Thursday, October 4, 2012

Kanelbullens Dag / Cinnamon Bun Day

Idag är det kanelbullens dag i Finland och Sverige! Jag har bakat örfilar (på finska korvapuusti) dagen till ära. Jag bakar ganska ofta kanelbullar, för att de är så goda. Nuförtiden bakar jag oftast på soja-mandelmjölk och tycker att bullarna blir saftiga då. Tänker du baka eller köpa kanelbullar idag?

Today is Cinnamon Bun Day in Finland and Sweden! I have baked "slapped ears" (in Finnish korvapuusti) to honor the day. I bake quite often cinnamon buns, because they are so good. Nowadays I usually bake with soy-almond milk and find that the buns are more moist. Will you bake or buy cinnamon buns today?



Örfilar

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)

Fyllning 
smör
socker
kanel
  
Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen. Rulla ihop och skär rullen i trianglar. Använd ett finger eller en sked för att trycka ner varje triangel från toppen så att sidorna trycks ut och de ser ut som öron. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt jäsa 1-2h timmar. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader mitt i ugnen, ca 12-15 minuter.




Örfilar - "Slapped Ears"

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mixture. Add the milk and work together to form a dough.

Put the dough on floured surface and roll it out into a rectangle. Spread the filling over the dough. Roll up and with a sharp knife, cut diagonal lines to make triangular rolls from the log.
Place each roll, point up and use a finger or a spoon to press down on each shape to make them look like ears. Place buns on a baking sheet with parchment paper. Cover with a kitchen towel and allow to rise until doubled, 1-2 hour.
Brush each roll with beaten egg, sprinkle with pearl sugar and bake them in 200 degrees in the middle of the oven, about 12-15 minutes.




36 comments:


  1. Hembakta bullar är så gott, men jag föredrar kardemumma! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javisst är det! Jag bakade alltid förut med kardemumma, men på senaste tid har jag lämnat bort den, men både blir goda! Kram

      Delete
  2. Jag skäms... men det blir köpta bullar idag. Bullar med "pistage" och vaniljkräm eller stora kanelsnäckor, får se vad dom har idag. "Slapped ears", tycker jag var häftigt:))

    Ha en fin bulldag!!
    kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inget att skämmas för och pistage med vaniljkräm låter väldigt gott! Tack det samma, kram!

      Delete
  3. Vi får väl se om det bli hembakta bullar idag. Jag vabbar och har varken jäst eller matfett hemma. Själv brukar jag nästan uteslutande baka med havremjölk och det blir också riktigt saftigt! Korvapuustit är goda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, mycket gott! Har inte testat med havremjölk, men kan tänka mig att det blir gott det också!

      Delete
  4. Jag ska ta fram några hembakade örfilar ur frysen idag.:) Trevlig bulldag!

    ReplyDelete
  5. Det blir inga kanelbullar hos oss idag

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bullar kan man äta när som helst, så inte så farligt om man inte äter just på själva bulldagen :)

      Delete
  6. What a fun name for these wonderful looking sweet rolls. I've never used soy-almond milk in baking but I'm going to give it a try!

    ReplyDelete
  7. Här blev det banankaka istället för jag hade övermogna bananer över.

    ReplyDelete
  8. Ser smaskigt ut! Finns Ben & Jerrys kanelbulleglass i Singapore? Tänkte att ni kanske har bättre utbud "over there"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Nej, tyvärr finns den glassen inte här heller!

      Delete
  9. Väldigt fina bullar! Jag börjar alltid baka mina bullar med en fördeg först. Då blir de hur saftiga som helst!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag borde också testa att baka med en fördeg.

      Delete
  10. Fantastiskt - Slapped Ears!

    Happy Cinnomon Day Day!

    ReplyDelete
  11. Täydellisen näköisiä korvapuusteja. Omani pakkaavat usein levähtämään. Onneksi maku on kuitenkin aina hyvä.:)

    ReplyDelete
  12. Haha...jag har aldrig hört att de heter örfilar:))
    Gott är det iaf! Jag har ätit två nybakta kanelbullar idag. Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, mycket gott! Ja, visst är namnet annorlunda :) kram

      Delete
  13. Örfilar var något helt nytt för mig, kul!

    Ser goda ut, älskar kanelbullar i alla former.

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag gillar också kanelbullar mycket! Tack och kram!

      Delete
  14. Hellre sådana här örfilar än andra... ;) Har heller aldrig hört namnet tidigare... kanske något finlandssvenskt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis :) På finlandssvenska heter de örfilar!

      Delete
  15. Ha ha... Vilket roligt namn! Så de firar kanelbullensdag även hos er. Trodde bara det var i Sverige.
    Jag bakade inga igår, men har tänkt göra det någon dag snart. Det ska helt klart vara hembakade. På café är de många gånger stora och torra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan vara att Finland tagit efter Sverige :) Hembakade är bäst!

      Delete
  16. åh hur gör man så man får sån form,skitsnygga verkligen och ser så goda ut.själv jobbade man 9tims pass så de blev soffan direkt,och inga köpta bullar heller.
    skulle gärna vilja en av dina,låter spännande med soja,aldrig testat de

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Jag jag beskrivit hur man gör dem i texten :) Enkelt nog!

      Delete
  17. Så härligt namn! Där lärde jag mig något. Roligt blir det på engelska också med 'Slapped Ears'. Härligt fina bullar med det där lilla extra som du alltid gör/Kram och ha en fin helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla Linda! Kram till dig också!

      Delete
  18. Vilka fina! Och ett lite roligt namn också :) Dom ser väldigt goda ut! Trevlig helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lotta och en trevlig helg till dig också!

      Delete