Sunday, April 29, 2012

Finska Struvor / Finnish Funnel Cake

Struvor (tippaleipä på finska) är ett av de bakverk som äts på Valborg. Det är första gången jag gör dessa själv och tyckte att de blev riktigt goda. Jag använde en konservburk, som jag tagit bort lock och botten på och spritsade smeten i burken, för att få struvorna att hålla form. 

Funnel Cake (tippaleipä in Finnish) is one of the baked goods that are eaten on Walpurgis. It is the first time I make these myself, and thought they were really goodI used a tin can, from which I removed the lid and bottom and piped the mixture into the tin, to get the Funnel cake to keep the shape.


Struvor

3 ägg
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
en nypa salt
olja
florsocker

Blanda ägg, mjölk, socker, mjöl och salt. Rör till en slät smet. Häll blandningen i en påse och klipp ett hål i hörnet av påsen. Värm oljan i en kastrull och lägg i en konservburk, som du tagit bort lock och botten på. Tryck ut smeten kors och tvärs i burken. När degen har hårdnat, ta försiktigt bort burken och tryck ut nästa struva i burken. Fritera tills struvorna är gyllenbruna. Ta upp dem ur oljan och låt ligga på hushållspapper. Strö over florsocker innan servering.


Finnish Funnel Cake

3 eggs
2,5 dl milk
0,5 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4 dl flour
a pinch of salt
oil
icing sugar

Mix eggs, milk, sugar, flour and salt. Stir to a smooth batter. Pour the mixture into a plastic bag and cut a hole in the corner of the bag. Heat the oil in a saucepan and add in a tin, from which you have removed the lid and bottom. Press the batter back and forth in the tin. When the dough has hardened, carefully remove the can and press the next fritter into the tin. Fry until golden brown. Take them out of the oil and leave on kitchen paper. Sprinkle with icing sugar before serving.

23 comments:

  1. Struvor är ju så gott. Har inte gjort ngr själv än, men får gå en kurs hos svärmor som gör sådana:)
    Trevlig valborg!
    //v

    ReplyDelete
  2. Struvor är ju så gott. Har inte gjort ngr själv än, men får gå en kurs hos svärmor som gör sådana:)
    Trevlig valborg!
    //v

    ReplyDelete
  3. Dina struvor blev jättefina! Har heller aldrig gjort sådana själv. Kanske någon dag. :)

    ReplyDelete
  4. Så fina och goda de ser ut. Tycker formen blev bra, smart med konservburksbotten :)
    Undrar om finska struvor skiljer sig från svenska? Har aldrig gjort de men smakat de svenska, jättegoda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Jag tror nog att de är likadana som svenska struvor.

      Delete
  5. Kors så goda de ser ut! Ser frasiga ut, är de det?

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Malin och jo, de är frasiga! Kram

      Delete
  6. Oj, struvor har jag inte ätit sedan jag var liten, gott!

    ReplyDelete
  7. What gorgeous funnel cake! And, your photography is beautiful!

    ReplyDelete
  8. Snygga! Smart idé med burkarna...
    Jag är lite feg när det gäller fritering, men får väl ta mod till mig...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Det är inte svårt att fritera och viktigt är att ha ett lock nära till hands.

      Delete
  9. Mycket smart det där med burken, de blev ju jättefina.

    ReplyDelete
  10. Superfina! Min mormor bakade alltid struvor - men som barn ville man ju hellre ha bulle eller chokladkaka. Länge sedan jag smakade struvor, men goda vill jag minnas. Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stämmer! Jag gillade inte struvor som barn, men nu så :) Kram

      Delete
  11. wow these look so good love the tin idea and these are super popular at American fares

    ReplyDelete