Sunday, June 17, 2012

Tips för mat-fotografering / Tips for food photography



Jag har fått några frågor angående hur jag tar mina bilder, så nu fick det bli ett helt inlägg om fotografering. Jag vet definitivt inte allt om fotografering och enligt proffsen kan dessa tips vara felaktiga. Jag vill bara dela med mig vad jag har lärt mig och hur jag tar bilder.

Jag har en Canon 60D kamera med en 100mm makro prime-lins. Jag använder en bärbar studio med inbyggd vit bakgrund, lampor och diffusor. Man kan även använda sig av ett vitt pappersark, det gjorde jag när jag började, som bakgrund (hälften på en plan yta och andra hälften mot en vägg), använd naturligt dagsljus som ljuskälla. Om någon del av ditt foto-objekt ser mörkt ut på skuggsidan, tag ett till papper och reflektera dagsljuset för att få bort skuggorna.

Inramning

Det är mycket viktigt att rama in bilden. Om du vill ha en muffins på din bild, så då skall inte hela kaffebordet vara med på bilden. För du är ju muffinsen du vill att andra skall se. Gör muffinsen till stjärnan i fotot :)

Det finns regler för inramning. Du kan använda regler där de fungerar. Den som jag använder mest är regeln om tredjedelar. Det innebär att du kan dela bilden i tre, både horisontellt och vertikalt. Därefter fotografera du objektet i ⅓ eller ⅔ av ramen, inte i mitten av ramen. Prova dig fram.

Ett bra sätt att lära sig att rama bilder är att titta på andra fotografier i tidningar och på nätet, titta på hur de är inramade, om du hittar bilder du gillar, lär dig av dem.

Fokus

Jag gillar suddiga bakgrunder i bilder. Jag tror att genom att ha ett starkt fokus och resten suddig skapar en fin känsla av djup.

Att välja fokusområde kan vara svårt. Du måste titta på motivet genom sökaren och bestämma vad du vill att andra skall se, vad är det viktigaste området på bilden. Fokusera på den punkten.

Om du har ett tydligt fokusområde i bilden, kommer du att vägleda tittarens ögon att koncentrera sig på det området. Det är inte lätt, men när du lyckas kommer du ha mycket fina bilder.

Linsens bredd

Att välja rätt lins är ganska viktigt. Vanligtvis handlar matfotografering om närbilder.

Kamerainställningar

Om du har DSLR, är det bästa att lära sig att använda manuellt läge. Det är en fin känsla när du tar bilden, och inte använder dig av automatinställningarna. Det finns tre viktiga saker att komma ihåg då du fotograferar:

ISO-tal. Du vill hålla detta tal så lågt som möjligt. När du tar bilder i dagsljus, är ISO100 - 400 tillräckligt, i mörkare situationer behöver du ha högre ISO, vilket syns som noise på bilden.

Slutartid. När du har din DSLR i manuellt läge kan du justera detta med rullhjulet nära avtryckaren. Du kan se den aktuella slutartiden i sökaren och troligen även på en display på kameran. Jag brukar använda mig av en slutartid på 100-125 (samma som 1/100, 1/125). Om du har mycket stabila händer och skakar inte kameran kan du förmodligen använda 1/50.

Aperture. Med aperture bestämmer du om hela bilden är skarp eller bara ett motiv är i fokus och bakgrunden oskarp (suddig). Om du vill ha hela bilden i fokus använder du ett större tal som t.ex f/11 eller ännu större. Om du vill ha en blurrig bakgrund, men motivet i fokus, använder du ett lägre tal som f/1.2 - f/4.

Balansen mellan ISO-Slutartid-Aperture:

I din sökare, ser du en ljusmätare som går från - ... 0 ... +. Om du ställer indikatorn till 0, är det mörka och ljusa i motivet i balans. Den här är lite knepigt, prova dig fram.

Kort sagt, om du fotograferar ett något som är mycket ljust, behöver du ställa ljusmätaren på plussidan. Om ditt motiv däremot är mörkt, ställer du din ljusmätare på minussidan.

Högre ISO flyttar ljusmätaren mot plus. Lägre ISO flyttar ljusmätaren mot minus.

Lågt tal på slutartiden flyttar ljusmätaren mot plus. Högre tal på slutartiden flyttar ljusmätaren mot minus.

Lågt tal på aperture flyttar ljusmätaren mot plus. Större tal mot minus.

