E-books

Monday, July 30, 2012

Sourdough-Cinnamon Buns

Jag hittade recept på surdegsbullar hos lilla kråkans skafferi och var bara tvungen att baka dem. Jag gillar när det tar lite tid att baka något. Inte alltid, förstås, men då jag har tid så är det roligt. Bullarna blev luftiga och steg mycket! Bullar i alla olika former är något som påminner om hemma, så kanelbullarna är mitt bidrag till Månades sötsak med temat: hemifrån.

I found this recipe for sourdough buns at lilla kråkans skafferi and just had to bake them. I like when it takes a little time to bake something. Not always, of course, but when I have time, it's fun. The buns turned out very fluffy and they rose much! These buns are my contribution of this month's Månadens Sötsak: from home.


Sourdough-Cinnamon Buns

3,5 dl milk
700 g flour (11-12 dl)
100 g sugar
1 egg
10 g salt
10 g cardamom
about 50 g active sourdough
100 g butter

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix milk, flour, sugar, egg, salt, cardamom and sourdough in a bowl. Let stand 30 minutes. Cut the butter into small pieces and knead it into dough (preferably in a machine for 15 minutes). Let the dough rise covered with a damp towel for 10 hours.
Mix butter, sugar and cinnamon for the filling. Roll out the dough into a square. Spread  on the butter mixture. Roll up and cut 1-2 cm pieces. Place the buns on a baking paper lined sheet and cover with a damp towel. Let rise for about 12 hours. Brush the buns with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake the buns at 200 degrees for about 12 minutes.

 


Surdegs-Kanelbullar

3,5 dl mjölk
700 g mjöl (11-12 dl)
100 g socker
1 ägg
10 g salt
10 g kardemumma
ca 50 g aktiv surdeg
100 g smör

Fyllning
smör
socker
kanel

Blanda mjölk, mjöl, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Låt stå 30 min. Skär smöret i mindre bitar och knåda in det i degen (helst i maskin under 15 min). Låt degen jäsa under en fuktig handduk ca 10 timmar.
Blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Kavla ut degen till en kvadrat. Bre på smörblandningen. Rulla ihop och skär 1-2 cm bitar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa i ca 12 timmar. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader ca 12 minuter.


29 comments:

  1. Mmm these look absolutely delicious! They're like cinnamon bun muffins.

    ReplyDelete
  2. Måste jag prova, surdegskanelbullar mums :) kram Diana

    ReplyDelete
  3. I am imagining the delicious aroma that must waft through the air as these bake!! It must be quite intoxicating! I would need to hide these from myself!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, Chris the aroma is wonderful! You get so happy :)

      Delete
  4. Mums! Hur lyckats du få till de där andra bullformerna? Det ser snygga ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag viker båda långsidorna av bulldegen in mot mitten och skär sedan remsor av degen som jag virar ihop!

      Delete
    2. Tack, det ska jag pröva!

      Delete
  5. What a perfect way to start the day. These morsels look delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  6. Delicious! I love a classic flavor of cinnamon in this buns.

    ReplyDelete
  7. Ojoj, de måste smaka hur gott som helst!
    Gärna en steg-för-stegbeskrivning på hur du gör de fina bullarna på kort nr 3. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack och ja goda är de! Amy, jag hittade en video, som visar hur man gör dessa knyten, vid tiden 1.35 på videon
      http://www.brodpassion.se/2011/04/24-timmarssurdegskanelbulle.html

      Kram

      Delete
  8. ja kan tänka mig att dem är goda,älskar bröd med surdeg men aldrig testat i bakverk.spännande ser de ut o vara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, surdeg i bakverk är riktigt gott det också!

      Delete
  9. Mmm vad gott... Kanelbullar är väl det bästa fikabrödet man kan äta, speciellt nybakade.
    Kra från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  10. Kanelbullar är min favorit. Köper helst det på café, helst om de är MEGA-stora.

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, kanelbullar är så goda :) Och gärna megastora, hihi! Kram

      Delete
  11. Jättefina bullar! Kan tänka mig att de blev riktigt goda /Emma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kul att se resultatet på dessa bullar! De ser så goda ut:) Är det någon skillnad på smaken om man jämför med vanliga kanelbullar?

      Delete
    2. Tack Helena! Jag tycker smaken är ganska samma, men man smakar lite av surdegen på ett bra sätt )

      Delete
  12. Kanelbullar borde jag baka oftare, det är ju alltid så uppskattat. Det här var ett spännande recept!

    ReplyDelete
  13. Ramlade över den här bloggen nyss.
    Kul att se och läsa om någon so bakar på "andra sidan jorden".
    Jag håller själv på en hel del med surdeg. Här hittar du mina surdegsbullar. http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/02/semlebullarna-ar-fardiga.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Roligt att du hittade hit! Jag skall ta en titt på din blogg också :)

      Delete