Sunday, December 9, 2012

Star-Shaped Finnish Christmas Tart

Andra advent idag, hoppas ni har det mysigt hemma med tända ljus och kanske glögg i glasen. Något som också alltid finns på vårt julbord är julstjärnor. I år har jag gjort degen på croissantdeg och den traditionsenliga plommonsylten byttes ut mot dadelpuré. Mycket gott så här också. Här hittar ni receptet och instruktionerna på hur jag vanligen gör julstjärnor. Följ samma instruktioner om du använder croissantdeg för hur man kavlar och viker ihop degen för att få dem till stjärnor. 

Today is the second Sunday of Advent. I hope you have a cozy time at home with lit candles and maybe mulled wine in the glasses. Something that I like to serve on Christmas are star shaped pastries. This year I used ​​croissant dough and the traditional plum jam I replaced with date puree. Very delicious this way too. Here you will find the recipe and instructions on how I usually do star shaped christmas pastries. Follow the same instructions if you use croissant dough on how to roll and fold the dough to get them star-shaped.


Julstjärna

croissantdeg

Dadelpuré

dadlar
vatten

Lägg dadlarna i blöt ca en timme. Häll bort vattnet och mixa dadlarna. Toppa julstjärnorna med dadelpuré och grädda i 200 graders ugn ca 15-20 minuter. Låt svalna. Pudra med florsocker innan servering.


Star-Shaped Christmas Pastry

croissant dough

Date Puree

dates
water

Put the dates in water to soak for about an hour. Pour the water away and blend the dates smooth. Top the star shaped christmas pastries with the puree and bake in 200 degree oven for about 15-20 minutes. Allow to cool. Dust with icing sugar before serving.

32 comments:

  1. These look so beautiful and I imagine so delicious! I think I would like them with either the plum jam or the date puree. What a perfect Christmas treat!

    ReplyDelete
  2. Det där är riktiga julkokbok för mig! Jag brukade baka dem när jag var yngre. De blir så snygga med sin vridning och ser så proffsiga ut, trots att det bara handlar om teknik att skära och vrida dem. Supergoda är de också.

    Ha en fin andra advent! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir så fina och goda! Tack det samma, kram!

      Delete
  3. Så tjusiga! Dadelpure lät något som passar mig :) Glad andra advent!

    ReplyDelete
  4. Hej!
    Jag hoppas att det var OK att använda ditt recept i bloggen, annars tar jag självklart bort det. Har mest min blogg som en receptbok för de grejer jag tycker om.

    Tack för en trevlig blogg. Mycket inspirerande (;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det får du förstås :) Jag tackar!

      Delete
  5. Så fint bakverk. Glömde ju gratulera på självständighetsdagen hurra! :) Trevligt att du fick lite gjort i köket när mannen jobbar. Vi har också ätit julmat, så gott så! Adventskramar till dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Ja, det är skönt att få lite undan! Adventskramar till dig också!

      Delete
  6. Smartigt värre, riktigt fin också:)
    Ha en bra 2a advent!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  7. Otroligt vacker och låter väldigt, väldigt gott! Får lägga den på minnet :-)

    Glad andra advent!

    ReplyDelete
  8. I'm reading your post with a deep smile on my face. Today, we prepared exactly the same pastry as you did: Luumutortut :) Greetings from Berlin!

    ReplyDelete
  9. Hej Katarina.
    Bra att fira advent med läckra kakor! de är så kreativt skapat! vacker igen, tack för receptet och hoppas du har en underbar vecka och hade en härlig advent dag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack fina du! Ha en fin advent du också!

      Delete
  10. Vilka fina julstjärnor du bjuder på till andra adventsfikat! Går det och göra av vanlig köpt smördeg från affären?
    Kram på dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det går mycket bra att använda köpt smördeg! Kram

      Delete
  11. This is new to me and I definitely love to try this Christmas tart one day. Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! Yes, these are really delicious!

      Delete
  12. What beautiful tarts! This would be perfect for Christmas Brunch!

    ReplyDelete
  13. Hi, your star shaped tart look very pretty and cute. Thanks for sharing the wonderful ideas.

    Best regards.

    ReplyDelete