Det här låter invecklat men det hjälper att öva och testa sig fram. Du kommer att förstå det här förr eller senare.

Så här brukar det se ut för mig när jag fotograferar: ISO 400, f/4.5, och justerar ljusmätaren till ca. +1. Tar en bild, kollar bilden, om jag anser att den är för mörk, ändrar jag ljusmätaren mera på plus och är den för ljus ändrar jag den till minus.

Bildbehandling

Dslr-kameror tar bilder som JPEG eller RAW. Jag fotograferar allt i RAW, för då kan jag justera bilderna med min Mac. Jag använder Lightroom för det.

Phew, det var en hel del info J Det finns en oändlig mängd information om fotografering. När du väl kommer igång är det enkelt att ta reda på mer. Om du har några flera frågor, kan jag försöka hjälpa dig med den information jag har!

På vänster sida är aperture f/2.8 och på högra bilden f/22.
On the left picture aperture is f/2.8 and on the right f/22.

I have received some inquiries about how I take my pictures, so now I decided to make a whole post about photography. I definitely don’t know everything and according to pros these tips might be incorrect. I’m just sharing what I’ve learnt and found out.

Framing

It’s very important to frame your picture. You don’t want to feature the entire coffee table if your photo is about one cupcake. You want to show only that one thing that you want people to look at. Make the cupcake the star of the photo :)

There are rules to framing. You can use rules when they make sense. The one that I’m using most is the rule of thirds. That means that you can divide the photo in 3 both horizontally and vertically, then have the most important area of your photo in the section points of these lines.

A good way to learn to frame is to look at other photographers photos in magazines and online, look at how they’re framed, if you find photos you like, learn from them.

Focus

I like the blurry backgrounds in photos. I think that by having a sharp focus and the rest blurry creates a nice feeling of depth.

Choosing the focus area can be tricky. You have to look at your subject through the viewfinder and decide where do you want the people to look at, what’s the most important area of your photo. Focus to that point, re-frame the photo if necessary holding the shutter key half-pressed, and take the photo.

If you have a clear focus area in your photo, you will guide people’s eyes to concentrate on that area. This is not easy, but when you succeed, you’ll have very nice photos.

Lens width

Choosing the right lens is quite important. Usually food photography is means taking close-up photos.

Camera settings

If you have dslr, learn to use Manual mode. It’s a nice feeling when you take the picture, not just “have a good camera”. Getting started is easy, it’s all about 3 things that all have effect on the exposure of the photo. So, adjust these 3 things and pay attention to light meter in your viewfinder view.

ISO speed. This is the stuff behind the button marked ISO. You want to keep this as low as possible. When taking photos in daylight, ISO100 - 400 is enough, in darker situations you need to have higher ISO, but that ends up in noisy photo.

Shutter speed. When you have your dslr in Manual mode, you can adjust this with the scroll wheel close to shutter button. You can see the current shutter speed in viewfinder and probably also on a display on your camera. It’s actually a fraction number, so if your camera shows 50, it’s actually 1/50, meaning that the camera will exposure its sensor for 1/50 seconds. When taking photos of stationary subjects, like food, shutter speed doesn’t really matter. (If you want to have blurry motion, have slower shutter speed, like 1/20. If you want to “stop motion”, like a photo of a water droplet, have a very fast shutter speed, like 1/8000). You still want the pictures to be sharp, so keep the shutter speed faster than 1/100. If you have very stable hands and don’t shake the camera, you can probably do 1/50.

Aperture. If you’ve seen photos with the subject in focus (sharp) and the background out of focus (blurry), that’s done with aperture. Aperture is about how wide the lens is when you’re taking the photo. Wider aperture results in more blurry out of focus areas. How wide aperture you can use has to do with your lens, not the camera. In my Canon 60D or 5DMk2 I adjust aperture with the big wheel button on the back of the camera.

So, if you want to have that nice blurry out of focus backgrounds, that really helps to create a feeling of depth, have a low number in aperture. If your lens can do f/1.2 or f/1.4, that’s really nice. Usually zoom lenses can do f/4 or f/5.6, that’s enough if you’re shooting close-ups.

If you want to have the entire photo in focus, use bigger number in aperture, like f/11 or even bigger.

