i sommarvärme också :) 

Although it is always hot in Singapore, I get cravings for warming stews. Maybe my body wants to experience winter and enjoy the cold a little bit? Anyway, a very good stew, which can be eaten in the summer heat too :)


Green Lentil Stew

100 g green lentils
1 tbsp oil
1 onion, chopped
1 cloves garlic, chopped
0,5-1 tsp sambal oelek
1 tsp jeera
1 red pepper, chopped
2 carrots, peeled and chopped
1 can chopped tomatoes
1 tbsp tomato purée
1,5-2 dl vegetable stock
1 can beans, drained
salt
black pepper

Place the green lentils in a large bowl and pour boiling water over them. Leave to soak for 30 minutes. Drain.
Heat the oil in a large saucepan and fry the onion and garlic together with the sambal oelek and jeera, until the onions are soft. Add the pepper, carrots and drained green lentils and cook for a few minutes. Add the tomatoes, purée, and stock, bring to the boil and simmer until the lentils are tender, about 30 minutes. Add the beans and simmer for five more minutes. Season to taste.

 

Grön linsgryta

100 g gröna linser
1 msk olja
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5-1 tsk sambal oelek
1 tsk jeera (spiskummin)
1 röd paprika, hackad
2 morötter, skalade och hackade
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1,5-2 dl grönsaksbuljong
1 burk bönor, avrunna
salt
svartpeppar

Lägg de gröna linserna i en skål och häll kokande vatten över dem. Låt dra i 30 minuter. Häll sedan bort vattnet.
Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök tillsammans med sambal oelek och jeera, tills löken är mjuk. Tillsätt paprika, morötter och de avrunna gröna linserna och koka i några minuter. Tillsätt tomater, puré och buljong, koka upp och låt sjuda tills linserna är mjuka, ca 30 minuter. Blanda i bönorna och låt sjuda i fem minuter. Krydda efter smak.

23 comments:

  1. Hej Katarina!
    Mammor, det ser jättegott! Skulle älska sommar och varmt just nu, så jag bättre skulle prova mig med din läcker maträtt, så jag kan få varm :-) Ha en trevlig dag! Kram!

    ReplyDelete
  2. Hey, this looks like our Indian dal! You've only made the healthy, yes so yummy looking version of it! lovely!

    ReplyDelete
  3. So scrumptious, hearty and comforting! I love stews of that kind .

    Happy New Year!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  4. Tack och bock för ett recepttips till veckan. Jag älskar linser och behövde få lite ny inspiration.

    ReplyDelete
  5. Åh, älskar linser. Den där skulle jag gilla!

    ReplyDelete
  6. Det är så trist att jag är den enda i familjen som gillar linser i grytor och soppor. Det ser verkligen jättegott ut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, synd och då blir det att man inte gör sådant.

      Delete
  7. Ja, det kanske är lite genetiskt att dna ställer in sig på kyla? ;) Jag gillar linsgrytor och din ser härlig ut kram!

    ReplyDelete
  8. Jag ÄLSKAR linser och lagar mer än gärna grytor med det i. Även min man börjar bli väldigt förtjust, tur det :=)

    God fortsättning!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det gott och roligt att din man börjat gilla det också! Tack det samma!

      Delete
  9. Åh, sånna där linser är ju s goda. Vi brukade laga något liknande när vi bodde i Spanien. Men då med MASSA god chorizo i också :)

    ReplyDelete
  10. My partner and I stumbled over here coming from a different web address
    and thought I should check things out. I like what
    I see so i am just following you. Look forward to finding out about your
    web page yet again.

    Feel free to visit my web page ... military payday loans

    ReplyDelete