Thursday, January 24, 2013

Bagel with Multigrain Topping

Bagels äter jag gärna! De har en lite seg yta och är mjuka inuti. Färskost passar bra till bagels. Jag använde vetemjöl och fullkornsmjöl till dessa bagels. 

I eat bagels gladly, and they are easy to bake! They have a little chewy exterior and are soft inside. Cream cheese goes well with bagels. I used wheat flour and whole wheat flour to these bagels.



Bagel with Multigrain Topping

2 tsp of active dry yeast
1,5 tsp of granulated sugar
3 dl of warm water
7-9 dl flour
1,5 tsp of salt

egg, for egg wash
multigrain topping

Pour warn water in a bowl and add the sugar.  Stir to dissolve then add the yeast on top, don’t mix. Let sit for 5 minutes.
Add the flour and salt. With the dough hook, mix to combine for about 6 minutes.

Take a large bowl and oil the interior. Add the dough and cover with a damp towel.  Set in a draft-free location and let rise for one hour. Punch down the dough after one hour and let rest for an additional 10 minutes.

Remove the dough and divide into 10 smaller round balls.  Place on a baking sheet and cover with a damp towel.  After an additional 10 minutes remove each ball. Lay it flat and press with the heel of your hand to flatten the bagel a big on the floured countertop and press your index finger in the center and exaggerate the hole size.

Preheat your oven to 220C. On the stove top, fill a saucepan with water and bring to a boil.  Once boiling, turn the water down to a simmer. Add one or two bagels to the water and let it cook for one minute on one side then repeat on the other side.  Remove with a slotted spoon and place on the baking sheet lined with parchement paper. Repeat until each bagel has been boiled on each side. Brush each bagel with egg wash. Sprinkle your topping on each bagel. Place in the oven and bake for 22-24 minutes. Remove and let cool.




Bagel med Multigrain Topping

2 tsk torrjäst
1,5 tsk strösocker
3 dl varmt vatten
7-9 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

ägg, för pensling
multigrain topping

Häll det varma vattnet i en skål och tillsätt socker. Rör om och strö sedan jästen ovanpå, blanda inte. Låt stå i 5 minuter. Tillsätt mjöl och salt. Använd gärna maskin för att knåda degen ca 6 minuter.

Ta en skål och smörj med olja insidan. Lägg i degen och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa på en dragfri plats i en timme. Knåda degen efter en timme och låt vila ytterligare 10 minuter.

Dela  nu degen i 10 runda bollar. Placera på en plåt och täck med en fuktig handduk. Efter ytterligare 10 minuter tryck lätt med handflatan varje boll för att platta till dem. Tryck sedan pekfingret i mitten och gör ett hål.

Värm ugnen till 220C. Fylla en kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar, sänk värmen och låt sjuda. Lägg en eller två bagels i vattnet och låt dem koka i en minut på ena sidan och sedan upprepa på andra sidan. Avlägsna med en hålslev och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Upprepa tills alla bagel är färdiga. Pensla varje bagel med ägg. Strö på toppingen på varje bagel. Ställ i ugnen och grädda i 22-24 minuter. Ta ut och låt svalna.

31 comments:

  1. Are you sure you didn't buy these at a professional bakery? They look amazing! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, yes I'm, pretty sure Chris :) Thank you very much!

      Delete
  2. Mums för bagel, fantastiska bilder Katarina stor kram Diana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Diana! Stor kram till dig också!

      Delete
  3. Åh bagels är ju såå gott, önskar jag hade en här till frukost nu:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är ju så goda! Synd att jag inte kan skicka en till dig! Kram

      Delete
  4. De ser fantastiska ut! Gått med lite nyttigheter och krisp på :)

    ReplyDelete
  5. Så goda de ser ut!
    ha en toppenm dag!
    Kramar
    //Lana

    ReplyDelete
  6. Min äldsta dotter brukar baka bagels men själv är jag för lat. Det är dock jättegott och jag äter dem gärna med färskost, paprika och dricker te till. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är ju goda och te till låter bra! Kram

      Delete
  7. De ser riktigt superfina ut! Smakar säkert jätte gott!:)

    ReplyDelete
  8. Vi har varit inne på att baka bagels flera gånger, men det är ju det där med jäsningen när man vill ha dom till frukost. Undrar om det finns något recept där man kan kalljäsa dom över natten, vad tror du?

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vet ni vad, jag tror att de går att kalljäsa dessa också. Jag skulle göra så här; efter att de fått jäsa och man format dem till bagels, täcker man in dem bra och ställer i kylen över natten. Och på morgonen gör man de sista momenten med vattenkok och ugn. Om ni testar, berätta gärna hur de blev! Jag tror att de på detta vis får mera smak. Kram

      Delete
  9. Läste hela det engelska receptet, sedan såg jag att det fanns på svenska.. Jag har alltid velat göra bagels, men fått för mig att det är komplicerat. Men det är det inte va? Bara några fler moment än vanliga bullar, eller?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, jag skriver alltid på både engelska och svenska :) Nej, det är inte alls komplicerat. Det som gör dem annorlunda är att man skall koka dem snabbt i vatten innan de gräddas i ugnen.

      Delete
  10. Ser otroligt goda och proffsig gjorda ut :)

    ReplyDelete
  11. Jag älskar såna där bagels och tar gärna några till fikat!:)
    Kram

    ReplyDelete
  12. Hej Katarina! Jag älskar bagels! och dina är naturligtvis fantastiskt! hoppas du har en underbar dag och få en riktigt trevlig helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Ha en fin dag och helg du också!

      Delete
  13. Dom där vill jag ha till frukost imorgon! De ser jättegoda ut!
    Trevlig helg!

    ReplyDelete
  14. I'm extremely inspired together with your writing abilities and also with the layout in your blog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Anyway stay up the excellent quality writing, it's uncommon to
    peer a great weblog like this one these days..

    Also visit my website ... quickest cash advance
    my website - cash advance virginia

    ReplyDelete