Thursday, June 21, 2012

Jordgubbskaka till Midsommar

Jordgubbar och midsommar hör liksom ihop, eller hur? Så idag bjuder jag på en upp-och-ner jordgubbskaka. Vill passa på att gratulera mina föräldrar som idag har varit gifta i 37 år!

Strawberries and midsummer belong together, right? So today, I give you a recipe for an upside-down strawberry cake. I also want to congratulate my parents, who has today been married for 37 years!


Jordgubbskaka

topping 
2 msk osaltat smör
3 msk farinsocker
2 dl skivade jordgubbar

kaksmet
120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/4 tsk mald kardemumma
1,5 dl gräddfil

Värm ugnen till 175 ° C. Lägg smör i en 22 cm kakform och placera i ugnen. När smöret smält, ta bort formen från ugnen. Vrid formen runt, så smöret kommer upp på formens sidor också. När sidorna är belagda, ställ åt sidan.

Vispa smör och farinsocker tills blandningen är lätt fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och gräddfil. Rör runt.

Strö farinsocker i det smälta smöret i kakformen. Sätt jordgubbsskivorna på smöret och sockret i ett enda lager. Häll smeten över jordgubbarna jämnt med en spatel. Grädda i ca 30 minuter. Låt kakan vila i 10 minuter innan du kör en kniv runt kanten och vänder kakan på ett fat.

 


Strawberry Cake

2 tbsp unsalted butter
3 tbsp brown sugar
2 dl sliced strawberries

cake batter
120 g butter, softened
1,5 dl brown sugar
1 egg
1 tsp vanilla
3 dl flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1/4 tsp ground cardamom
1,5 dl sour cream

Preheat oven to 175 ° C. Place the butter in a 22 cm cake pan and place in oven. When butter is melted, remove the pan from the oven. Turn the shape around, so the butter will coat the sides too. When the sides are coated, set aside.

Beat butter and brown sugar until slightly fluffy. Add eggs and vanilla. Then the dry ingredients and sour cream. Stir.

Sprinkle brown sugar in the melted butter in the cake pan. Add strawberry slices on the butter and sugar in a single layer. Pour the batter over the strawberries evenly with a spatula. Bake for about 30 minutes. Let the cake rest for 10 minutes before running a knife around the edges and turn the cake on a platter.

45 comments:

  1. Visst skall det vara jordgubbar på midsommaren! Rolig tårta, det blev fint mönster av bären!

    ReplyDelete
  2. Your strawberry cake is gorgeous!

    ReplyDelete
  3. Mums, ser saftig och god ut!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  4. This looks absolutely tempting!Kisses!

    ReplyDelete
  5. Mums, det hör verkligen till med en jordgubbskaka eller tårta :D Här är tårtbotten bakad och klar och ska monteras imorgon!
    Hoppas du får en fin midsommar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, så är det nog :) Önskar dig en fin midsommar också!

      Delete
  6. Bokmärker! Den här ska jag laga på sommarkollot i sommar, gillar allt som är upp-och-ner! :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det roligt med upp-och-ner recept :)

      Delete
  7. Vilken cool kaka! Snyggt när den är skuren så att man ser bären i genomskärning.

    Grattis till dina föräldrar! Kram!

    ReplyDelete
  8. Åh hur saftig ser inte den ut och va,mmmm jordgubbar
    nu gjorde du mig allt sugen så nu måste ja gå o köpa och mumsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ja jordgubbar är så goda!

      Delete
    2. I love strawberry cake... it looks delicious!

      Delete
  9. What a lovely creation. I love strawberry cake and yours looks perfect. Perfect foe midsummer's eve. Have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you very much! Strawberries are so yummy now :)

      Delete
  10. Inte illa med 37 år, där ligger de flesta i lä:)
    Upp och ner kakor blir så fina, ett tjusigt sätt att servera på verkligen!

    Glad midsommar på dej där nere i Singapore!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är 37 år en lång tid! Glad midsommar till er också!

      Delete
  11. Vilken cool tårta! Har aldrig sett nått liknande.

    ReplyDelete
  12. Vilken häftig upp-och-ned-kaka! Självklart måste det vara jordgubbar till midsommar, men sedan spelar det ingen roll i vilken form. Jag är inte så förtjust i gräddtårtor så det blir alltid något annat med jordgubbar för min del. Den här kakan hade jag kunnat tänka mig.
    Gratta dina föräldrar till deras 37 år från mig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Jag är inte heller förtjust i gräddtårta, men man kan göra så mycket annat med jordgubbar! Jag skall gratulera dem!

      Delete
  13. Jättefin! Jordgubbar är ju bland det godaste...

    ReplyDelete
  14. Kult!
    Den skall jag prova!
    Glad midsommar till dig!
    (Hittar ingen länk där jag kan följa din blogg...går inte det?)
    Kram Irene

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Glad midsommar!
      Du kan följa mig via någon av dessa:

      RSS: feed://hovkonditorn.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
      Bloglovin: http://www.bloglovin.com/en/search/hovkonditorn
      Pinterest: http://pinterest.com/hovkonditorn/my-recipes/

      Kram!

      Delete
  15. Ser jättefin ut och ja, jordgubbar och midsommar hör verkligen ihop :)

    37 år är verkliegn en lång tid :) Hurra för dina föräldrar!
    Önskar dig en fin midsommar vännen, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack vännen! Ja, hurra för dem :)
      Glad midsommar, kram!

      Delete
  16. Som en tarte tatin fast med jordgubbar. Coolt!

    Antar att midsommar inte är ett känt begrepp i Singapore :-) Hur firar ni, finns det t.ex. sill att få tag på (om man nu skulle råka gilla det...)

    Trevlig midsommar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis! Nej, här firas ingen midsommar :) Men vi firar ändå med god mat och gott sällskap!
      Ja, sill finns att få tag på, bl.a på Ikea :)

      Glad midsommar!

      Delete
  17. Jätteläcker jordgubbstårta!
    Glad midsommar :)

    ReplyDelete
  18. Du är inte vettig med alla dina fantastiska, otroliga, underbara recept! ÅH vad jag ska testa det här! :D Yum!

    ReplyDelete