Wednesday, June 27, 2012

Knäckebröd / Crispbread

Jag har en längre tid redan tänkt att jag skall baka knäckebröd och nu har jag gjort det, och jösses ändå, hur gott var inte det här. Så gott att vi åt halva plåten av knäckebröd med mannen genast och följande dag var de slut. Så då var det bara att baka mera. Jätte, jättegott. Receptet hittade jag hos Moma! Jag använde mig av både majsmjöl och rågmjöl och tog även lite salt i degen. Pricken på i:et är flingsaltet man strör ovanpå. Mums.

I have some time already thought that I will bake crispbread and now I have done it, and boy, how good these are. So good that we ate half the plate of bread with my husband immediately and the following day they were finished. So then I just had to bake more. Really, really good. The recipe I found at Moma! I used both cornmeal and rye flour, and even took a little salt in the dough. The salt flakes on top does such a difference to the taste. Yummy.


Knäckebröd

1 dl majsmjöl
1 dl rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokhett vatten
flingsalt att strö ovanpå

Blanda alla torra ingredienser och häll på oljan, rör om och tillsätt vattnet. Rör om tills du får en jämn smet. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och lägg ett bakplåtspapper ovanpå, tryck ut degen tunnt. Skär i rutor och strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 60 minuter, tills det är hårt och fått lite färg. Låt svalna.

 

Crispbread

1 dl cornflour
1 dl rye flour
1 dl sunflower seeds
1 dl sesame seeds
0,5 dl linseed
0,5 dl rapeseed oil
2,5 dl boiling water
salt flakes to sprinkle on top

Mix all dry ingredients and pour in the oil, stir and add the water. Stir until a smooth batter. Pour out the dough on a baking paper lined sheet and place a baking sheet on top, press the dough out thinly. Cut into squares and sprinkle with salt flakes. Bake in center of oven at 150 degrees for about 60 minutes, until it is hard and has browned slightly. Allow to cool.

42 comments:

  1. I love cracker bread, but I have never made it. This looks wonderful. You've inspired me. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's really easy to make! Thanks Mary!

      Delete
  2. Jag kan tro att det var gott! Och att det tog slut fort... Tur att det är enklare än man kan tro att baka knäckebröd. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, Tove mycket gott :) Och verkligen enkel att baka!

      Delete
  3. Mums : ) så gott och nyttigt med : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  4. Hemmagjort knäckebröd är ju så vansinnigt gott! Och beroendeframkallande.

    ReplyDelete
  5. Goda! Detta ska jag spara.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  6. Det här låter gott! Vad äter du det med?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är gott att äta bara så där utan något, men smör eller mosad avokado på är också gott :)

      Delete
  7. Har aldrig provat att göra knäckebröd själv, det låter som att det skulle vara hemskt komplicerat! Men det här verkar ju busenkelt och låter otroligt gott, speciellt flingsaltet ;) Ännu ett recept jag måste prova från dig, det börjar bli en diger lista ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är mycket enkelt att baka själv och flingsaltet gör det så mycket godare! Roligt att du vill testa recept :)

      Delete
  8. Tack för recept Katarina. På sistone tänkte jag att jag skulle ville gärna baka egen knäckebröd.Recept kommer säkert till nytta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, baka detta. Både gott och enkelt :)

      Delete
  9. Hemmagjort knäcke är verkligen så gott! Har ett recept från min chef med flingsalt på, blir jättegott!

    ReplyDelete
  10. Det här receptet skall jag prova omgående, kan tänka mig att det är riktigt frasigt ock gott. Smaskens. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt, jag tror du kommer tycka om det :)

      Delete
  11. Det här receptet skall jag prova omgående, kan tänka mig att det är riktigt frasigt ock gott. Smaskens. :)

    ReplyDelete
  12. Visst är det försvinnande gott?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaaa!! Så glad att jag hittade receptet hos dig! Tack.

      Delete
  13. ja har oxå tänkt baka knäcke men aldrig kommit till skott´,dessa ser exakt likadana som ett bageri gjorde som ja praktiserade hos.

    ReplyDelete
  14. Vi har också provat och det blir ju hur gott som helst, mycket godare än "köpe-knäcke":)

    ReplyDelete
  15. Lät ju hur gott som helts, måste testas;)
    Kram

    ReplyDelete
  16. Knäckebröd är bara sååå gott! Svårt att få tag på utanför Sverige så klart. Du är finurlig som bakar ditt eget! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika! Man får faktiskt Wasa knäckebröd här, men jag är inte så förtjust i det. Kram

      Delete
  17. Ja, visst är det gott med hemgjort knäcke. Och precis som du tycker jag att flingsaltet man strör på gör det extra gott.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, flingsaltet gör det hela så mycket godare!

      Delete
  18. Mmm...min mamma skickade mig ett recept på knäcke som hon tyckte jag skulle göra, hade glömt det tills jag såg ditt goda. Måste testa. Kram

    ReplyDelete
  19. Tack för en oerhört inspirerande blogg! Dessa knäckebröd är så himla goda och enkla. Kan varmt rekommendera att variera med att klippa dill över brödet tillsammans med flingsaltet. Blir jättegott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du! Med dill skall jag testa, låter mycket gott det också! Tack för tipset!

      Delete
  20. Till jul kryddade jag degen med lite kanel och det var en lyckade chansning.

    ReplyDelete
  21. Jag älskar de där fröknäckebröden! Snart dags att baka dem hemma hos mig också! Kram!!!

    ReplyDelete
  22. Jag river parmesan i min smet ibland...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är de så goda! Och tack för tipset att ha i ost också. Kram!

      Delete