Now it is already third Advent. Something that is a must on our Christmas table is Karelian pasties. This year, I made a version with carrot, carrot gives a sweet taste to the pasties. To vary myself I mixed this time an avocado in the egg butter, very good!
Karelska piroger med morot
20 Piroger
Deg
2 dl vatten
1 tsk salt
3 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl
Fyllning
2,5 dl vatten
1,5 dl rundkorniga risgryn
8 dl mjölk
4 dl morot, fint riven
1,5 tsk salt
Till pensling: en blandning på
mjölk och smält smör
Tillbehör
4 ägg, hårdkokta
50 g smör
1 avokado
salt
Börja med fyllningen. Koka upp
vattnet. Häll i risgrynen och koka under lock i 10 minuter. Häll på all mjölk
och låt koka sakta under lock i ca 40 minuter eller tills grynen är mjuka., rör
om då och då. Tillsätt riven morot mot slutet av koktiden. Smaksätt med salt när gröten är färdig.
Värm ugnen till 275C. Degen blandas
av vatten, salt och mjöl. Arbeta tills degen är smidig. Rulla den till en rulle
och skär i bitar. Platta till med en kavel och kavla ut till tunna kakor. Lägg
dem att vila på varandra med lite mjöl mellan. Lägg kakorna på bakbordet. Lägg
en klick risgrynsfyllning mitt på degplattan. Vik upp kanterna och nyp med
t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant. Grädda pirogerna
5-8 minuter. Pensla med mjölk- och smörblandning efter gräddningen. Täck
pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25 minuter före
servering. Servera med avokado-äggsmör gjort av hackade hårdkokta ägg blandade med
mjukt smör, avokado och salt.
Carrot Karelian Pasties
20 pasties
Batter
2 dl water
1 tsp salt
3 dl rye flour
2 dl wholewheat flour
Filling
2,5 dl water
1,5 dl porridge rice / arborio
rice
8 dl milk
4 dl carrots, finely grated
1,5 tsp salt
For glazing: a mixture of milk
and melted butter
Egg-butter spread
4 egg, hard boiled
50 g butter
salt
Start with the filling. Boil water.
Add the rice and cook with the lid on for 10 minutes. Pour all the milk and
boil gently under a lid for about 40 minutes or until grains are tender,
stirring occasionally. Add the grated carrot when the porridge is almost ready. Season with salt when the porridge is ready.
Preheat oven to 275C. The dough:
mix water, salt and flour. Work until dough is smooth. Roll it into a roll and
cut into pieces. Flatten with a rolling pin and roll out into thin cakes. Let
them rest on each other with a little flour between. Put the cakes on the
baking table. Add a dollop of rice stuffing in the middle of dough cake. Fold
up edges and pinch with thumb and index finger around to get a crimped edge.
Bake the pasties 5-8 minutes. Brush with milk and butter mixture after baking.
Cover the pastries with a towel and let the them soften and cool 20-25 minutes
before serving. Serve with egg-butter spread made of chopped hard-boiled eggs
mixed with softened butter, avocado and salt.
23 Comments
Mums lät gott och fräscht kram Diana
ReplyDeleteTack Diana! Kram
DeleteDet ser spännande ut, har jag aldrig testat:)
ReplyDeleteTrevlig söndag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack och kram!
Deletedet här låter spännande och gott :)
ReplyDeletetrevlig tredje advent :) kram
Tack det samma! Kram
DeleteOhh men titta så spännande och gott =D, låter som en liten söt aptitretare på julbordet =D
ReplyDeleteTack för raderna hos mig, jajjamän ska minsann baka den där morotskakan till julbordet =D
Hoppas att du har en trevlig tredje advent
Ja, de här är väldigt goda! Tack det samma!
DeleteHar ätit karelska piroger en gång, mycket spännande! Kul att få ta del av andras traditioner.
ReplyDeleteRoligt att du har smakat på dessa godsaker.
DeleteJa tiden flyger bara gå. Uhm låter som några stora piroger, så vacker en färg från morötterna! Tack så mycket för receptet och hoppas att du njuta tredje Advent
ReplyDeleteTack så mycket! Ha det bra, kram!
DeleteSå spännande, har jag aldrig hört talas om innan... de ser ut som små knyten fina! :)
ReplyDeleteTack Amy! De här är mycket vanliga i Finland!
DeleteKarelska piroger har jag bara dreglat över på ett antal bloggar, men aldrig lagat eller ens ätit. Så fina de blev med morot i!
ReplyDelete:) Tack! De är goda och enkla att laga!
DeleteDe ser riktigt goda ut! Jag funderar på vad jag ska hitta på för vegetariska alternativ till julmaten. Tack för ett bra och nytt tips!
ReplyDeleteHoppas du haft en skön tredje advent! Kram
Hola! First time in your blog, thanks for this avocado tip for egg-butter. Will try it asap!
DeleteTack Helena! Roligt om du gillar receptet. Kram
DeleteAnna, I'm glad you found my blog and I hope you will like the avocado egg butter!
DeleteÅh, spännande med en ny variant och gott med avokado i äggsmöret också!
ReplyDeleteWhat a lovely & strange but awesome looking filled pastry! I love the green & orange together here with the really dark brown pastry!
ReplyDeleteA certainly must try!
Thanks :) These are so delicious!
Delete