Carrot Casserole = Christmas food? But why exactly? It is a dish
that is eaten only at Christmas, or so it has been for me. But now I made a
change to that, I was craving carrot casserole, so I made it. And it's just so
good that it can and should be eaten all year round :).
Morotslåda
1
kg skalade morötter
5
dl vatten
1
tsk salt
1
1/2 dl grötris
2
dl grädde
1
dl mjölk
1/2
ägg
1/2
tsk salt
1/2
dl sirap
1/4
tsk vitpeppar
1/4
tsk muskotnöt
Koka
skalade och skivade morötter halvfärdiga i saltat vatten. Vatten mängden skall
just täcka morötterna. Ta vara på kokvattnet och koka riset i det, du behöver
ev hälla i mera vatten. Mosa morötterna under tiden. Tillsätt mjölk, grädde,
ägg och kryddor. När riset är färdigkokt, blanda ner det i morotsblandningen.
Kolla smaken, ev behövs det mera salt. Häll blandningen i ca 2 l välsmord form.
Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader i 45 minuter.
Carrot
Casserole
1
kg carrots
5
dl water
1
tsp salt
1
1/2 dl porridge rice
2
dl cream
1
dl milk
1/2
egg
1/2
tsp salt
1/2
dl suryp
1/4
tsp white pepper
1/4
tsp nutmeg
Boil
peeled and sliced carrots half done in salted water. The amount of water should
just cover the carrots. Make use of the cooking water and cook the rice in it,
you need to possibly add in more water. Mash the carrots in the meantime. Add
milk, cream, egg and spices. When rice is cooked, mix it into the carrot
mixture. Check the taste, it might need some more salt. Pour the mixture into a
2 l greased pan. Sprinkle with breadcrumbs. Bake at 200 degrees for 45 minutes.
10 Comments
Visst borde man äta morotslåda oftare! När jag studerade gjorde jag faktiskt morotslåda nu och då, billiga och enkla ingredienser har den ju. :)
ReplyDeleteBra att höra att du tycker också så!
DeleteJag kan bara hålla med! Blir jag sugen på semlor på hösten, ja, då bakar och äter jag det!
ReplyDeleteJa, morotslådan måste vara en riktig finsk julklassiker. Jag håller fortfarande på att lära mig äta alla lådor. Tyvärr måste jag skippa denna då jag är allergisk mot morötter. Så kvar blir...leverlåda!
ReplyDeleteJa, det är det nog och så förstås kålrotslåda :)
DeleteHar aldrig hört talas om denna rätt, är den typisk finsk?
ReplyDeleteJa, Amy en traditionell finsk julrätt!
DeleteAha! :)
DeleteGod året om, men allra godast tillsammans med julskina och stark senap! ;-)
ReplyDeleteHaha, ja visst passar den ändå bäst på julen!
Delete