En höstkaka som passar bra med tanke på årstiden! Äppel och kryddor som får det att värmas i kroppen när det är kallt och blåsigt ute.

An autumn cake matching the season! Apple and spices that makes you warm when it is cold and windy outside.


Apple Cream Cheese Crumble Cake

1 egg
100 g butter, melted
3/4 dl apple juice / milk
2 dl brown sugar
2-3 apples, grated (4 dl)
4 dl flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 tbsp cinnamon
0,5 tsp nutmeg
0,5 tsp cardamon

Cream Cheese mixture
200 g cream cheese, room temperature
1 egg
0,5 dl powdered sugar
1 tsp vanilla sugar

Crumble
2 tbsp flour
4 tbsp sugar
1/2 tsp cinnamon
2 tbsp butter, cold

Preheat the oven to 175 C degrees. Grease a loaf pan. Mix egg, butter, apple juice, and brown sugar in a bowl. Add in the grated apples. Combine flour, baking powder, salt and spices. Mix the dry ingredients into the wet ingredients and stir until combined.
For the cream cheese mixture, whisk all the ingredients together.
For the crumble, mix flour, sugar and cinnamon in a bowl. Rub in the cold butter until the mixture resembles crumbs.
Pour half the cake batter into the loaf pan, then pour in the cream cheese mixture. Pour the remaining cake batter over the cream cheese, and sprinkle the crumble mixture on top.  Bake for 60-75 minutes, until a toothpick inserted comes out clean.

 


Äpple-Färskostkaka

1 ägg
100 g smör, smält
3/4 dl äppeljuice / mjölk
2 dl farinsocker
2-3 äpplen, riven (4 dl)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk kanel
0,5 tsk muskot
0,5 tsk kardemumma

Färskostblandning
200 g färskost, rumstemperatur
1 ägg
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smul
2 msk mjöl
4 msk socker
0,5 tsk kanel
2 msk smör, kallt

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en brödform. Blanda ägg, smör, äppeljuice och farinsocker i en skål. Lägg i de rivet äpple. Kombinera mjöl, bakpulver, salt och kryddor. Blanda de torra ingredienserna i de våta ingredienserna och rör tills allt är blandat.
För färskostblandningen, vispa alla ingredienser ihop.
För smulet, blanda mjöl, socker och kanel i en skål. Gnid in den kalla smöret tills blandningen påminner om smulor.
Häll hälften av kaksmeten i brödformen, häll sedan i färskostblandningen. Häll resterande kaksmet över färskostblandningen och strö smulblandningen ovanpå. Grädda i 60-75 minuter, tills en tandpetare som införs kommer ut torr.