This year I'm baking sourdough donuts. I found the recipe for these on the blog Brödpassion. These are not too sweet, so you can easily fill them with jam or glaze them, if you want them sweeter. These have a nice taste and you don't need any yeast for these! Happy Walburgis!
Franska
Munkar-Les Beignets
20
g ljummen mjölk
100
g aktiv surdeg, som har blivit matad 2 h tidigare
5 g
salt
25
g strösocker
125
g ägg
275
g vetemjöl
50 g smör, rumstemperatur
50 g smör, rumstemperatur
olja
till fritering
Blanda
mjölk, surdeg, salt, socker och ägg i en skål och vispa ordentligt. Blanda i
mjöl och rör tills du har en deg. Låt degen vila 30 minuter. Knåda degen
ordentligt under 10-15 minuter för hand eller med maskin ca 7 minuter och
blanda sedan i 50 g smör. Knåda ytterligare 10/5 minuter. Låt degen jäsa 2-3
timmar övertäckt. Dela degen i ca 8 bitar och forma till bollar. Låt dem jäsa i
en avstängd ugn med varmt vatten i botten till dubbel storlek. Värm olja till 180 grader. Fritera bullarna 30-45 sekunder på båda sidor. Rulla i socker och
fyll dem med sylt/vaniljkräm om så önskas.
French
Doughnuts-Les Beignets
20
g lukewarm milk
100
g of active sourdough, which has been fed 2 hours before
5 g
salt
25
g granulated sugar
125
g egg
275
g plain flour
50 g butter, room temperature
50 g butter, room temperature
oil
for deep frying
Mix
the milk, sourdough, salt, sugar and eggs in a bowl and whisk thoroughly. Mix
in the flour and stir until you have a dough. Let the dough rest for 30
minutes. Knead the dough thoroughly for 10-15 minutes by hand or machine about
7 minutes, then mix in 50 g of butter. Knead for 10/5 minutes. Let the dough
rise for 2-3 hours covered. Divide the dough into about 8 pieces and shape into
balls. Let them ferment in the oven (not on) with hot water in bottom until doubled
in size. Heat oil in a skillet to 180 degrees. Fry buns 30-45 seconds on each
side. Roll in sugar and fill them with jam / custard cream if desired.
22 Comments
See, now these are just sinful. I can already imagine all the delicious flavors I would fill them with. Thanks for sharing a true temptation!
ReplyDeleteThanks Julie for your kind words!
Deleteså tokgott :-)
ReplyDeleteJAA :)
DeleteMen herregud så goda de ser ut! Oemotståndliga rent ut sagt!
ReplyDeleteKram Malin
Tack snälla Malin! Kram
DeleteVad roligt med ett annorlunda recept på munkar! Glada vappen till dig också! :)
ReplyDeleteJa, jag blev så glad när jag såg recept på surdegsmunkar :)
Deleteåh va gott de ser ut.måste ju va supergott oxå
ReplyDeleteJa, dessa var så goda :)
DeleteMums, kul att du fortsätter på munkspåret! Är ju bland det godaste som finns :D
ReplyDeleteHoppas du får en trevlig valborg!
Tack Eleonore! Ja, visst är munkar goda :)
DeleteOh my, these look so good! What's your favourite sourdough recipe though?
ReplyDeleteThanks! Here is my favorite sourdough bread recipe:
Deletehttp://hovkonditorn.blogspot.com/2012/04/french-basic-country-bread.html
Åh mums ser riktigt goda ut, nu blir jag sugen på dessa... och jag som egentligen borde vara mätt av en buffé som jag har ätit många gånger om av!
ReplyDeleteTack Amy! Det finns alltid plats i magen för sött :)
DeleteI'm in love with these - they look fabulous!
ReplyDeleteThank you so very much!
DeleteÅh vilka fina! Särskilt den med rosa kristyr. Både låter och ser väldigt gott ut!
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteMmmm...jag är halvfinsk och i norra finland där min mamma kommer ifrån görs det mkt munkar. Att göra munkar själv är ett måste och nu bara måste jag prova ditt recept :D Kram
ReplyDeleteIt's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle for
ReplyDeletebook-marking and adding your RSS feed to my Google
account. I look forward to brand new updates and will talk
about this blog with my Facebook group. Chat soon!
Also visit my blog post: payday loans online lenders
Also see my site: us bank cash advance