I år blir det munkar av surdeg. Receptet hittade jag på bloggen Brödpassion. Munkarna är inte alltför söta, så man kan bra fylla dem med sylt eller dekorera med glasyr. Dessa har en fin smak och tänk att man kan baka munkar utan jäst! Glad Valborg!

This year I'm baking sourdough donuts. I found the recipe for these on the blog Brödpassion. These are not too sweet, so you can easily fill them with jam or glaze them, if you want them sweeter. These have a nice taste and you don't need any yeast for these! Happy Walburgis!


Franska Munkar-Les Beignets

20 g ljummen mjölk
100 g aktiv surdeg, som har blivit matad 2 h tidigare
5 g salt
25 g strösocker
125 g ägg
275 g vetemjöl
50 g smör, rumstemperatur
olja till fritering

Blanda mjölk, surdeg, salt, socker och ägg i en skål och vispa ordentligt. Blanda i mjöl och rör tills du har en deg. Låt degen vila 30 minuter. Knåda degen ordentligt under 10-15 minuter för hand eller med maskin ca 7 minuter och blanda sedan i 50 g smör. Knåda ytterligare 10/5 minuter. Låt degen jäsa 2-3 timmar övertäckt. Dela degen i ca 8 bitar och forma till bollar. Låt dem jäsa i en avstängd ugn med varmt vatten i botten till dubbel storlek. Värm olja till 180 grader. Fritera bullarna 30-45 sekunder på båda sidor. Rulla i socker och fyll dem med sylt/vaniljkräm om så önskas.


French Doughnuts-Les Beignets

20 g lukewarm milk
100 g of active sourdough, which has been fed 2 hours before
5 g salt
25 g granulated sugar
125 g egg
275 g plain flour
50 g butter, room temperature
oil for deep frying

Mix the milk, sourdough, salt, sugar and eggs in a bowl and whisk thoroughly. Mix in the flour and stir until you have a dough. Let the dough rest for 30 minutes. Knead the dough thoroughly for 10-15 minutes by hand or machine about 7 minutes, then mix in 50 g of butter. Knead for 10/5 minutes. Let the dough rise for 2-3 hours covered. Divide the dough into about 8 pieces and shape into balls. Let them ferment in the oven (not on) with hot water in bottom until doubled in size. Heat oil in a skillet to 180 degrees. Fry buns 30-45 seconds on each side. Roll in sugar and fill them with jam / custard cream if desired.