Tuesday, December 18, 2012

Christmas Casseroles / Jullådor

Jullådorna har en central plats på det finska julbordet. Vanligen serveras morot-, kålrot-, och sötad potatislåda. Potatislådan gör jag först på julafton, då den är som godast nygräddad. Morot- och kålrotslådorna har jag gjort färdigt och ställt i frysen. Längtar så att få äta dessa godsaker. 

Christmas casseroles has a central place in the Finnish Christmas dinner. Commonly served are carrot-, rutabaga-, and sweetened potato casserole. The sweetened potato casserole I will make on Christmas Eve, because its best freshly baked. The carrot- and rutabaga casseroles I have already made and put in the freezer. Longing to eat these goodies.


Kålrotslåda

ca 1,2 kg kålrot
ca 5 dl vatten
1 tsk salt
2 dl lätt grädde
1 dl skorpmjöl
1/2 ägg
1 dl sirap               
lite muskotnöt (under 1/4 tsk) 
1/4 tsk ingefära
1/4 tsk vitpeppar 
1 tsk salt
    
Skala kålrötterna och skär i små bitar. Koka bitarna i saltat vatten tills mjuka. Mosa kålrötterna med kokspadet. Tillsätt grädde-skorpmjölblandningen, ägg, sirap och kryddor. Akta att krydda för mycket. Speciellt muskot smaken intensifieras under tillagningen. Strö över ströbröd. Gör ett mönster på ytan med en sked. Grädda i välsmord form, 150-170 grader i ca 2 timmar.


Rutabaga Casserole

1,2 kg rutabaga
5 dl water
1 tsp salt
2 dl light cream
1 dl bread crumbs
1/2 egg
1 dl syrup               
very little nutmeg (less than ¼ tsp)
1/4 tsp ginger
1/4 tsp white pepper 
1 tsp salt
  
Peel rutabaga and cut into small pieces. Boil in salted water until soft. Mash the rutabaga with the boiling water. Add the cream-breadcrumb mixture, egg, syrup and spices. Beware of too much spice. Especially nutmeg flavor intensifies during cooking. Sprinkle with breadcrumbs. Make a pattern on the surface with a spoon. Bake in a greased oven-safe dish, 150-170 degrees for about 2 hours.

Morotslåda
   
1 kg skalade morötter 
5 dl vatten 
1 tsk salt 
1 1/2 dl grötris 
2 dl grädde 
1 dl mjölk 
1/2 ägg 
1/2 tsk salt 
1/2 dl sirap 
1/4 tsk vitpeppar 
1/4 tsk muskotnöt

Koka skalade och skivade morötter halvfärdiga i saltat vatten. Vatten mängden skall just täcka morötterna. Ta vara på kokvattnet och koka riset i det, du behöver ev hälla i mera vatten. Mosa morötterna under tiden. Tillsätt mjölk, grädde, ägg och kryddor. När riset är färdigkokt, blanda ner det i morotsblandningen. Kolla smaken, ev behövs det mera salt. Häll blandningen i ca 2 l välsmord form. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader i 45 minuter.


Carrot Casserole

1 kg carrots 
5 dl water 
1 tsp salt 
1 1/2 dl porridge rice 
2 dl cream 
1 dl milk 
1/2 egg 
1/2 tsp salt 
1/2 dl syrup 
1/4 tsp white pepper 
1/4 tsp nutmeg

Boil peeled and sliced carrots half done in salted water. The amount of water should just cover the carrots. Make use of the cooking water and cook the rice in it, you need to possibly add more water. Mash the carrots in the meantime. Add milk, cream, egg and spices. When rice is cooked, mix it into the carrot mixture. Check the taste, it might need some more salt. Pour the mixture into a 2 l greased oven-safe dish. Sprinkle with breadcrumbs. Bake at 200 degrees for 45 minutes.

24 comments:

  1. Hej Katarina
    Mums, alla dina recept låter så trevlig och varm. en riktigt läcker maträtt för säsongen! Jag älskar morotslåda!!! Tack för receptet och har en underbar tisdag! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, de här lådorna är ett måste till jul! Kram

      Delete
  2. Vad goda de ser ut! Jag har aldrig smakat någon av dem, men speciellt morotslådan med grötris i låter jättegod. Tusen tack för julstämningen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, morotslådan är jättegod och var min favorit som barn, nu gillar jag alla :) Tack!

      Delete
  3. Det låter jättespännande, skulle gärna smaka!

    ReplyDelete
  4. Hi, both the casseroles look delicious. Thanks for sharing.

    Have a nice day,regards.

    ReplyDelete
  5. Hade också gärna velat smaka... ser så gott ut! :)

    ReplyDelete
  6. Det här lät spännande. Man tror ju inte att finsk och svensk mat skiljer sig så mycket, men det här har jag aldrig hört talas om.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, man tror ju det, men det skiljer sig ändå en hel del!

      Delete
  7. Gjorde något liknande förra julen, och ska göra någon slags rotfluktslåda i åt igen. Bra tips!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, sådana här lådor är så goda!

      Delete
  8. Kålrotslåda har jag lagat och det var supergott så klart! Passar perfekt till julmaten! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att du lagat kålrotslåda! Kram

      Delete
  9. Tycker det är kul att få tips på vegetariska maträtter till jul. Det traditionella svenska julbordet är ju aningen köttigt. Funderat en del på vad ni vegetarianer äter.

    ReplyDelete
  10. Finnarna kan sina lådor. Och korv! Min svärmor är från Pargas och jag har provat memma (gillar inte) och lite annat med rötter i Finland. Till jul blir det gröt (!) till efterrätt. Kanske inte vanligt i hela Finland men så gör hon. Potatislåda med sirap, sötad, låter spännande! Älskar ju allt med potatis.

    Önskar dig god jul redan nu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ja precis! Gröt har vi inte haft till efterrätt, men jag vet att det är tradition hos vissa och då brukar gröten serveras med plommonkräm! God jul till dig också!

      Delete
  11. Kålrotslåda är så gott! Min familj har tyvärr någon slags aversion mot grönsaker på julbordet.. Kanske kan göra en låda bara till mig själv, hihi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den är god! Ja, du kan absolut göra en till bara dig :)

      Delete