So about the balance between these 3 things:

Look inside your viewfinder, you see a light meter that goes from -...0...+. If you get the indicator to 0, the blacks and whites in the photo are in balance. This one’s a bit tricky, try it out to get it. In short, if you shoot something with a lot of whites, you light meter needs to be on the plus side. If your subject has a lot of dark areas, your light meter needs to be on the minus side.

Higher ISO will help you to bring light meter towards plus. Lower ISO will bring it towards minus.

Slower shutter speed will bring the light meter towards plus. Faster shutter speed will bring the light meter towards minus.

Smaller number in the aperture will bring the light meter towards plus. Bigger number in the aperture will bring the meter towards minus.

Ok, if this sounds confusing, do what I do.

In a regular shoot in my studio with good lights, I adjust the ISO to 400. I want blurry background, but not too blurry, so I adjust the aperture to f/4.5. Then I scroll the shutter speed up and down to get the light meter to approx. +1.

I look at the photo, decide if I want it lighter or darker, more or less of the blurriness... and adjust the settings accordingly.

After the shoot

Dslr cameras can shoot in JPEG and RAW. I shoot everything in RAW, because then I can adjust the photos with my Mac. I use Lightroom software for that. I do only minor tweaks to photos to fine-tune stuff, like lift exposure to make the background clean white. I try not to “over-photoshop” my photos, I want to keep a natural feel.

Phew, that was a lot of info. There’s actually almost endless amount of info about photography. Once you get started, it’s easy to find out more. If you have any questions, I can try to help you with the info I have!

Här har jag valt att fokusera på brödets krispighet.
Here I wanted to highlight the bread's crispy crust.

30 comments:

  1. Wow några bra tips! Jag har ingenting super kamera, men när jag har sparat ihop, ska jag använda era tips. har sett flera guider till fotografering, men de har alla varit lång och oöverskådliga! ha en trevlig dag

    ReplyDelete
  2. What wonderful tips and how nice of you to share them with us. Have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  3. Det är en hel vetenskap det här med fotografering och i synnerhet matfotografering! Jag har ju inga sådana här inställningar i min enkla lilla kamera ;) Men den dagen jag köper en ny ska jag definitivt läsa om dina fina tips, kram vännen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är det verkligen! Tack och kram!

      Delete
  4. jättebra tips! :)
    var har du köpt din bärbara studio? eller du kanske har byggt den själv? :)
    önskar dig en fortsatt bra kväll och en bra kommande vecka! kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Molly! Jag har köpt den här i Singapore, i en pappershandel, men kan tänka mig att fotoaffärer säljer sådana också. Kram

      Delete
  5. Mycket bra förklarat! Vi försöker att prova oss fram när vi fotar, det är så mycket lättare och roligare nu när det är soligt och ljust länge på kvällen. Det gör en sån otrolig skillnad på bilderna!
    Bokmärker detta inlägget så vi snabbt kan ta fram det vid behov, tack!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ljuset är så viktigt för att få bra bilder! Tack :)

      Delete
  6. Replies
    1. Tack och roligt att du gillade den :)

      Delete
  7. Tack tack tack!! Bra läsning!
    Kram Emma

    ReplyDelete
  8. Tack för det här, mycket nyttigt! Nu behöver jag bara den där kameran ännu så kan jag ta fina bilder sen. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Tove, roligt om det kommer till användning :)

      Delete
  9. Otroligt bra tips, tycker det är så svårt det där med att få till bra bilder :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Eleonore! Ja, det är faktiskt inte så lätt!

      Delete
  10. åh tack för tipsen,har oxå en likadan kamera som dig så nu får ja allt ta o lära mig göra finare bilder.

    ReplyDelete
  11. Tack för tipsen! så roligt att du delar med dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack och det är roligt att kunna ge tips :)

      Delete
  12. Vilket bra inlägg! Jag har för bara ett par månader sedan vågat lämna kamerans manuella läge. Jag tycker det är jättesvårt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! När man väl kommit igång, vill man inte gå tillbaka till automat läge längre!

      Delete
  13. Väldigt generöst av dig att du delar med dig så utförligt av dina fotokunskaper! Tack snälla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket och jag är glad att du uppskattade det :)

      Delete
  14. hur menar du att du använde dig av vanligt pappersark i början? hur gjorde du? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag hade ett stort pappersark som jag ställde mot en vägg och ett bord, så att det blev ett L. Hoppas du förstår hur jag menar :)

      Delete