Sunday, August 26, 2012

Sourdough Coffee Cake

Om man kan använda surdeg i bullar, så varför inte i mjuk kaka? Ja, det är fullt möjligt. Jag smaksatte kakan med kakao och kaffe och till glasyren använde jag kaffe och florsocker. Om man inte vet att den innehåller surdeg tror jag inte man märker den, men jag tyckte man smakade den en aning, på ett bra sätt. Så om du känner för att experimentera med din surdeg, baka en kaka :)

If you can use sourdough in buns, so why not in a cake? Yes, it is entirely possible. I flavored the cake with cocoa and coffee and for the icing, I used coffee and icing sugar. If you do not know that it contains sourdough I do not think you realize it, but I noticed a petite taste of "sour", in a good way. So if you feel like experimenting with your sourdough, bake a cake :)


Surdegs-kaffekaka

2,5 dl aktiv surdeg
2,5 dl mjölk
5 dl mjöl
3 dl socker
2,5 dl olja
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
2 dl kakao
1 tsk kaffepulver
2 ägg

Blanda surdeg, mjölk och mjöl och låt stå övertäckt 2 h. Blanda sedan i socker, olja, vaniljsocker, salt, bikarbonat, kakao och kaffe. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om tills du har en slät smet. Häll smeten i en smord form och grädda i 175 graders ugn ca 40 minuter. Dekorera med glasyr om du vill. 


 

Sourdough Coffee Cake

2,5 dl active sourdough
2,5 dl milk
5 dl flour
3 dl sugar
2,5 dl oil
2 tsp vanilla sugar
0,5 tsp salt
1,5 tsp baking soda
2 dl cocoa
1 tsp coffee powder
2 eggs

Mix sourdough, milk and flour and let stand covered for 2 hours. Then mix in sugar, oil, vanilla, salt, baking soda, cocoa and coffee. Add the eggs one at a time. Stir until you have a smooth batter. Pour batter into a greased dish and bake in 175 degree oven about 40 minutes. Decorate with glaze if you want to.


38 comments:

  1. Hej Katarina! det ser riktigt bra ut och bra idé med surdeg. Jag har bara försökt att baka en kaka med surdeg, det var brunsviger, smaskiga det var bra. ha en härlig söndag och tack för receptet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Tack så mycket! Önskar dig en fin söndag också!

      Delete
  2. Åh, det låter spännande med surdeg i en kaka!

    ReplyDelete
  3. Det låter jättegott och vilka fantastiska bilder! Söndagskram!

    ReplyDelete
  4. Vad spännande att ha i surdeg i kaka! Rikigt gott ser det ut :)

    ReplyDelete
  5. när jag var liten fanns det en kompiskaka som hette "Herman" som gick ut på att man gav varandra en surdeg som sedan skulle matas och tas hand om i några dagar och sedan bakade man en fruktkaka av den, utom en viss del av degen då förstås som man gav vidare till nästa kompis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det stämmer! Nu kommer jag ihåg att min mamma bakade en sådan när jag var yngre och jag var lite skeptisk till hela projektet! Men kakan var ju god :)

      Delete
  6. Det gäller bara att få en aktiv surdeg först ... så himla svårt ju! :0(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, vi har så varmt här i Singapore att surdegen lyckas bra.

      Delete
  7. Den där Herman-kakan känner jag igen och den bakade jag flera gånger när jag var liten och den där surdegen skickades runt. Jag tror det var någon äpple- och kanel kaka om jag minns rätt där. Men det finns säkert flera Hermankakor!
    Kakan ser jättegod ut iaf!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den har jag också smakat :) Tack!

      Delete
  8. Bra Katarina! Jag undrar bara om du hade surdeg på vete eller rågmjöl?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag har en surdeg på hälften vete- och hälften fullkornsmjöl!

      Delete
  9. Den ser vansinnigt god ut i alla fall!!

    ReplyDelete
  10. Mm, vilken fin kaka! ser saftig och god ut.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  11. Men du, vilken spännande kaka! Kan du skicka över en bit med bud? ;-)

    ReplyDelete
  12. Du är min bakningsidol!!! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men åh, du är bara för snäll! Kram!

      Delete
  13. Meeeen. Jag har ju flera gånger tänkt tanken att baka en sockerkaka med surdeg istället för med bakpulver. Dock har det aldrig blivit av.
    Kakan ser riktigt fin ut.

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/03/frukostbakning.html

    ReplyDelete
  14. You are such a very creative woman! Sourdough in a cake: what a great idea! :)

    The cake looks just fabulous: tasty & lovely too! :) Yum Yum Yum!
    I am so going to make this beauty! xxx

    ReplyDelete
  15. Ännu en genialisk bakidé signerad Hovkonditorn :)

    ReplyDelete
  16. Vilken spännande idé! Den ser väldigt god ut också, nästan lite amerikansk.

    ReplyDelete
  17. Spännande och faktiskt nästan lite knasigt hihi

    ReplyDelete
  18. Det här lät inte helt fel alltså!

    ReplyDelete