Som ni säkert märkt har jag på senaste tid använt mig av ricotta i både bakverk och i maträtter. Så även i detta recept. Jag är mycket förtjust i ricotta, osten ger en god smak och samtidigt en lenhet och saftighet till det lagade.

As you may have noticed, I have recently used ricotta in both baked goodies and savoury dishes. So even in this recipe. Ricotta gives a good flavor and also a smoothness and juiciness to the food/baked goods.


Paj med spenat och ricotta

botten
3,5 dl mjöl
1 dl yoghurt
3 msk olja
3 msk mjölk
0,5 tsk salt

fyllning
150 g färsk spenat
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tomat, hackad
80 ml mjölk
2 ägg
150 g ricotta
50 g mozzarella, riven
oregano
salt
peppar

Blanda alla ingredienser till pajbotten till en smidig deg. Fördela degen i en muffinsplåt, ca 8 st eller i en pajform.
Fräs lök och vitlök i stekpanna. Lägg i spenaten och stek någon minut. Blanda i en skål mjölk, ägg, ricotta, mozzarella och kryddor. Blanda sedan i spenatblandningen och hackad tomat. Häll fyllningen på pajbotten och grädda i 180 grader ca 25-30 minuter.

 


Pie with Spinach and Ricotta

crust
3,5 dl flour
1 dl yogurt
3 tbsp oil
3 tbsp milk
0,5 tsp salt

filling
150 g fresh spinach
1 onion, chopped
1 clove garlic, minced
1 tomato, chopped
80 ml of milk
2 eggs
150g ricotta
50 g mozzarella cheese, grated
oregano
salt
pepper

Mix all ingredients for the crust to a smooth dough. Divide the dough in a muffin pan, about 8 pieces or in a big pie dish.
Fry the onion and garlic in skillet. Add the spinach and cook for a minute. In a bowl mix milk, eggs, ricotta, mozzarella and spices. Then mix in the spinach mixture and chopped tomato. Pour the filling on the crust and bake at 180 degrees about 25-30 minutes.