Tuesday, October 16, 2012

Pie with Spinach and Ricotta


Som ni säkert märkt har jag på senaste tid använt mig av ricotta i både bakverk och i maträtter. Så även i detta recept. Jag är mycket förtjust i ricotta, osten ger en god smak och samtidigt en lenhet och saftighet till det lagade.

As you may have noticed, I have recently used ricotta in both baked goodies and savoury dishes. So even in this recipe. Ricotta gives a good flavor and also a smoothness and juiciness to the food/baked goods.


Paj med spenat och ricotta

botten
3,5 dl mjöl
1 dl yoghurt
3 msk olja
3 msk mjölk
0,5 tsk salt

fyllning
150 g färsk spenat
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tomat, hackad
80 ml mjölk
2 ägg
150 g ricotta
50 g mozzarella, riven
oregano
salt
peppar

Blanda alla ingredienser till pajbotten till en smidig deg. Fördela degen i en muffinsplåt, ca 8 st eller i en pajform.
Fräs lök och vitlök i stekpanna. Lägg i spenaten och stek någon minut. Blanda i en skål mjölk, ägg, ricotta, mozzarella och kryddor. Blanda sedan i spenatblandningen och hackad tomat. Häll fyllningen på pajbotten och grädda i 180 grader ca 25-30 minuter.

 


Pie with Spinach and Ricotta

crust
3,5 dl flour
1 dl yogurt
3 tbsp oil
3 tbsp milk
0,5 tsp salt

filling
150 g fresh spinach
1 onion, chopped
1 clove garlic, minced
1 tomato, chopped
80 ml of milk
2 eggs
150g ricotta
50 g mozzarella cheese, grated
oregano
salt
pepper

Mix all ingredients for the crust to a smooth dough. Divide the dough in a muffin pan, about 8 pieces or in a big pie dish.
Fry the onion and garlic in skillet. Add the spinach and cook for a minute. In a bowl mix milk, eggs, ricotta, mozzarella and spices. Then mix in the spinach mixture and chopped tomato. Pour the filling on the crust and bake at 180 degrees about 25-30 minutes.

22 comments:

  1. Pajen ser jättegod ut. spenat som är så gott!!

    ReplyDelete
  2. Borde inte de där småpajerna vara jättegoda till glögg? Som ett av de salta tillbehören på glöggfesten?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, jo, kanske de skulle passa till glögg!

      Delete
  3. Jag gillar ricotta skarpt! Favoriten bland mat är att göra pastarullar med spenat och ricotta i. Nomnomnom!

    ReplyDelete
  4. Just idag är jag inte sugen på någon mat men när jag piggnar till måste jag prova något av alla dina härliga recept med ricotta.

    Tack för den fina hälsningen på min blogg! Kram fina du:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag kan förstå att det inte idag smakar :( Krya på dig kram!

      Delete
  5. Ricotta och spenat, börjar nästan bli en klassisk kombo. Inget dumt med det, det är ju supergott tillsammans. Och det blir så saftigt med ricottan som du säger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är nog en klassisk kombo och så god!

      Delete
  6. Vilka söta små pajer. Jag har aldrig bakat med ricotta faktiskt.

    Kram

    ReplyDelete
  7. Både ricotta och mozzarella, jo tack, vi tar vars en!

    ReplyDelete
  8. Jag är själv en stor ricotta-älskare! Jag tycker ricotta är jättegott att även äta som det är med lite bär och sötning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det stämmer att det är gott att äta bara som det är också!

      Delete
  9. Låter riktigt gott med ricotta, mozarella och spenat. Jag har haft ricotta i lasagne vet jag. Gott blir det, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ricotta är mycket gott och i lasagne passar den mycket bra!

      Delete
  10. Åh, jag älskar ricotta & spenat i kombination! Ska nog testa de där snart... Ricotta kan förresten oftast bytas ut mot Keso - om man inte har tillgång till Ricotta för tillfället.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det hade jag inte tänkt på, tack för tipset!

      Delete