Thursday, January 3, 2013

Gingerbread Bread

Det här brödet bakade jag första gången i fjol till julen och det var så gott att jag ville ha det i år också. Det här är också ett bröd man kan bra äta året runt, men passar förstås ypperligt runt jul. 

This bread I baked the first time last year for Christmas and it was so good that I wanted to bake it this year too. You can eat the bread all year round, but it's of course excellent around Christmas.


Pepparkaksbröd

Steg 1
200 g grahamsmjöl
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
1,5 tsk ingefära
300 g hett kaffe

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll över det heta kaffet och blanda till en jämn gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills den svalnat.

Steg 2:
Degen från steg 1
300 g vatten
250 g grahamsmjöl
30 g jäst
450 g vetemjöl
200 g mörk sirap
25 g havssalt

Blanda vatten, grahamsmjöl och jäst med degen från steg 1. Knåda 10 minuter i hushållsassistent eller dubbel tid för hand. Låt degen vila en timme. Tillsätt mjöl, sirap och salt och knåda i maskin ytterligare 10 minuter. Låt degen vila en timme. Fyll två smorda brödformar med degen och låt jäsa 1,5-2 timmar. Grädda sedan bröden i 180 grader i 30-60 minuter. När bröden svalnat plastar du in dem i färskfolie och låter stå till följande dag så jämnar smakerna ut sig.


Gingerbread Bread

Step 1
200 g graham flour
2 tsp cinnamon
2 tsp cloves
1,5 tsp ginger
300 g hot coffee

Combine all the dry ingredients in a bowl. Pour over the hot coffee and stir to a smooth porrige. Cover with cling film and let stand in room temperature until cooled.

Step 2
The dough from step 1
300 g water
250 g graham flour
30 g yeast
450 g flour
200 g dark syrup
25 g salt

Combine water, grahamflour and yeast with the dough from step 1. Knead for 10 minutes with machine or 20 minutes by hand. Let the dough rest for one hour. Add flour, suryp and salt and knead for 10/20 minutes. Let the dough rest for one hour. Fill two greased loaf pans with the dough and let rise for 1,5-2h. Bake the breads in 180 degrees oven for 30-60 minutes. When the breads are cooled, wrap them in plastic film and let rest until the next day. 

14 comments:

  1. Vad gott det verkar, måste verkligen baka det ikväll!

    ReplyDelete
  2. Varmasti hyvää!:) Täytyykin pitkästä aikaa leipoa itsekin jotain leipää tai sämpylöitä.

    ReplyDelete
  3. Låter både spännande och gott:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  4. Allt som smakar pepparkaka gillar ja så ja tack till detta.mumma ser de ut

    ReplyDelete
  5. Your introduction is so good, the best it could be :)

    ReplyDelete
  6. What a glorious & very appetizing lovely home-made bread!

    Yummmmm!

    ReplyDelete
  7. Kaffe i? Det skulle maken bara älska! Och jag gillar pepparkakssmaken :)

    ReplyDelete