Tuesday, July 31, 2012

Egg Sauce

Äggsås är ett kärt minne från barndomen. En av mina favoritsåser, men som jag gör nuförtiden mycket sällan. Färsk dill skall det helst vara i också. Såsen åt vi med spenatplättar.

Egg sauce is a fond memory from childhood. One of my favorite sauces, but I do it now a days very seldom. Fresh dill gives a nice flavor. We ate spinach pancakes with this sauce.


Äggsås

3 ägg
3 msk smör
2 msk vetemjöl
0,5 l mjölk
hackad färsk dill
0,5-1 tsk salt
en nypa vitpeppar

Koka äggen 8 minuter. Kyl dem i kallt vatten, skala och hacka dem. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör runt ca en minut. Tillsätt mjölken och rör runt tills såsen tjocknar. Lägg i ägghacket, dill och krydda efter smak.


Egg Sauce

3 eggs
3 tbsp butter
2 tbsp plain flour
0,5 l milk
chopped fresh dill
0,5-1 tsp salt
a pinch of white pepper

Boil the eggs 8 minutes. Cool them in cold water, peel and chop them. Brown the butter in a saucepan. Add the flour and stir about a minute. Add milk and stir until the sauce thickens. Add the chopped egg, dill and season to taste.

28 comments:

  1. Mmm, äggsås är gott. Mjukt och lent! :) Gott till fisk.

    ReplyDelete
  2. Jag brukar göra såna fast med hackad persilja i:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, persilja passar ju också mycket bra! Kram

      Delete
  3. En barndoms sås för mig till fisk! Mina barn älskar den, men tyvärr blir det inte så ofta jag gör äggsås här hemma...Tack för påminnelsen!

    ReplyDelete
  4. Mmmm äggsås är verkligen en favorit. Minns den oxå från när man var liten;)
    Kram

    ReplyDelete
  5. Tack Katarina! Den såsen hade jag faktisk glömt bort. Hur god som helst :)

    ReplyDelete
  6. Äggsås gillas mycket här hemma :) kram Diana

    ReplyDelete
  7. Hej finis jag älskar ägg i alla former så gott kramar Sofia

    ReplyDelete
  8. Igen ett barndomsminne, här med. ;) Äggsås åt vi oftast med kokt aborre, det var riktigt gott, kanske just tack vare såsen. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Jag tror också att såsen är det godaste man har på tallriken!

      Delete
  9. Åh äggsås är ju så gott till en bit fisk, åt det första gången på restaurangskolan i gymnasiet och sen dess är jag fast :D

    Hihi visst är kläderna med Bakverken söta, passande också! Hihi
    Kram!

    ReplyDelete
  10. Fish would have been the first thing that comes to my mind as well with this egg sauce. I think this will be part of our sunday supper tomorrow. Thanks for reminding me about this childhood treat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egg sauce is so good and goes well with fish! Thanks!

      Delete