Tuesday, September 18, 2012

Clay Pot Baked Bread


Ett väldigt gott och smakfullt bröd med hälsosamma ingredienser. Jag bakade brödet i en lergryta, men det går lika bra att baka i en brödform eller bara på en plåt. Gott oberoende!

A very good and tasteful bread with wholesome ingredients. I baked the bread in a clay pot, but it is equally good to bake it in a bread pan or just on a baking sheet. Delicious!


Bröd med tranbär

3 dl vatten
1,5 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
1 tsk honung
1 msk olivolja
4 msk tranbär, torkade
4 msk solrosfrön
3 msk linfrön
3 dl fullkornsmjöl
3 dl högprotein mjöl
1 dl bovetemjöl

Värm vattnet till 42 grader, blanda sedan i alla ingredienser. Knåda för hand eller maskin (5-10 minuter) tills du har en smidig deg. Du kan eventuellt behöva använda mera mjöl, tillsätt då lite mjöl till i taget. Låt degen jäsa 2-3h. Ställ en lergryta i kall ugn och vrid ugnen till 260 grader. När ugnen är varm ta ut lergrytan och fäll brödet i grytan. Täck med locket och ställ tillbaka i ugnen. Sänk värmen till 230 grader. Baka brödet med lock 20 minuter och sedan utan lock i 20-25 minuter.

 


Bread with Cranberries

3 dl water
1,5 tsp dry yeast
1,5 tsp salt
1 tsp honey
1 tbsp olive oil
4 tbsp cranberries, dried
4 tbsp sunflower seeds
3 tbsp flaxseed
3 dl whole wheat flour
3 dl high protein flour
1 dl buckwheat flour

Heat the water to 42 degrees, then mix in all the ingredients. Knead by hand or machine (5-10 minutes) until you have a smooth dough. You may need to use more flour, then add a little flour at a time. Let the dough rise for 2-3h. Put a clay pot in a cold oven and turn the oven to 260 degrees. When the oven is hot remove the clay pot and fold the bread in the pot. Cover with the lid and put it back in the oven. Reduce heat to 230 degrees. Bake the bread with lid 20 minutes and without the lid for 20-25 minutes.


30 comments:

  1. Det där verkar som ett bröd jag skulle tycka om. Biten längst ut med smör och ost. Mmmm.

    ReplyDelete
  2. Ser fantastiskt gott ut!!!
    Jag älskar att baka bröd och det här blir jag sugen att testa!
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Malin! Nygräddat bröd är gott :) Kram

      Delete
  3. Ett bröd i min smak!!! Grovt med frön och tranbär i, helt perfekt:)!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, jag gillar också grövre bröd, med tuggmotstånd!

      Delete
  4. sv: Tack så mycket :)
    Brödet låter väldigt gott, jag älskar grövre bröd :)

    ReplyDelete
  5. Tranbär och solrosfrön i bröd verkar populärt. Inte så konstigt när det är så gott! =)

    ReplyDelete
  6. Ljuvligt ser det ut och låter så gott så gott så vännen, mums!

    ReplyDelete
  7. Vilket vackert bröd, ser otroligt gott ut!
    Bröd i lergryta verkar vara ett smart sätt att baka på.
    Vilken lycka det hade varit att få en skiva...
    Kram :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Eija! Jag tycker att bröden blir fina i lergryta! Kram

      Delete
  8. åh vad gott det ser ut,har hört att de blir godare i lergryta så skulle vara spännande och smaka detta.
    och de blev jättefin limpa och intressant kombo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Brödet får en fin skorpa i lergrytan!

      Delete
  9. Det ser fantastiskt gott ut!! Blir superhungrig...

    ReplyDelete
  10. Åh tranbär är ju så gott i bröd :)!!

    ReplyDelete
  11. Wow, vilket bröd! Ser urgott ut, verkligen!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  12. Superfin limpa antar att den är ruggigt god också:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  13. Det har vi faktiskt också provat det där med att baka i lergryta och det blev ju riktig bra och gott.

    ReplyDelete
  14. Ser otroligt gott ut! Ska sparas och göras :)

    ReplyDelete