Wednesday, October 17, 2012

Apple Cream Cheese Crumble Cake


En höstkaka som passar bra med tanke på årstiden! Äppel och kryddor som får det att värmas i kroppen när det är kallt och blåsigt ute.

An autumn cake matching the season! Apple and spices that makes you warm when it is cold and windy outside.


Apple Cream Cheese Crumble Cake

1 egg
100 g butter, melted
3/4 dl apple juice / milk
2 dl brown sugar
2-3 apples, grated (4 dl)
4 dl flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 tbsp cinnamon
0,5 tsp nutmeg
0,5 tsp cardamon

Cream Cheese mixture
200 g cream cheese, room temperature
1 egg
0,5 dl powdered sugar
1 tsp vanilla sugar

Crumble
2 tbsp flour
4 tbsp sugar
1/2 tsp cinnamon
2 tbsp butter, cold

Preheat the oven to 175 C degrees. Grease a loaf pan. Mix egg, butter, apple juice, and brown sugar in a bowl. Add in the grated apples. Combine flour, baking powder, salt and spices. Mix the dry ingredients into the wet ingredients and stir until combined.
For the cream cheese mixture, whisk all the ingredients together.
For the crumble, mix flour, sugar and cinnamon in a bowl. Rub in the cold butter until the mixture resembles crumbs.
Pour half the cake batter into the loaf pan, then pour in the cream cheese mixture. Pour the remaining cake batter over the cream cheese, and sprinkle the crumble mixture on top.  Bake for 60-75 minutes, until a toothpick inserted comes out clean.

 


Äpple-Färskostkaka

1 ägg
100 g smör, smält
3/4 dl äppeljuice / mjölk
2 dl farinsocker
2-3 äpplen, riven (4 dl)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk kanel
0,5 tsk muskot
0,5 tsk kardemumma

Färskostblandning
200 g färskost, rumstemperatur
1 ägg
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smul
2 msk mjöl
4 msk socker
0,5 tsk kanel
2 msk smör, kallt

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en brödform. Blanda ägg, smör, äppeljuice och farinsocker i en skål. Lägg i de rivet äpple. Kombinera mjöl, bakpulver, salt och kryddor. Blanda de torra ingredienserna i de våta ingredienserna och rör tills allt är blandat.
För färskostblandningen, vispa alla ingredienser ihop.
För smulet, blanda mjöl, socker och kanel i en skål. Gnid in den kalla smöret tills blandningen påminner om smulor.
Häll hälften av kaksmeten i brödformen, häll sedan i färskostblandningen. Häll resterande kaksmet över färskostblandningen och strö smulblandningen ovanpå. Grädda i 60-75 minuter, tills en tandpetare som införs kommer ut torr.

34 comments:

  1. it looks amazing, I will sure give it a try!

    ReplyDelete
  2. Med gud så gott, en av mina favorite kakor. Jag använder Quark för detta. Har du provat det?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Nej, jag har inte testat med kvarg, men kan tänka mig att det blir också gott!

      Delete
  3. Mums, vad sugen jag blev kram Diana

    ReplyDelete
  4. Näyttääpä herkulliselta!! Taidankin testata =)

    ReplyDelete
  5. Ååhh...tror Du att detta är nåt för mig?;))
    Jag tror t o m att jag har philadelphiaost hemma... fast ingen farin men det går nog med vanligt socker? Det är så kul...för när jag sätter mig vid datorn på morgonen så möts jag alltid av ett gott bak- eller matrecept och så kommer energin igång...så, vem behöver kokböcker?? möjligen när vi har elavbrott;)) Visst är det kul med kok och bakböcker också men jag har inte samma behov av dem längre, det blir mer som vackra böcker att titta i.

    Du får ha en bra dag!
    själv ska jag baka äpple/färskostkaka;)

    kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vanligt socker går också! Visst känns det så att kokböckerna inte behövs längre när allt ändå finns på nätet :)
      Ha en fin dag och lycka till med baket!
      Kram

      Delete
  6. Ojj, oj vad gott det låter och ser ut! Förresten, vad roligt att ni redan har boken! Jag ser fram emot att läsa den jag med, men på svenska som sagt!

    Hälsningar

    ReplyDelete
  7. åh de här var en annorlunda twist på äppelkakan och ser ju verkligen godare ut än den vanliga trista.

    ReplyDelete
  8. Vilken god kaka, goda kryddor och spännande med färskost i!!

    ReplyDelete
  9. Vad fin den blev innuti! Det är så gott med äpple och kanel tillsammans...och lite ost förstås:)) Kram

    ReplyDelete
  10. Åh, bara namnet... cream cheese crumble cake.... jag dör lite. Gud vad gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket :) Ibland gör namnet mycket också!

      Delete
  11. Så duktig du är som hittar på sådana här underbara dessterter vännen! Låter ljuuuvligt mmm kram!

    ReplyDelete
  12. Det här ser ju helt underbart gott ut! Med kryddor i låter det nästan som mjuk pepparkaka, smakar det lite så tro? Måste testa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sara! Jag tyckte den smakade mest av kanel och kardemumma :)

      Delete
  13. Den här var god!Baka den igår och ser nu när jag skriver av receptet att det skulle ju vara florsocker i osten och jag tog i farinsocker..tyckte det va konstigt att den blev så brun ostblandningen..
    Ja,ja god blev den ju iaf :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack och roligt att du gillade kakan. Kan tänka mig att det blev riktigt gott med farinsocker i fyllningen också!

      Delete
  14. Jag bakade den här i helgen och den blev jättegod! Kommer garanterat göra den igen. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt att höra och kul att du gillade den, tack!

      Delete