Wednesday, September 5, 2012

Sweet Amandine with Raspberry Jam

De här är verkligen goda, med mycket smak av mandel. Påminner om mazariner. Använd gärna hemmajord hallonsylt, men förstås går köpt också :)

These are really good, with plenty of flavor of almonds. Reminiscent of mazarin cake. Use home-made raspberry jam if you have, but of course store bought is good too :)


Almond Cakes with Raspberry Jam

40 g butter, cold
40 g brown sugar
60 g flour
raspberry jam

frangipane
200 g butter, softened
200 g caster sugar
200 g ground almonds
2 eggs
a few drops of almond extract
100 g cornflour

Preheat the oven to 180C. Lightly grease a 12-hole muffin tin. Rub the butter into the sugar and flour using your fingertips until it resembles fine breadcrumbs. Place in the fridge to chill.

To make the frangipane, beat butter in a bowl until smooth and creamy. Add the sugar and almonds to the butter. Beat in the eggs and almond extract, then fold in the cornflour. Divide the frangipane mixture into the muffin tin, smoothing the top of the mixture with a spoon. Sprinkle the crumble topping around the edge of each and put a small spoonful of jam in the centre. Bake in the oven for 20 minutes, or until a cocktail stick inserted in the centre comes out clean.

 


Mandelkakor med hallonsylt

40 g smör, kallt
40 g farinsocker
60 g mjöl
hallonmarmelad/sylt

frangipane
200 g smör, mjukt
200 g strösocker
200 g mald mandel
2 ägg
några droppar mandelextrakt
100 g majsmjöl

Värm ugnen till 180C. Smörj en 12-håls muffinsplåt. Gnid smöret i sockret och mjölet med fingertopparna tills det liknar fina brödsmulor. Ställ i kylen.

För att göra frangipane, vispa smör i en skål tills den är slät och krämig. Tillsätt socker och mandel. Vispa i ägg och mandelextrakt, till sist rör i majsmjöl. Fördela frangipaneblandningen i muffinsformarna, jämna ut toppen med en sked. Strö smulet runt kanten på varje och lägg en liten sked sylt i mitten. Grädda i ugnen i 20 minuter.

24 comments:

  1. Hej Katarina! Mums fler hallon, det är så trevligt! och även med mandel! kakor som bara kan vara en fröjd för gommen!
    Ha en vacker dag! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, mandel och hallon passar fint ihop! Kram

      Delete
  2. åh va mycket gott du hittar på med hallon,mmm mandel är ju så gott.

    ReplyDelete
  3. Åhhhhhh gahhhhhhhh så sugen jag blev nu vill ha! ; ) stor kram Sofia

    ReplyDelete
  4. Så goda de ser ut! Älskar hallon tillsammans emd mazarinsmak, jag vet inte hur många kakor jag har gjort med denna kombo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag gillar den kombon också jätte mycket!

      Delete
  5. Vilken lyxig variant på hallongrottor! Jag bakade helt vanliga sådana för ett tag sedan men dessa måste vara supergoda:D Kram

    ReplyDelete
  6. Mmmmmm så himla gott och vilken fin blogg jag trillade in på här:))) Inspirerande! Kommer gärna tillbaka:)

    Kraaaaaaaaaaaaam aka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, så snällt av dig! Du får gärna komma tillbaka, kram

      Delete
  7. Katarina, these look melt-in-your-mouth delicious. I'm afraid I could never stop at one!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Chris! These are so delicious, and it's hard to only eat one :)

      Delete
  8. Hmm så gott det ser ut!! Blir så nyfiken på hur mycket du äter för egen del, jag skulle ha svårt att låta bli om jag hade allt detta goda i mina skåp:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sara! Jag äter av allt jag bakar, ger till vänner, mannen tar med till jobbet och ibland blir det frysen!

      Delete
  9. Åh dessa låter och ser verkligen ut att vara supergoda! :)

    ReplyDelete
  10. Tur för mig att jag inte bakar kakor så ofta, jag är helt odisciplinerad och skulle äta tills jag rullade fram!

    ReplyDelete