Friday, December 7, 2012

Vegetarian Lasagna

Lasagne är en maträtt jag alltid gillat och mamma lagar förstås den godaste och krämigaste av dem alla! Mamma använder grönpeppar i ostsåsen, det hade jag inte nu, så jag tog muskot. Men har du inte testat att ha i grönpeppar, gör det gärna. Lasagne är en maträtt som blir godare dagen efter.

Lasagna is a dish I have always liked and my mother makes the tastiest and creamiest of them all! My mom uses green pepper in the cheese sauce, which I did not have at home this time, so I took nutmeg. If you have not tried the sauce with green pepper, do it gladly. Lasagna is a dish that gets even tastier the day after.


Vegetarisk Lasagne

10 st lasagneplattor

fyllning:
1 lök
1 zucchini, riven grovt
3-5 morötter, rivna grovt
1 burk tomatkross
1,5 dl sojakross
ca 1 dl vatten
socker
salt
oregano
basilika
paprika
svartpeppar

ostsås:
50 g margarin
1 dl mjöl
1 l mjölk
salt
svartpeppar
nypa muskotnöt
200 g riven ost

Hacka lök och vitlök och riv zucchini och morötter. Fräs grönsakerna i olja en stund och häll i tomatkrosset, vatten och sojakross. Tillsätt salt, socker, svartpeppar och paprika och låt sjuda i ungefär 20 minuter. Tillsätt torkad oregano och basilika. Kontrollera smak.

Ostsås:
Smält smöret och tillsätt mjölet, blanda, bryn det inte. Tillsätt mjölken och 150 g av den rivna osten och rör tills blandningen börjar bubbla och tjockna till. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.

Lägg på botten av en ugnsform 1/3 av grönsaks-tomatsåsen, sedan lasagneplattor och ostsås. Fortsätt så två varv till. Toppa med ostsås och resten av osten. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter. Låt stå före servering.


Vegetarian Lasagna

10 lasagne sheets

filling:
1 onion
1 zucchini, grated coarsely
3-5 carrots, grated coarsely
1 can of crushed tomatoes
1,5 dl textured vegetable protein (tvp)
about 1 dl water
sugar
salt
oregano
basil
paprika
black pepper

cheese sauce:
50 g margarine
1 dl flour
1 l milk
salt
black pepper
pinch of nutmeg
200 g grated cheese

Chop the onion and garlic and grate the zucchini and carrots. Fry the vegetables in oil for a while and pour in the tomatoes, water and tvp. Add salt, sugar, black pepper and paprika and let simmer for about 20 minutes. Add the dried oregano and basil. Season to taste.

cheese sauce:
Melt the butter and add the flour, mix. Add the milk and 150 g of the grated cheese and stir until mixture begins to bubble and thicken. Season with salt, pepper and nutmeg.

Put at the bottom of a baking dish 1/3 of the vegetable tomato sauce, then lasagna sheets and cheese sauce. Continue two more times. Top with cheese sauce and remaining grated cheese. Bake at 200 degrees for 30-40 minutes. Let stand before serving.

30 comments:

  1. Många varianter av lasagne har jag testat, men grönpeppar har jag nog aldrig smaksatt den med. Än...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, testa gärna med grönpeppar, den ger en mycket god smak!

      Delete
  2. den lät både god och nyttig! Men pepparkakscheese kakan nedan ska jag nog också testa mums. kram Nilla

    ReplyDelete
  3. Låter mumsigt, men vad är sojakross?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sojakross är sojafärs i torkad form!

      Delete
  4. Mmm, lasagne är verkligen en av mina favoriträtter! Tack för ett vegorecept! :)

    ReplyDelete
  5. I love lasagna, in fact I'm making some today! It's always amazing to me to see how many varieties there are! Yours looks delicious Katerina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Yes, there are many varieties of lasagna!

      Delete
  6. Jag har precis ätit kvällsmat men blev vrålhungrig när jag såg din lasagne...Ser sagolikt god ut!

    ReplyDelete
  7. Den godaste lasagnen(vegetariska)åt jag hos svägerskan för länge sen men de var som de var igår.blir så gott med morötter i..mm nu blev ja oxå sugen på lasagne

    ReplyDelete
  8. Lasagne är också en favorit hos mig!Jag gör ofta vegetarisk lasagne och brukar växla mellan qourn, keso och olika sorters grönsaker beroende på vad som finns i kylskåpet.

    Ha en skön helg! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är lätt att variera sim med ingredienser när man gör lasagne! Tack det samma! Kram

      Delete
  9. Sojakross har jag använt i lasagne för längesedan.... gott blev det och lite mer tuggmotstånd tyckte jag...

    ReplyDelete
  10. åh, grönpeppar är så gott! min mamma gjorde en så god grönpepparsås när jag varliten, kan tänka mig att den här lasagnen är underbar.

    önskar dig en finfin lördagskväll och andra advent :) kram

    ReplyDelete
  11. I love vegetarian lasagna, but I only get to enjoy it when my boyfriend's mom makes it! I'd love to get my act together, and give your version a go!!

    ReplyDelete
  12. Vegetarisk lasange är väldigt gott. Brukar försöka köra mycket vegetariskt här hemma.
    Och det är visst mysigt med massa julpynt, men jag tycker det mesta samlar damm. Brukar försöka byta ut lite ljus (färger) och lägga till ett par kuddar. Det i bloggen är allt pynt vi har förutom en julstjärna och en vimpel.
    Kram och ha en fin kommande vecka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, gott är det! Jag vill inte heller ha alltför mycket pynt :) Kram

      Delete
  13. Lasagne är så gott, gjorde en vegetarisk här hemma idag också men hade i zucchini, paprika, svamp och fetaost också :)

    ReplyDelete